Cruelty free, Türkçe’ye zulümsüz olarak çevrilmiştir. Kullanım manası bir ürünün elde edilmesi esnasında herhangi bir hayvana eziyet edilmediği anlamı taşır.
Genel olarak cruelty free, bir ürünün elde edilmesi esnasında hayvanlar üzerinde deney veya test yapılmadığı anlamına gelir.
Vegan ile cruelty free farkı nedir ?
Vegan ürünler ile cruelty free ürünler tam olarak aynı şey değildir. Vegan ürünler hayvansal madde içermez ama bir vegan ürünün geliştirilmesi esnasında hayvanlar üzerinde test yapılmış olması muhtemeldir.
Cruelty free ürünler hayvanlarda deney yapılarak elde edilmez ama içeriğinde hayvansal maddeler bulunabilir.
Cruelty free tarihçesi
Cruelty free kavramı ilk olarak hayvan derilerinden kürk yapılmasını protesto etmek için ortaya atılmıştır. Çünkü bazı hayvanlar sadece kürkü için yetiştiriliyor veya avlanıyordu.
Hayvanlara zulüm yapıldığına dikkat çeken ve cruelty free kavramını ilk olarak ortaya atan kurum, Beauty Without Cruelty isimli yardım kuruluşudur. Dişleri için avlanan filler, kürkleri için avlanan hayvanlar ve giyim/kozmetik sektörü için denek olarak kullanılan hayvanlara dikkat çeken Beauty Without Cruelty isimli kuruluş sahte deriden kürk imal eden firmaları cruelty free etiketini kullanmaya ikna ettiğinde cruelty free kavramı doğmuştur.
Sonraki yıllarda deney ve testlerde kobay hayvanı kullanılmasını azaltmak üzere bazı fikirler öne süren kişi ve kurumlar olmuştur.
Örneğin deneylerin hayvanlar yerine insan cildine yakın üretilen yapay dokular üzerinde yapılması (in vitro test) gerektiği savunulmuştur.
Cruelty free kampanyaları insan sağlığı için gerekli olan ilaçların üretilmesine yönelik hayvan deneylerden ziyade kişisel bakım, kozmetik, temizlik, giyim ürünlerinin geliştirilmesi için hayvanların test aracı olarak kullanılmasına karşıdır.
Cruelty free logosu
Cruelty free logosu aşağıdaki resimdeki gibi tavşan resmi olan bir logodur. Tavşan içerikli başka tasarımlı logolar da Cruelty free amblemi olarak kullanılmaktadır.
Bununla birlikte paketinde tavşan resmi olan her ürün cruelty free anlamına gelmemektedir. Çünkü cruelty free konusu yasal zorunluluk değil, tercih meselesi olduğu için devletler genellikle bu konuda denetleme yapmamakta, isteyen firma paket üzerine tavşan resmi koyarak tüketicileri yanıltabilmektedir.
“Bu ürün hayvan üzerinde test edilmemiştir” ifadesi de yanıltıcı olabilmektedir. Çünkü bir üründe kullanılan malzemeler farklı üreticilerden tedarik edilmekte, nihai ürün hayvanlarda test edilmese bile üretiminde kullanılan malzemeleri üreten firmalar cruely free hususuna dikkat etmeyebilmektedirler.
Cruelty free markalar
İnsanlar Cruelty free konusuna ilgi duyduktan sonra üretici markalar da ürünlerine Cruelty free ifadesi yazmak suretiyle bu yarışta geri kalmamaya çalışmaktadırlar.
Bununla birlikte Cruelty free olduğunu iddia eden markaların ne derece doğruyu söylediği, hangilerinin gerçekten Cruelty free olduğu tartışma konusudur.
Peta gibi bazı hayvansever kuruluşları Cruelty free markaların listelerini yayınşayarak insanları bu konuda bilgilendirmektedirler.
İLGİLİ YAZILAR:
GMO free ne demek ?
GMP nedir ?