Kategori: Bebek Ve Çocuk

Yenidoğan Bebeğin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır ?

Yenidoğan Bebeğin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır ?

Sindirim sistemi,bağışıklık sistemi ve böbrekleri  tam olarak gelişmemiş yenidoğan bebekler için en ideal besin kaynağı ‘’Anne Sütü’’ dür.Besin maddelerini bebeğe uygun  miktar ve kalitede içermesinin yanı sıra,içinde bebeği enfeksiyonlardan koruyucu ve büyümesine yardımcı birçok faktör de bulunur.

Bu nedenle doğumu takiben ilk 30 dakika içinde bebek anne memesine konarak anne sütünü emmesi sağlanmalıdır.Özellikle ilk beş gün salgılanan kolostrumun (Ağız Sütü) damlası dahi ziyan edilmeden bebeğe verilmelidir.Bebeğe doğumdan sonra anne sütü dışında hiçbirşey verilmemelidir.

Emzirmede Başarılı Olmak İçin Neler Yapılmalı ?

  • Emzirmenin başarılı olması için annenin emzirmeye istekli olması ve kendine güvenmesi gerekir.
  • İster normal,ister sezaryan doğum yapılsın,ilk 30 dakika içinde bebek çıplak olarak anne memesine verilmelidir.
  • Bebek devamlı anne ile aynı odada kalmalı,böylece bebeğin istediği anda,istediği kadar emzirilmesi sağlanmalıdır.Emzirmeye gece ve gündüz,canı her istedikçe devam edilmelidir.Bebeğin sık emmesi süt yapımını arttırır.
  • Doğumdan sonra şekerli su,mama gibi besinler verilmemelidir.

Meme Başı Temizliği Gerekli Mi ?

  • Her gün banyo yapan annenin meme başı temizliği yapmasına gerek yoktur.
  • Hergün banyo yapmayan anneler ise meme başlarını günde bir kez sabunsuz,sadece su ile yıkamalıdırlar.Emzirme sonunda ise meme başına 1-2 damla anne sütü sürülebilir.

Bebeği Emzirme Süresi Ne Kadar Olmalıdır ?

Bu süre bebeğin isteğine bırakılmalıdır.Sağlıklı bir bebek 5-10 dakika içinde ihtiyacı olan sütü emecektir.Bebek Bir memede 10 dakikadan az 30 dakikadan fazla tutulmamalıdır.Her emzirmede,bebeğin her iki göğüsten de emmesi sağlanmalıdır.Böylece her iki göğüs süt yapımı için uyarılmış olur.Eğer bebek birinci göğüste uyur,diğerini almak istemezse ısrar edilmemelidir.Bir sonraki öğünde emzirmeye,diğer göğüsten başlanmalıdır.

Emzirme sonunda yeterli süt alan bebek genellikle memeyi kendiliğinden bırakır.Eğer emzirme sonunda bebek memeyi bırakmıyorsa,memenin zorlanarak bebeğin ağzından geri çekilmesi meme başına zarar verebilir.Anne küçük parmağını bebeğin ağzına sokarak memenin ağızdan çıkmasına yardımcı olmalıdır.

Bebekler emerken hava yuttukları için,emzirmeden sonra bebek 15-20 dakika dik tutulup,sırtına hafif hafif vurularak gazını çıkarması sağlanmalıdır.

Bebek Ne Sıklıkla Emzirilmelidir ?

İlk 1-2 ay sağlıklı bebek sabit aralıklarla değil,acıktıkça,arandıkça ve istedikçe emzirilmelidir.Emzirmeye gece ve gündüz devam edilmelidir.Öğün sayısı birinci ayın sonuna dek günde 8-10’u bulur,daha sonra öğün sayısı giderek azalır.Hasta ve erken doğan bebekler ise düzenli aralıklarla emzirilmelidir.

Bilgio.Net

'' Aradığınız Bilgi O '' Sloganı İle Yayın Hayatına Başlayan Bilgio.Net Siz Değerli Okuyucularımza Doğru, Özgün ve Kaliteli İçerikler Sunmayı Hedef Edinmiştir.

paylaş
tarafından yayınlandı
Bilgio.Net

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce