Burn içinde alkol var mı ?

Photo of author

By admin

Coca-Cola tarafından üretilen Burn enerji içeceğinde alkol var mı sorusu daha önceden defalarca sorulduğu için Coca-Cola’nın resmi web sitelerinden biri olan merakettim.com da bu soru cevaplanmıştır.

Burn içinde alkol var mı ? sorusuna cevaben;

“Coca-Cola Şirketi olarak tüm ürünlerimiz Türkiye’de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Alkolsüz İçecekler Tebliği’ne uygun olarak üretilmektedir.” cevabı verilmiştir.

Ancak bu cevap bazı kişileri tatmin etmemekte ve “Alkolsüz İçecekler Tebliği”nin içeceklerde bir miktar alkole izin verdiği için Burn enerji içeceğinde de alkol olabilir denilmektedir.

Alkolsüz İçecekler Tebliği’nin ilgili kısmı şöyledir:

Tebliğin 5. Maddesinin 1. Kısmının (b) paragrafında; “Bu Tebliğ kapsamında yer alan içeceklerde üretimin doğasından kaynaklanabilecek etil alkol miktarı en çok 3,0 g/L, laktik asit miktarı en çok 0,6 g/L, uçucu asit miktarı en çok 0,4 g/L olmalıdır.” Hükmü yer almaktadır.

Yani Tebliğde diyor ki meşrubatlarda litre başı 3 gram etil alkol bulunabilir. Dolayısıyla Alkolsüz İçecekler Tebliği’ne uygun üretilen gazoz, meşrubat, enerji içeceği gibi meşrubatlarda litre başı 3 gramı geçmeyecek şekilde alkol olabilir.

İçeceklerdeki az miktardaki alkol dinen sakıncalı mı ?

Dinimiz sarhoş eden şeyleri yemeyi, içmeyi kullanmayı yasak etmiştir. Bu konuda Maide suresinin 90. Ayeti meali şöyledir:

Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar, fal okları şeytan işi iğrenç şeylerdir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.

Bu ayette içki olarak tercüme edilen kelime hamr (لْخَمْرُ) kelimesi olup bu kelimenin tam olarak manası aklı örten şey demektir. Sarhoşluk veren şeklinde de tercüme edilebilir.

Kelimenin kapsamı sadece içki ile sınırlı değildir, uyuşturucu ve sarhoşluk veren her türlü şeyi ifade eder.

Peygamberimiz “Çoğu sarhoş eden şeyin azı da haramdır” demiştir. Bu nedenle alkollü bir içkiden sarhoş etmese dahi bir yudum almak haramdır.

Dini açıdan değerlendirme yaparken bir içki çok miktarda tüketildiğinde sarhoşluk veriyorsa bunun az miktarını da haram kabul etmekteyiz.

Ancak içeceklerde çok az miktarda alkol bulunması durumu biraz farklıdır. Çünkü bu tür içecekler çok fazla içildiğinde de sarhoşluk vermemektedir.

Aslında bizler farkında olmasak da gazoz ve meyve sularında olduğu gibi pazardan aldığımız organik meyvelerde de çok az miktar alkol grubu bileşikler bulunur. Yenilen meyveler midede sindirilirken bir miktar alkol açığa çıkar ve bu miktar sarhoş edici değildir.

Dolayısıyla Burn gibi enerji içecekler çok miktarda içilseler dahi sarhoşluğa neden olmadıkları için alkol açısından dinen haram değildir.

Öte yandan eğer kişi takva yönüyle konuyu değerlendiriyorsa meselenin sağlık yönünü de düşünerek daha sağlıklı içecekleri tercih etmelidir.

Burn enerji içeceği uzun süre zinde kalmak, fiziksel aktiviteye rağmen yorgunluk hissetmemek için tüketilen bir içkidir. İçerdiği kafein, taurin gibi bazı maddelerin belli bir miktardan fazla alınması sağlık açısından sakınca doğurabilmektedir.

İnsanın içebileceği daha sağlıklı içecekler var iken kısa ve uzun vadede sağlığına zarar verebilecek içecekleri tüketmesi takva sahibi bir mümine yakışan bir durum değildir. Bedenimiz bizlere verilen en önemli emanet olup emanete hıyanet etmemek mümin olmanın şart ve vasıflarındandır.

Burn içinde alkol var mı ?

Burn enerji içeceği aşağıdaki maddelerden oluşmaktadır. Üründe Alkolsüz İçecekler Tebliği’nde belirtilen miktarların üzerine çıkmayacak miktarda alkol çıkabilir.

Aşağıdaki içerik Wikipedia dan alınmış olup Burn’un resmi web sitesinde ürünün içerik bilgisi yer almamaktadır.

Asitlik düzenleyici (Sitrik asit, Sodyum nitrat)

Sitrik asit, halk arasında limon tuzu olarak da bilinen, karboksilik asitlerden, renksiz, kristal yapılı organik bir bileşiktir. Formülü C6H8O7 şeklindedir. Hemen hemen tüm bitkilerde ve birçok hayvanın vücut sıvısında bulunur.

Sodyum nitrat formülü NaNO3 olan kimyasal bileşiktir. Güherçile den ayırmak için Şili güherçilesi (bu ülkede büyük miktarda yığınlar halinde bulunması nedeniyle bu ad verilmiştir) adı da verilen bu beyaz renkli kristal tuz, potasyum nitrata oranla suda çok fazla çözünmektedir. Havadan nem çeker.

