Başkent doğalgaz sayaçtan faturalıya geçiş süreci nasıl işler

Photo of author

By Bilgio.Net

Bu makale, süreci en baştan itibaren yaşayıp çeşitli zorluklarla karşılaşan ve çözümlerini deneyerek bulan biri tarafından yazılmıştır. Bu nedenle Ankara’da kartlı doğal gaz sayacını faturalıya geçirmek isteyen veya sayaç sökülmesi nedeniyle buna mecbur bırakılan kişilerin yazıyı sonuna kadar okumaları tavsiye edilir.

Başkent Ankara’da faaliyet gösteren Başkent Doğalgaz firması bazı kartlı (ön ödemeli) sayaçları söküp götürmektedir. Peki kartlı doğalgaz sayacı neden sökülür ?

Bunun gerekçesi 20 yılını dolduran sayaçların işlevlerini yeterince yerine getiremem ihtimali, bakım zorlukları, kısaca miadını doldurmuş olmasıdır. Bunun yerine sonradan ödemeli yani faturalı mekanik sayaç takılmaktadır.

Süreç şöyle işliyor

Başkent Doğalgaz personeli değişecek sayaçla ilgili kişinin kapısına bir uyarı kağıdı bırakıyorlar. Sizi evde bulurlarsa sayacın 20 seneyi doldurduğu için değişmesi gerektiğini söylüyorlar. Bazıları bize bilgilendirme yapılmadı diyor ama bizim kapımıza bilgilendirme kağıdı bırakıldı.

Uyarıya rağmen sayaç değişimi için başvurmayanların sayaçlarını bir süre sonra söküyorlar ve sayacın içindeki gaz puf oluyor. Sayaç olmadığı için gazı kullanamayan kişi mecburen Başkent Doğalgaz Abonelik ve Satış noktalarına gidiyor.

Bizim sayacımızı henüz sökmemişlerdi. Kış günü gazsız kalmayalım diye Sonbaharın sıcak bir gününde sayaç değişimi yaptırmak için Osmanlı İş Merkezindeki satış noktasına gittim. Maalesef yanlış bir saat seçmişim. Öğleden sonra saat 14:40’da sıra aldım, mesai sonunda yani 18:30’da henüz sıra bana gelmemişti. Bu yüzden ertesi gün mesai başlamadan kuyruğa girdim.

Mesai 8:30 da başlıyor. Ben 8:20’de kuyruğa girdim. Kapı açılınca sıra aldım. Saat 10:10 da sıra geldi. Çukurambar gibi daha fazla personel çalışan yerlerde sıra çabuk geliyormuş.

Başkent doğalgaz sayaç değişimi ücreti ne kadar ?

Aslında sayaç değişimi için bir ücret yok. Çünkü sayaç firmanın mülkiyetinde ve değişim işi için de firma para alamıyor. Sizden istedikleri ücret güvence bedeli yani kira sözleşmesi yaparken depozito verirsiniz ya, öyle bir şey.

Güvence bedeli, sadece kombi mi, yoksa kombi + ocak mı kullanıyorsunuz ona göre değişiyor. Fiyat listesinin fotoğrafını çektim, aşağıdadır.

Çoğu kişi kombi ve ocak kullanıyor. Ben de öyle. Onun fiyatı 427 + damga vergisi =431,07 TL. Sizden 432 TL istiyorlar. Para üstü verildiğine şahit olmadım. Demek ki personel her sayaç değişiminden 93 kuruş cebe atıyor.

Doğalgaz sayacı değiştirme için gerekli evraklar

  • Ev sahibiyseniz tapu fotokopisi, kiracıysanız kira fotokopisi
  • Sayaç numarası veya kart (kartı okutunca numarayı görüyorlar)
  • Kimlik fotokopisi

Bu belgeleri verip güvence bedelini de verince sözleşme imzalıyorsunuz. Ertesi gün sayacınızı değiştiriyorlar. Evde olmanıza gerek yok.

Doğalgaz saatinden gaz gelmiyorsa

Elektronik sayacın yerine mekanik sayaç takıyorlar. Fakat sayacı vanası kapalı şeklinde monte ediyorlar. Vana kapalı olduğu için doğalgaz saatinden gaz gelmiyor. Bu durumu çağrı merkezine sorduğumda 187’yi aramamı söylediler. 187 vananın nasıl açılacağını tarif etti.(Yukarıya dönük kolu aşağı indir şeklinde)

Fakat ocak yine yanmıyordu. Yine 187’yi aradım. Sayaç değişiminden sonra gelen ilk gazın basıncının yeterli olmadığı için bir dakika boyunca ocağı açmamı söylediler. Yeterli havalandırmayı yapıp ocağı bir dakika açık bıraktım. Ve ocağa gaz geldi.

Kombiye gaz gelmeme sorunu oldu. Onu da birkaç kere aç kapa yaparak hallettim. 432 TL vererek kartlı sayacı faturalıya çevirtmiş oldum.

Peki güvence bedelini kim ödeyecek ?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında böyle bir sorun çok sık yaşanmaktadır. Ev sahipleri kiracılar ödesin isterken, kiracılar depozitoyu kiradan kesmek istemektedirler. Sözleşmeyi kiracı imzaladığı için güvence bedelini kiracı ödüyor. Aboneliği kapattırırken güvence bedeli ÜFE’ye göre artırılıp kiracıya ödenecek. Bu nedenle kiracı depozitoyu kiradan kesemez.

Eski sayaca ne oluyor ?

Karta el koyuyorlar, sayacı da alıp götürüyorlar. O sayaç için depozito ödendiyse ev sahibi sorgulama yaparak parasını alabilir.

 

“Başkent doğalgaz sayaçtan faturalıya geçiş süreci nasıl işler” üzerine bir yorum

Yorum yapın