ABS Nedir ? Nasıl Çalışır ?

Photo of author

By Bilgio.Net

ABS Nedir ? Nasıl Çalışır ?

ABS tanım olarak, kaygan zeminli yüzeylerde ani bir şekilde ve stabil olarak durmayı sağlayan fren sistemine verilen addır. Eğer bir acemi sürücü iseniz, kaygan zeminlerde aracınızda ABS varsa, aracında ABS olmayan usta bir sürücüye göre daha kolay ve rahat bir şekilde durabilirsiniz. ABS fren sistemi, bilgisayar kontrollü bir sistem olduğu için sürücü sadece frene basar geri kalan kısmını bilgisayar otomatik bir şekilde halleder.

ABS sisteminde tekerleklerde bulunan sensörler yardımıyla tekerleğin kızaklamaya başladığı hissedildiği zaman, sistem hemen devreye girerek fren gücünü kesmeye başlar. ABS bir nevi basınç sınırlaması esasına göre çalışır. ABS olmayan bir araçta, tam frenleme yaptığınız zaman, aracın bütün ağırlığı öne doğru kayacağı için tekerlekler üzerine binen yük artmaya devam eder. Eğer aynı şekilde frenleme yapmaya devam ederseniz, kızaklama dediğimiz olay gerçekleşir. Aracın kızaklamaya geçmesi çok tehlikelidir. Çünkü kızaklama olduğu zaman araç direksiyondan bağımsız hareket etmeye başlar. Direksiyon sürücünün kontrolünden çıkacağı için muhtemel bir kaza gerçekleşebilir.

abs-nasıl-çalışır
ABS sisteminde ise tekerleğin kızaklamaya gireceğini fark ettiği zaman sistem hemen gücü keser ve freni boşaltır, arkasından pompa yaparak fren hidroliğini yeniden basarak frene yüklenir. ABS sistemi bunu bir saniyede tam on beş kez yapar, bu sayede araç kızaklamaya girmez ve direksiyon kontrolü şöförde olacağı için güvenli bir şekilde yavaşlayıp durabilir.

ABS fren sistemi dört ana bölümden oluşmaktadır. Bunlar ;

  • Hız sensörü
  • Valflar
  • Pompa
  • Ve Kontrolcüdür.

Aracın dört tekerleğine  bağlı bulunan hız sensörleri, aracın tekerleklerinin kilitlenmesini hissettiği zaman bunu veri olarak hemen kontrolcüye iletir. Fren hattında yer alan valfler, ABS fren sistemi tarafından kontrol edilir. Bu valfler üç şekilde çalışırlar. Bunlar;

  • Birinci pozisyonda valf açık ise ; kaliper içerisinde bulunan pistonlara tam güç verilerek frenleme yapılır.
  • İkinci pozisyonda valf hattı keser; pistona giden hat üzerindeki hidrolik akışı kesileceği için, ne kadar fren pedalına basılırsa basılsın fren sistemine herhangi bir güç iletilmez.
  • Üçüncü poziyonda valfler yarı açık; bu pozisyonda ise bir miktar hidroliğin geçişine izin verilir, bu şekilde hem pistona basınç uygulanırken hem de fren gücü kontrol altında tutulur.

Valfler yardımıyla hat kesildiği zaman kaybedilen basıncı geri kazanmak için pompa yardımıyla hidrolik sıvı basılır. Bu durum valf her hattı kestiğinde kendini tekrar eder.

Sonuç olarak ABS fren sistemi, tekerleklerin ani frenleme esnasında kızaklamaya girmeden, maksimum fren gücü sağlaması için görev yapan bilgisayar destekli bir frenleme sistemidir.

 

Yorum yapın