Birkaç aylık bebeklerde kabızlık için hangi bölüme gidilir

Photo of author

By Bilgio.Net

Bebeklerde en fazla kabızlık şikayetleri yaşanan dönem ek gıdaya başladığı dönem ile yürümeye başladığı dönem arasındaki birkaç aylık zaman dilimidir.

Anne sütü bebeği besler, genellikle bir yan etki yapmaz, sindirim açısından da kolaydır. Bebek 6 ayı doldurunca anne sütü yeterli gelmeyeceği için ufak ufak ek besinler yedirilir. Ek gıdaya geçiş döneminde çoğu bebekte kabızlık veya ishal gibi şikayetler başlar. Bunun sebebi ek gıdaların bebeğin sindirim sistemini zorlamasıdır. Mide ve bağırsaklar adaptasyon sürecini tamamladığında bebeklerdeki kabızlık kendiliğinden geçebilir.

Dolayısıyla 6 ay ile 13. ay arasında bebeklerde kabızlık sık görülen bir rahatsızlıktır. Bebeğe mama veriliyorsa bebekteki kabızlık daha erken de başlayabilir. Yeni doğan bebeklerin geç kaka yapması kabızlıktan ziyade anne sütünü yeteri derecede alamaması kaynaklı da olabilir.

7 aylık bebek günde kaç kez kaka yapar ?

İlk aylarda günde birkaç kere ve sıvı kıvamlı kaka yapan bebeğin ek gıdaya başlaması ile birlikte birkaç günde bir ve sert kaka yapmaya başlaması annede endişe uyandırabilir. Bebeğin kabız olup olmadığını anlamak için birkaç kriter vardır:

  • Dışkılama süresinin 5 günü aşması
  • Kakanın keçi pisliği gibi sert ve küçük olması
  • Anüste çatlak olması veya dışkıda kan görülmesi

Eğer bebek sert dışkılıyorsa ve kakasını 5-6 günde bir yapıyorsa doktora götürülmelidir. Her gün yapsa dahi dışkısı sertse ve anüste kızarıklık var ile doktora götürülmelidir.

Bebeğin doktora götürülmesindeki en önemli kriter zaman değil dışkı sertliğidir. Bazı bebekler 3-4 günde bir kakasını yaparlar ama normal kıvamda yaparlar. Bebeğin kakası norma kıvamda ise kaç günde bir kaka yaptığı çok önemli değildir.

Bebeklerde kabızlık için hangi bölüme gidilir ?

Bebeklerde kabızlık için Çocuk Gastroenteroloji bölümüne gidilir. Bu bölüm bebeklerin beslenmesi ve sindirim sorunları ile ilgilidir. Çoğu anne kulaktan dolma bilgileri doğru zannederek bebeği yanlış tarzda beslediği için kabızlığa neden olmaktadır. Çocuk Gastroenteroloji bölümü doktorları kabızlığı tedavi ettikleri gibi anneye beslenme önerileri de verirler.

Çocuk Gastroenteroloji bölümüne randevu nasıl alınır ?

Randevu sistemi yoğunluk durumuna göre değiştiğinden Çocuk Gastroenteroloji bölümüne doğrudan randevu alınması mümkün olmayabilmektedir. MHRS veya 182 yardımıyla Çocuk Gastroenteroloji bölümünden randevu isteyiniz.

Eğer randevu kapalı ise önce çocuk hastalıkları (pediatri) veya dahiliye (iç hastalıkları) bölümünden randevu alıp Çocuk Gastroenteroloji bölümüne sevk yaptırmanız gerekir. Bir kere Çocuk Gastroenteroloji bölümünden randevu alırsanız, sonraki seferler doğrudan  MHRS veya 182 kanalıyla randevu alabilirsiniz.

Çocuk Gastroenteroloji bölümü her hastanede yoktur. Eğer bu bölüme gitme imkanınız yok ise bebeğinizi kabız olduğunda çocuk hastalıkları (pediatri) veya dahiliye (iç hastalıkları) bölümüne götürmeniz gerekir.

Çocuk Gastroenteroloji doktoruna gidince

1 yaşın altındaki bebeklerde çok gerekmedikçe ilaç kullanılmadığından kabızlık makatta çatlak boyutuna ulaşmadıysa bebeğe ilaç değil beslenme tavsiyesi verilir. Çocuk Gastroenteroloji bölümündeki doktor bebeğinizi diyetisyene yönlendirebilir.

Diyetisyen size bebeğinizi nasıl besleyeceğinizi, ne sıklıkla ve ne kadar ek gıda vereceğinizi anlatacaktır. Doğru beslenme ile şiddetli olmayan kabızlık vakaları düzelebilmektedir. Hastanenin diyetisyenleri genelde saat 11:00 gibi açıldığı için Çocuk Gastroenteroloji’den randevunuzu diyetisyenin muayeneye başladığı saati öğrenip ona göre almanız zaman tasarrufu sağlayacaktır.

Çocuk Gastroenteroloji bölümü doktoru şiddetli kabızlık yaşayan bebeğe fitil ve popo kremi yazmaktadır. Özel bir durum olmadıkça tahlil yaptırmanızı istememektedir.

Bebeklerde kabızlık için evde ne yapılabilir ?

Erik, armut ve kayısı gibi meyveler kolay kaka yaptırmaktadır. Sabah aç karnına bu meyvelerin püresini verip ardından ılık su içirirseniz kakasını daha kolay yapacaktır. Bunu her gün, yetmezse günde iki kere yapabilirsiniz.

Yeşil yapraklı sebzelerde bol lif olduğundan ek gıdanızı, ıspanak, pırasa, brokoli gibi sebzelerin yemeklerinden tercih etmelisiniz. Pirinç, patates ve muz gibi yiyecekler kabızlığa neden olduğu için bebeğe verilmemeli veya azaltılmalıdır.

Bebek hareket ettikçe kabızlığı daha kolay atlatacaktır. Karnına masaj yaparak, ona egzersiz yaptırarak kakasını kolay yapmasını sağlayabilirsiniz.

Büyüklerin ve çocukların yiyebildiği bazı besinleri bebekler yiyemez. Mesela keten tohumu, tahin ve incir gibi yiyecekler bebeklere verilmez.

Yorum yapın