Buspon etkisini nezaman gösterir

Photo of author

By Bilgio.Net

Buspon etken maddesi buspiron hidroklorür olan ve anksiyolitikler grubu bir ilaçtır. Acaba merkezi sinir sistemi üzerinde etkili olan Buspon etkisini nezaman gösterir ?

Buspon ne işe yarar ?

Beyin kimyasalları insanların duygu ve düşünceleri üzerinde etkilidir. Ayrıca sinir sistemini üzerinde de etkisi vardır. Buspon içeriğinde bulunan buspiron hidroklorür beyin kimyasalları üzerinde etki yaparak kaygıyı azaltır. Geçici olarak yoğun stres, kaygı bozukluğu veya ruhsal çöküntü yaşayan kişileri normale çevirmek için kullanılır.

Özetle endişeyi azaltmaya yarayan bir ilaçtır.

Buspon etkisini nezaman gösterir ?

Buspon’u bir ağrı kesici gibi kısa sürede etki eden bir ilaç olarak düşünmemek gerekir. Buspon en az bir-iki hafta kullandıktan sonra olumlu etkileri görülmeye başlayacaktır. Tam olarak etkisini göstermesi ve kişideki kaygı sorunlarını önemli ölçüde azaltması için ise üç-dört hafta geçmesi gerekebilir.

Buspon semptom giderici bir ilaç olup kişideki endişe sorunlarının ortadan kalkması için tek başına yeterli olmayabilir.

Buspon hangi durumlarda kullanılmaz ?

Hamile veya emzirme dönemindeki hanımlar Buspon kullanmamalıdır. Sersemlik hissi verebileceği için araç ve makine kullananlar ile inşaat çalışanları bu ilacı dikkatli kullanmalıdır. Aksi takdirde iş kazaları meydana gelebilecektir.

İlaç karaciğer ve böbrekleri yoran bir ilaçtır. Bu yüzden kısa süreli kullanılır ve karaciğer veya böbrek hastası olanlara daha düşük doz verilir.

Buspon nasıl kullanılır ?

Doktor tarafından başka bir şekilde önerilmediyse Buspon günde iki veya 5mg olarak başlanır. Daha sonra her iki veya üç günde bir doz artırılır. Ortalama kullanım dozu günde 6 adet 5mg tablet, yani günde 30 mg dir. Maksimum kullanım dozu günde 45 mg’dir. Günde mg kullanılacaksa bu doz üçe bölünmelidir.

Buspon kullandıktan sonra aşırı sersemlik veya aşırı mutluluk hissi oluşuyorsa veya kas sertliği, terleme veya sarhoşluk hissi oluyorsa doktora başvurulmalıdır.

Buspon nadiren baş dönmesi, kulak çınlaması, çarpıntı, mide bulantısı, aşırı yorgunluk gibi yan etkiler yapabilir. Bu yan etkiler görülürse doktora başvurulmalıdır.

Eğer el, ayak, boğaz veya başka bir bölgede şişmeye yol açarsa da doktora başvurulmalıdır.

Buspon reçetesiz alınır mı ?

Buspon 5 ve 10 miligramlık 25 ve 50 kapsülden oluşan bir antidepresandır. Kaygı ve endişe gibi durumlarda kullanılan ilaç, ayrıca anksiyete tedavisinde de kısa süreliğine kullanılmaktadır.

Buspon kullanımında neredeyse diğer tüm antidepresan ilaçlarda olduğu gibi alkol tüketilmemesi gerekmektedir. Ayrıca greyfurt ve greyfurt içeren ürünler de tüketilmemelidir. Vücudun farklı organlarında şişlik, nefes alamama, çeşitli bölgelerde ağrı, bulantı ve benzer durumlar ilacın az da olsa görülen yat etkileri arasındadır. Bu tip durumlarla karşılaşıldığında hemen doktora başvurulması gerekmektedir.

Buspon reçetesiz alınmamaktadır. Bu ilacı almak için, kırmızı veya yeşil reçeteye de gerek duyulmaz. