Zedprex adet düzensizliği yapar mı?

Photo of author

By Bilgio.Net

Takıntı, depresyon, adet dönemi sinirliliği gibi sorunlar için kullanılan Zedprex adet düzensizliği yapar mı ?

Bu soruya cevap verebilmek için önce ilacın etken maddesine ve etki mekanizmasına göz atalım.

Zedprex’in ana etken maddesi Fluoksetin hcl olup bu etken madde Prozac, Florak ve Depset gibi antidepresan ilaçların da etken maddesidir.

Fluoksetin hcl etki mekanizması

Fluoksetin hcl seçici serotonin geri alım inhibitörü (SSGI) bir madde olup beyindeki nörotransmitter serotoninin emilimini bloke ederek işlev görmektedir. Daha basit ve anlaşılır bir ifade ile Fluoksetin hcl beyindeki serotonin miktarını artırmayı sağlamaktadır.

Serotonin miktarının düzenlenmesi, beyin hücrelerinin birbirlerine mesaj iletmesine yardımcı olmakta, kaygı, korku gibi negatif hisleri azaltmakta, mutluluk ve güven hislerini artırmaktadır.

Periferik serotonin, trombositlerin kümelenmelerinde ve damar tonusunun düzenlenmesinde önemli bir yere sahiptir. Fluoksetin hcl trombositlerdeki serotonin gerialımını ve akciğer endotelindeki serotonin metabolizmasını engellemektedir. Bu nedenle Zedprex gibi Fluoksetin hcl ilaçların kullanımı çeşitli türde kanamalara ve damarlarla ilgili başka etkilere yol açabilmektedir.

Fluoksetin yarılanma ömrü

Fluoksetin seçici serotonin geri alım inhibitörü bir madde olup aynı etkiye sahip diğer etken maddelere göre yarılanma ömrünün uzun olmasıyla öne çıkmaktadır. Çoğu seçici serotonin geri alım inhibitörü maddelerin yarılanma ömrü 1 gün iken fluoksetinin yarılanma ömrü 2 ila 4 gündür. Bir ilacın yarılanma ömrü uzadıkça etki süresi de uzamaktadır.

Zedprex hangi sorunlar için kullanılır ?

  • Majör depresif bozukluk
  • Bipolar bozukluk
  • Panik atak
  • OKB ve çeşitli takıntı türleri
  • Adet öncesi disforik bozukluk
  • Bulimia nervoza

Zedprex adet düzensizliği yapar mı?

Zedprex içerğindeki Fluoksetin hcl in trombosit kümelenmesini engelleyici özelliği olduğu için hastada kanama riskini artırmakta darbe olmaksızın ekimotik lezyonlar oluşmasına sebep olabilmektedir.

Zedprex kullanımına bağlı yan etki olarak vajinal kanama, burun kanaması, hematüri (idrarda kanama) ve rektal kanama görülebilir. Bu ilaç aspirin ile birlikte kullanılırsa kanama riskini artırır.

Zedprex adet kanaması süresini uzatabilir, adet düzensizliği yapabilir.

Zedprex’in yaygın görülen yan etkileri

Zedprex kullanınca kesinlikle yan etkisi olacak diye bir husus yoktur. Bazı hastalarda uyku bozuklukları, mide bulantısı ve ishal gibi yan etkiler görülmekte, bazen bu şikayetler zamanla azalabilmektedir.

Nadiren ciltte morarma veya ciddi duygu durum değişiklikleri görüldüğü hastalar da vardır. Bu durumda doktora başvurulmalıdır.

Konu ile ilgili yazı:

Zedprex kilo aldırır mı ?

Yorum yapın