Trombosit Nedir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Trombosit Nedir ?

Trombosit yani diğer adıyla kan pulcukları kan pıhtılarının oluşmasını sağlayan hücre parçalarına verilen addır.Diğer bir adı da Platelet’tir.Düşük trombosit seviyeleri kanın akışını hızlandırırken düşük trombosit seviyeleri ise damardaki kanın pıhtılaşmasını sağlamaktadır.

Trombosit Nasıl Oluşur ?

Trombosit yani kan pulcukları kemik iliğinin megakaryosit adıyla anılan büyük ve mikronükleer hücrelerden oluşmaktadır.Megakaryosit hücreleri kemik iliğinden kopup sistemik dolaşıma girince trombosit yani kan pulcukları adını almaktadır.

Trombositin Vucuttaki Dolaşımı

Trombosit hücreleri vucuttaki sistemik dolaşımıı 9-10 gün arasında yapmaktadır.Bu süre zarfı sona erdiği zaman dalak tarafından ayrıştırılırlar.Dalak fonksiyonlarındaki azalma yüksek trombosit sayılarına,dalak fonksiyonlarındaki azalma ise düşük trombosit sayılarına neden olmaktadır.

Trombosit Yapısı Nedir ?

Trombositler renksiz ve çekirdekleri yoktur.Bunun nedeni kemik iliğinin büyük parçalarından oluşmuş olmasıdır.

Trombositin Görevi Nedir ?

Trombositin başlıca görevleri şunlardır;

  • Kanayan kanı durdurması,
  • Damarın yaralanması halinde,yaralı damarın büzülmesini sağlayarak kan akışını yavaşlatması
  • Hasar görmüş yada zedelenmiş damarlara tampon görevi yapması.

Trombosit Hastalıkları Nelerdir ?

Sağlıklı bir insanda trombosit sayımı 250-500x109/L kan arasındadır.Trombositopeni yani düşük kan sayımı ve Trombositoz yani yüksek trombosit sayımı bazı problemlere neden olabilmektedir.Açık bir dille anlatmak gerekirse eğer düşük trombosit sayımı kanama riskini yükseltirken,yüksek trombosit sayımı ise tromboz riskini artırır.

Yorum yapın