Yıldız Nedir ? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Yıldız Nedir ? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir ?

Kentlerin ışıkları yıldızlarla dolu berrak bir gökyüzü görüntüsünü çoğu kez önler. Gökyüzü, ihtişamını, ancak bu ‘’ışık kirliliği’’nden uzaklaşıldığında sergileyebilir.

Gökyüzü gündüz bile yıldızlarla dolu ama hepsinden daha parlak ışıldayan Güneş görülebilir. Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönmesi nedeniyle, Güneş gökyüzünde bir tur atıyormuş gibi görünür. Güneşin batmasıyla birlikte, diğer yıldızların cılız ışığını seçebiliriz. Onlar da Güneş gibi halkalar halinde yavaşça kayarak, ortak bir nokta çevresinde dolanır. Dünya’nın ekseni uzaya doğru uzatılınca, bu dayanak noktasını işaret eder. Kuzey yer kürede duran bir gözlemci için, söz konusu nokta gökyüzünün kuzey kutbudur ve kuzey yıldızıyla neredeyse aynı konumdadır.

Yıldızların Parıldaması Nasıl Gerçekleşir ?

Yeryüzünden bakılınca,  bazı yıldızlar daha parlak görünür. Parlaklık farklılıkları yıldızların Dünya’ya değişik uzaklıklarda olmasının ve farklı yoğunluk düzeylerinde ışıldamasının sonucudur. Dünya’nın atmosferi faklı kalınlıkta ve sıcaklıkta katmanlardan oluşur. Hava bölmeleri ya da hücreleri birlikte farklı hızlarda ilerleyerek, hareketli birer mercek işlevini görür. Bu durum ışığın düz bir hattan sapmasına ve böylece bir yıldızın ya da gezegenin göz kırpıyormuş gibi ya da titriyormuş gibi gibi görünmesine yol açar. Gezegenler Dünya’ya yıldızlardan daha yakındır ve birer nokta gibi değil, birer ufak bir disk gibi görünürler; dolayısıyla görüntüleri hareketli atmosfer rüzgarlarınca öyle kolayca çarpıtılmaz.

Takımyıldızı Nedir ? Nasıl Oluşmuşlardır?

Modern astronomiden uzay uçuşlarından ok önce, insanalar yıldızların varlığından bir düzen bulmaya çalıştılar. Tekil yıldızları hayali çizgilerle birbirine bağlayarak, gökyüzünde mitlere ve efsanelere dayalı şekiller çizdiler. Her kültür kendi takımyıldızlarını yarattı.

Günümüzde, takımyıldızlar astronomi biliminde hiçbir anlam taşımamakla beraber, belli yıldızları ya da gezegenleri aramada yararlı olabilir. Güneş’ten sonraki en parlak yıldız Sirius, Orion kuşağını oluşturan üç parlak yıldızdan çizgileri sola ve aşağıya doğru uzatarak bulunabilir.

Yıldız Kümeleri Nedir ?

Samanyolu’ndaki birçok yıldız gibi, Sirius da bir çift yıldızdır ve olgun ışıklı bir yıldızla birlikte dolanır. Kütle çekimiyle birbirine bağlanan Sirius ve yol arkadaşı, ortak bir noktanın çevresindeki yörüngeyi izler. Yıldız kümeleri yaygındır. Birkaç yüz taneye kadar varmak üzere, kütle çekimiyle zayıf biçimde birbirine bağlanmış yıldızlar açık yıldız kümelerini oluşturur. Bunların bir ‘’çekirdeği’’ yoktur. Küresel kümeler, sayıca birkaç binden başlayıp yüz bine varan sayıda yıldızdan oluşan sıkı topluluklardır. Bir galaksinin şişkin bölgesini ya da merkezini çevreleyen bir küreye düzgün biçimde dağılmışlardır.

Geceleyin görülebilen yıldızların hepsi galaksimize aittir. Daha uzaktaki yıldızlar ise ayrı birer yıldız olarak seçilemez; hep birlikte Samanyolu’n 90.000 ışık yılı çapa ve 275.000 ışık yılı çevre uzunluğuna sahip solgun ışıldama bandını oluşturur.

Yorum yapın