Hasan Latif Yüce’nin Beyaz Kanatlı Kuş kitabı, kendini bilime adadığı için güncel olaylarla ilgilenmeyen Bilgin amcanın beyaz kanatlı kuşun peşine takılıp Asya’nın muhteşem güzel bölgelerini gezmesi anlatılmaktadır.
Beyaz Kanatlı Kuş kitabının özeti
Bilgin amca evinde bilimsel çalışmalar yapan, etrafındaki olaylarla ilgilenmeyen, gündemi takip etmeyen sürekli bir şeyler icat etme peşinde koşan biridir.
Bir gün Bilgin amcanın bahçesine beyaz kanatlı bir göçmen kuş konar. Kuşun ayağında Oslo yazısı ve bazı rakamlar vardır. Anlaşıldığı kadarıyla halkalanmış ve takip altında olan bir kuştur.
O günlerde Bilgin amca ortamda konuşulan sesleri toplayabilen bir makine icat etme peşindedir.
Bunda kısmen muvaffak olur ve bu basına sızar. Bir zaman sonra Bilgin amcanın evinde yangın çıkar, bu yüzden otele taşınmak zorunda kalır.
Otele yeğeni Uzun ile birlikte yerleşen otelde de bir takım olumsuz şeyler yaşar.
Otelde de sorun yaşayan Bilgin amcayı Nizam adlı kişi Nepal’e davet eder.
Bu zamana kadar hep evinde yaşamış, dış dünyadan kendini soyutlamış Bilgin amca beyaz kanatlı kuşun peşine takılıp Hindistan üzerinden Nepal’e doğru gitmek üzere yola çıkar.
Hindistan’a varınca Everest’in tepelerine tırmanır, Tac Mahal’in güzel mimarisine şahit olur, Hintliler kobra yılanları oynattığını görür.
Beyaz Kanatlı Kuş kitabının kısa özeti bu şekildedir.