Kızamık Nedir ? Belirtileri, Bulaşma Yolları Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Kızamık Nedir ? Belirtileri, Bulaşma Yolları Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Kızamık hastalığı, çocuk hastalıkları arasında yer almakla beraber kızamık geçirmemiş büyüklerde de görülen bir hastalıktır. Çoğunlukla iki ile on yaşlarındaki çocukları yakalarken, kış aylarında da salgınlar yapar. Çok bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. Ateş, öksürük, nezle ve ağzı içinde koplik lekeleri ile deride yaygın döküntülerle giden ağır bir solunum yolu virüs enfeksiyonudur.

kızamık-belirtileri
Kızamık Hastalığının Belirtileri Nelerdir ?

Mikrobu alındıktan sonra hastalık on gün sonra ortaya çıkar. Bu çıkıştan sonra hastalığın habercileri görülmeye başlar. Vücutta yaygın bezler gelişir ve bu bezler boyunda, kasıklarda, koltuk altlarında ele gelir. Parlak, kırmızı bir zeminde, beyaz noktacıklar halinde döküntüler ortaya çıkar.

Üç dört gün kadar bu nezle ve başlangıç durumu sürer. Bu sırada da çocuğun kızamık çıkaracağı anlaşılmaz. Çünkü döküntüler henüz başlamamıştır. Ancak bu devrede doktora başvurulursa, doktor çocuğun ağzına bakmak suretiyle boğaz içinde koplik lekeleri denilen bir takım küçük kabarcıkları görmek suretiyle teşhisini koyar.

Nezle hali bitince çocuğun tüm vücudunu pire ısırığı şeklinde kırmızı lekeler kaplar. Haftasında da tane tane olan ve öncelikle saç diplerinden başlayan döküntüler görülür. Yüz bölümünden, bir ile iki gün içinde göğüse, kol ve bacaklara yayılırlar. Böylelikle hastanın tüm vücudu kıpkırmızı kesilir. Bu kızıl lekeler ufak kanamalardır ve deriden başka vücudun bütün organlarında da vardır. Belirtilerinin ortaya çıkmasından üç dört gün sonra ise döküntüler başlar. Bu döküntüler üçüncü günde solmaya başlarken  hastanın durumu giderek düzelir. Kızamığın meydana getirdiği en ciddi hastalıklar, solunum yolları ve akciğer, orta kulak iltihabı ve zatürredir.

Kızamık Hastalığı Tehlikeli Midir ?

Özellikle, üst solunum yolu ve akciğer hastalıkları çocuğun ölümüne sebep olabilir. Çok az olmakla beraber, beyin zarlarında iltihaplanma görülürken, hastada kusma, baş ağrısı yapar. Aynı zamanda hasta komaya girebilir. Beyin zedelenmesi, zeka gerilikleri ve sakatlıklara da yol açar.

Beslenme yetersizliği olan çocuklarda kızamık, çok şiddetli seyreder. Bu durumda kızamığın açacağı zarar daha fazla olabilir. Bütün çocuklar kızamığa karşı aşılanmalı ve bu aşılanma 12 aylıktan önce yapılmamalıdır. Yılını dolduran  her çocuk aşılanınca, kızamık enfeksiyonuda ortadan kalkmış olur.

Kızamık, vücudun genel durumunu zayıflattığından sonra gelişen zatürreye bağlı ölümler ülkemizde çok görülmektedir. Bu nedenle hastalık sırasında hekimin verdiği iğne ve ilaçlar eksiksiz kullanılmalıdır. Aksi takdirde ortaya çıkacak zatürre öldürücü olur.

kızamık-tedavisikızaKızamık Hastalığının Tedavisi Yöntemleri Nelerdir ?

Kızamıkta yanlış olarak halk çok perhizin yararlı olacağı inancı içindedir. Oysaki hastalık geçer geçmez hastayı kuvvetli olarak beslemek, böylelikle onun yeni bir hastalığa yakalanmasına meydan bırakmamak gerekir.

Hastalık sırasında hastaya bol sulu ve vitaminli gıdalır vermeli, yattığı yerin de çok sıcak ve soğuk olmamasına dikkat etmelidir.

Yorum yapın