Tenya Nedir ? Özellikleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Tenya Nedir ? Özellikleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Tenya – Şerit Paraziti Özellikleri

Şerit, yani Tenya Kurdu, solucanlar kadar çok olmamakla beraber çocuklarda oldukça sık görülür. Vücudu yassı, birbirine kenetlenmiş, boğumları bulunan ve kimisi metrelerce boyda olan ( 4 – 12 metre ) bağırsak parazitidir.

Bu parazit genellikle bağırsakta tek olarak bulunur. Olgunlaşan halkalar dışkılama sırasında ya da dışında, anüsten çıkarlar. Bunların iki türü bulunmaktadır. Bu türlerden biri domuzlarda, diğeri ise sığırlarda bulunur.

Tenya Nasıl Bulaşır ?

İyi pişirilmeyen ya da çiğ etlerle ( pastırma, sucuk, çiğ köfte ) insanın sindirim yollarına girerler. Sığır etinde bulunan tenyanın boyu 4 metreden 10 metreye kadar oluşurken, domuz etinde bulunan tenyanın boyu 3 metre kadardır. Halkalar ise 1000’den fazla olabilmektedir. Bu halkaların içerisi yumurta ile dolu olup, bunlardan birkaç tane birden dışkı ile dışarı çıkarlar. Dolayısıyla bu dışkı kırlara, hayvanların otladığı tarlalara döküldüğünde, hayvanların yediği otlarla bu larvalar onların vücutlarına girer.

Hayvanların midesinde bu yumurtalar gelişerek küçük kurtlar haline geçerler ve sığırın etleri arasına girerek orada yerleşirler. Yukarıda belirtildiği gibi çiğ olarak veya iyice pişmemiş sığır eti, domuz eti ve bu etlerden yapılmış mamuller aracılığıyla mideye giren bu kurtçuklar büyüyerek şerit haline geçerler.

Ayrıca bu şeritler ara sıra kendiliklerinden içine düşüp çamaşırda sarımtırak renkte iz bırakırlar ki, halk arasında şeritlere ‘’ abdest bozan ‘’ ismi bu yüzden verilmiştir. Şeritlerde solucanlar gibi çocuklarda bir takım rahatsızlıklar meydana getirirler. Yaptıkları en büyük rahatsızlık bağırsağın iç zarına yapışarak kan emdikleri için çocukta kansızlık meydana gelirken, eğer önlem alınıp bu şeritler düşürülmez ve uzun bir süre geçerse ortaya ileri derecede bir kansızlık manzarası çıkar. Çünkü bu tür şeritlerin insan bağırsağında 15 – 20 yıl yaşama olanakları vardır.

tenya-belirileri
Tenya’nın Belirtileri Nelerdir ?

Bu şeritler kansızlıktan başka baygınlık, eziklik ve bulantı gibi rahatsızlıklara da yol açarlarken, aynı zamanda hazım bozukluğu, ara sıra ishal ve karın ağrılarına da neden olurlar.

Tenya’nın Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Çocukların dışkılarında ya da anüs ağızlarında tenya halkaları görüldüğü zaman hemen bir doktora gidilerek tedavi yapılmalıdır. Doktor muayene sırasında hangi ilacı uygun olduğunu saptar. Önemli olan tenyanın başının koparak düşmesidir. Çünkü tenyanın başı düşmezse yeniden üreyebilir. Ayrıca tenya düşme işlemi uygulanırken çocuk dışkısını bir odada oturağa yapmalıdır. Aksi takdirde tenyanın soğukta düşmesi oldukça zorlaşır.

Yorum yapın