X Işını İcadı : X Işını Nedir ? Kim Tarafından ve Ne Zaman Bulunmuştur ?
Pek çok önemli tıbbi icat ve keşif gibi, X ışını da tesadüfen bulundu. Zürih Üniversitesi’nde makine mühendisliği okuyan Alman fizikçi Wilhelm Röntgen ( 1845-1923) 1875’te Wurzburg Üniversitesi’ne ziraat profesörü olarak atanmıştı. Aynı yılın 8 Kasım günü katot ışınıyla ilgili bir dizi denemeye başladı. Katot ışını ilk olarak 1869’da Johann Hittorf adlı bir başka Alman bilimci tarafıdan tespit edilmişti ama o dönemde hala tam bir muammaydı.
Röntgen, bu ışınlar bir cam borudan geçirildiğinde ortaya çıkan harici etkileri araştırırken yakındaki tüm floresan yüzeylerin doğrudan ışığa maruz kalmasalar bile aydınlandıklarını fark etti. Deneyleri sırasında, cam boru ile floresan yüzey arasına kalın bir metal plaka yerleştirdiğinde oluşan karanlık gölge dikkatini çekti. Kalın metal plaka yerine, örneğini kendi ceketi gibi daha düşük yoğunlukta bir nesne koyduğunda daha cılız bir gölge oluştuğunu gözlemledi. Görünmez ışınlar mukavva ve diğer yoğun malzemelerin de floresan görünmesine yol açıyordu.
Hayrete düşen Röntgen, akşama doğru cam boruyu bütünüyle örten siyah bir mukavva kutu hazırladı. Laboratuvarındaki tüm ışıkları kapattıktan sonra bir dizi deneye başladı. Her defasında bir metre kadar öteye cılız bir balkıma gözlemledi. Bir kibrit çakıp incelediğinde, ışığın tamamen başka bir amaçla kullanmayı tasarladığı baryum platinosiyanürle dolu ilişkisiz bir panodan yansıdığını fark etti. Röntgen, bir kez daha farklı yoğunluktaki nesneleri ışık ile katot ışınları arasına yerleştirdiğinde pek de sıra dışı bir şeyle karşılaşmadı; tabii elinin panodaki etsiz görüntüsü dışında. El kemikleri açık seçik görünüyordu.
Bu yeni olguya tam olarak ne tür bir ışının neden olduğundan hala emin olmayan bilim adamı, yeni keşfine o dönemde bilinmeyen her şeyi ıfade etmek için kullanılan bir matematik kavramı olan ‘’ X ‘’ adını verdi. Röntgen, iki hafta içinde ilk kez karısının elinin X-strahl’ını ( ışınını ) aldı. Kendi iskeletini gören karısı bayılacak gibi olmuş ve ‘’ Kendi ölümümü gördüm ‘’ demişti. Çok geçmeden bilim çevreleri bu yeni keşfi ‘’ Röntgen Işını ‘’ olarak adlandırmaya başladı. ‘’ X ışını ‘’ hala pek çok ülkede ‘’ Röntgen Işını ‘’ olarak anılsa da Wilhelm Röntgen bu önemli buluşunun X Işını diye bilinmesinde ısrarlıydı.
Ne var ki bazı bilim çevrelerinin bu yeni buluşa ikna olması oldukça uzun bir zaman aldı. Yirmi dört yıl sonra 1889’da önd eğelen İskoç bilimci William Thomson,’’ X ışınının bir aldatmaca olduğu ortaya çıkacak ‘’ dedi.
Zaten bunlar hiçbir şeye ikna olmuyorlardı. Dikkatinizi çekerim, bu William Thomson, Charles Darwin’in Evrim Teorisi’ne şiddetle meydan okuyan, radyonun hiçbir geleceği olmayacağını iddia eden ve havadan ağır makinelerin uçmasının imkansız olduğunu söyleyen William Thomson’dır.