Antioksidan (Askorbik asit)

C vitamini, askorbik asit olarak da bilinir, suda eritilebilen ve birçok görevi olan vitamindir. Çoğu hayvanlar ve bitkiler, kendi C vitaminlerini glukozdan üretebilirler. İnsanlar, bazı meyve yarasaları, hint domuzu ve insan benzeri primatlar C vitamini üretemediklerinden bunu besinlerden almak zorundadırlar.

Arjinin

Arginin bir α-aminoasittir. L-arginin, doğada bulunan proteinlerin yapısını oluşturan 20 aminoasitten biridir. Memeli hayvanlarda, arjinin temel aminoasitlerden biri olarak kabul edilmektedir. Organizmanın gelişim safhasına ve sağlık durumuna göre dışarıdan beslenme yoluyla temin edilmesi kaçınılmaz olabilmektedir.

Aroma (Theobromine)

Teobromin, kakao bitkisinde bulunan, C7H8N4O2 kimyasal formülüne sahip acı bir alkaloid. Çikolata, çay ve kola fındığı da dahil olmak üzere bazı gıdalarda bulunur. Kimyasal, teofilin ve kafein ile birlikte ksantin alkaloidi olarak sınıflandırılır. Kafein, teobromine kıyasla fazladan bir metil grubuna sahip olması bakımından farklıdır.

B vitaminleri

B vitaminleri ya da B kompleks vitaminleri:

·         Vitamin B1 (tiyamin)

·         Vitamin B2 (G vitamini, riboflavin)

·         Vitamin B3 (Vitamin P, Vitamin PP, Niyasin)

·         Vitamin B5 (Pantotenik asit)

·         Vitamin B6 (Pridoksin, Pridoksamin)

·         Vitamin B7 (Vitamin H, Vitamin B-w, Biyotin)

·         Vitamin B9 (Vitamin M, Vitamin B-c, Folik asit) Gebelikte önem taşır.

·         Vitamin B12 (Siyanokobalamin)

Kafein

Kafein, matein veya guaranin olarak da bilinen bir alkaloiddir. Kahvede, çayda, yerba mate’de, guarana’da ve, az miktarda, kakao içinde bulunur. Kafeinin karakteristik, yoğun bir acı tadı vardır. Kola gibi bazı gazlı içeceklere tat vermesi için eklenmektedir.

Karbonatlı su

Gıda boyası (E163, E150d)

E163 antosiyanin’dir. Antosiyaninler pH’larına bağlı olarak kırmızı, mor, mavi veya siyah görünebilen suda çözünür vakuolar pigmentlerdir. Antosiyaninler açısından zengin gıda bitkileri arasında yaban mersini, ahududu, siyah pirinç ve siyah soya fasulyesi bulunur. Sonbahar yapraklarının bazı renkleri antosiyaninlerden elde edilir.

E150d karamel’dir.

Karamel, şekerin yavaşça ısıtılması sonucu eriyerek moleküllerinde ortaya çıkan değişiklik sonucu kahverengi bir renk alması ve güzel bir lezzet kazanması yoluyla yapılan yiyecektir. Şekerin karamele dönüşmesi genellikle 170 °C civarında olur.

Ginseng

Latincesi: Amerikan ginsengi için Panax quinquefolius ve Kore ginsengi içinse Panax ginseng’dir. Ginseng’in botanik ismi olan “Panax”, Yunanca “tam iyileşme” anlamına gelen “panacea” kelimesinden türetilmiştir.

Glukuronolakton

Glukuronolakton vücutta doğal olarak bulunur. Doğal bir metabolit ve glukoz parçalandığında oluşan karbonhidrattır. Vücuttan zararlı maddeleri atmaya yardım eder, anında enerji verir.

Guarana

Guarana, sabunağacıgiller (Sapindaceae) küçük kırmızı meyveli, yüksek dozda kafein içeren tropik bir bitki türü. Brezilya’nın Amazon bölgesinde yaşayanlar guarana tohumlarını çiğneyerek ya da toz hale getirilip suda eritip içerek enerji sağlarlar.

Maltodekstrin

Maltodekstrin, gıda katkı maddesi olarak kullanılan bir polisakkarittir. Kısmi hidroliz ile bitkisel nişastadan üretilir ve genellikle beyaz higroskopik spreyle kurutulmuş bir toz olarak bulunur. Maltodekstrin kolayca sindirilebilir, glikoz kadar hızlı emilir ve orta derecede tatlı veya neredeyse tatsız olabilir.

Koruyucu madde (E202)

E202 potasyum sorbat’tır. Potasyum sorbat, sorbik asidin potasyum tuzudur, kimyasal formül CH₃CH = CH − CH = CH − CO₂K. Suda çok çözünür olan beyaz bir tuzdur. Öncelikle bir gıda koruyucu olarak kullanılır. Potasyum sorbat, yiyecek, şarap ve kişisel bakım ürünleri dahil olmak üzere çeşitli uygulamalarda etkilidir.

Taurin

Taurin, yarı esansiyel methiyonin ve sistinden türetilen sülfür türevi bir aminoasittir. Vücutta doğal olarak bulunur. Vücuttaki nörolojik fonksiyonları ve nörolojik iletişim mekanizmasını kuvvetlendirir ve düzenleyerek antioksidan özellikler gösterir.

Taurin hakkında daha fazla bilgiyi Burn içinde boğa spermi var mı başlıklı makalemizde bulabilirsiniz.

Su

Şeker

Yorum yapın