Atik Mustafa Paşa Camii – Cabir Camii Nerede, Nasıl Gidilir, Tarihi Hakkında Bilgi

Photo of author

By Bilgio.Net

Atik Mustafa Paşa Camii – Cabir Camii Nerede, Nasıl Gidilir, Tarihi Hakkında Bilgi

Yapı, Bizans döneminde Aziz Petrus ve Markus’a adanmış bir kilisi olarak inşa edildi. 5. Yüzyılın ikinci yarısında Kudüs’ten getirilen Meryem Ana’ya ait kutsal giysiler Blaherna’ya konulmadan önce bir dönem burada saklandı. 1059’da İsakios Komnenos  tarafından onarımdan geçirildi. Büyük olasılıkla Ayia Teklia Kilisesi burasıydı. İslami geleneğe aykırı olarak sahabelerden Hz. Cebir bin Abdullah’ın mezarı caminin içindedir. Cabir Camii denildiği gibi Atik Mustafa Paşa Camii olarak da anılır.

Yapı 1509 depreminde zarar gördü ve kubbenin bu dönemde yenilendiği düşünülür. 1906’da bir kez daha onarılmış olan yapıda gömülü olduğu söylenen Cabir bin Abdullah’ın Bizans’a gelmediği biliniyor. İslami geleneğe uygunsuz olarak cami içinde gömülme işi de hesaba katıldığı zaman, bu mezarın bütünüyle simgesel olduğunu düşünmeden edemiyor insan.

1957 yılında American Byzantine Institute tarafından yapılan bir çalışmada caminin güney bölümünde, badana ile örtülmüş freskolar ortaya çıktı. Bahçede bulunan mermer bir vaftis teknesi Arkeoloji Müzeleri’nde incelenebilir.

Yapı, kapalı haç tipinde. Dönemi ve yapı tekniği göz önüne alındığında, kubbenin yüksek bir kasnak üzerinde olduğunu düşünebiliriz.

 

Yorum yapın