Boğmaca Nedir ? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Boğmaca Nedir ? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Boğmaca öksürüğü çok bulaşıcı bir hastalıktır. Boğmacalı bir çocuğun yanına yaklaşmak hemen hastalığın geçmesine neden olabilir. Boğmaca geçirmiş kimseler hayatları boyunca bağışıklık kazanmış olduklarından onlara ikinci bir hastalık mikropları bulaşarak hastalık yapamazlar. Bu hastalık havadan tükürük damlacıkları ile bir metre mesafeden bile bulaşabilir. Bulaşan mikroplar boğaza yerleşirken, burada zehirlerini hem kana atar ve hem de çocuğun sürekli öksürmesine neden olurlar.

Sadece bu hastalıkta ölüme çok az rastlanır. Boğmaca öksürüğünün fenalığı dikkatsizlik nedeniyle ve tedavide geç kalınmakla başka hastalıklara, özellikle akciğer rahatsızlıklarına yol açmasıdır. Çünkü bir yerde çocuklar arasında boğmaca öksürüğü başlayınca, boğmaca aşısı yaptırmayan ve bu hastalığı geçirmeyen hemen bütün çocuklar buna yakalanırlar.

Boğmaca Hastalığı Kimlerde Görülür ?

Boğmaca hastalığı her yaşta çocukta olabilir. Özellikle bir iki yaşlarda veya okulun ilk yıllarında daha çok rastlanırken , zayıf ve sarıçalı çocuklarda bilhassa rutubetli kış aylarında ölüm olaylarına da rastlanır.

boğmaca-belirtileri
Boğmaca Hastalığının Belirtileri Nelerdir ?

Boğmaca, sıradan bir soğuk algınlığı gibi hafif öksürüklerle başlar. Çocuk önceden boğmaca geçirmemişse ve son günlerde boğmacası olan biriyle temas etmişse hastalıktan şüphelenilebilir. Öksürüğün birkaç dakika süren nöbetler halinde olması bir ipucu verir. Her nöbet bir dizi öksürükten oluşur, hızla ilerler ve o sırada çocuğun yüzü kan hücum etmiş gibi görünür. Nöbetler gece daha sıktır, nöbetten sonra öğürme ve kusma olabilir. Her zaman değilse de bazen çocuk nefesini verdiği zaman ötmeye benzer bir ses duyulabilir.

Boğmaca Hastalığı Ne Kadar Sürer ?

Boğmaca hastalığı genellikle dört hafta sürer, hatta daha uzun sürdüğü de görülür. Boğmaca aşısı yapılmış olan çocuklar hastalığı hafif geçirir. Böyle durumlarda tanıda emin olmak zorlaşır. Küçük çocukların boğmacaya yakalanması her zaman endişe vericidir, çünkü çok çabuk sarsılabilirler. Doktorun vereceği tedavi, çocuğun yaşına ve hastalığın ağırlığına göre olacaktır.

Boğmaca Hastalığı Bulaşıcı Mıdır ?

Boğmacanın bir çocuktan diğerine kolaylıkla bulaştığı unutulmamalıdır. Hastalığın ilk iki haftasında çok bulaşıdır, giderek bulaşıcılığı azalır. Başlangıcından beş hafta sonra bulaşma olasılığı çok azalmıştır. Aile bireyleri arasında korunma olanaksızdır. Bu yüzden kardeşleri ayrı tutmanın bir anlamı yoktur.

Çocuk boğmacalı ile temas etmişse ve boğmaca geçirekse hastalık temastan sonra beş ile on dört gün arasında ortaya çıkar. Bu süreye ‘’ kuluçka dönemi ‘’ denir.

boğmaca-tedavisiBoğmaca Hastalığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Boğmaca hastalığının iki tip aşısı vardır. Bunlardan biri çocuğu bu hastalığa yakalatmamak için, diğeri ise hastalığın hafif geçmesi içindir. Aşı yapılan çocuk mutlaka hastalığa yakalanmaz değildir. Onun için yine de koruyucu önlemleri elden bırakmamak gerekir.

Aşı ve doktorun vereceği ilaçtan başka çocuğu daima temiz havada bulundurmak ve uyutmak esastır. Bir köye veya tatil yerine göndermek mümkün değilse, çocuğu her gün açık havaya çıkarmak çok yararı olur.

Yorum yapın