Türkiye’nin Havza ve Ovaları Nelerdir ? Özellikleri Hakkında Bilgiler

Photo of author

By Bilgio.Net

Türkiye’nin Havza ve Ovaları Nelerdir ? Özellikleri Hakkında Bilgiler

Türkiye’nin çökm sonucu oluşmuş olan havza ve akarsuların biriktirmesi ve doldurması sonucunda oluşmuş olan ovaları, özellikle kıyı yörelerinde, dağ kuşakları ile Anadolu sert kütlesi arasında ter almaktadır.

Türkiye’nin delta ovalarının başlıcaları şunlardır ; Bafra, Çarşamba, Sakarya, Karamenderes, Meriç, Bakırçay, Gediz, Küçük menderes, Büyük menderes, Gökova, Dalaman, Göksu ve Çukurova bulunmaktadır. Türkiye’nin en geniş delta ovasını oluşturan Çukurova, doğu-batı yönünde 100 km, kuzey-güney yönünde 70 km genişliğindedir.

Türkiye’de tektonik kökenli havza ve ovaların alanı oldukça geniş yer tutar. Türkiye’nin jeolojik gelişimine uygun oluşan bu havza ve ovalar, daha ziyade batı-doğu doğrultusunda oluk şeklinde uzanırlar. Bunların başlıcaları; Van gölü havzası, Muş ovası, Bingöl ovası, Elazığ Uluova, Malatya havzası, Elbistan havzası, Göle, Ardahan ve Çıldır havzaları, Erzurum-horosan havzası, Erzincan havzaları, Antakya-Kahramanmaraş oluğu, Eğirdir-Kovada oluğu, Burdur ve Acıgöl havzaları, Kelkit, Sakarya havzaları, İznik gölü, Ulubat gölü ve İnegöl havzaları, Balıkesir Ovası, Simav depresyonu, Gediz, Bakırçay, Küçük Menderes ve Büyük menderes havzaları, Tuz Gölü ve konya havzası bulunmaktadır. Bunlar arasında yer alan Konya ovası, Türkiye’nin en büyük ovalarındandır. Konya ovasının tarımsal potansiyeli yüksek olup, ‘’ Tahıl Ambarı’’ olarak adlandırılır.

 

Yorum yapın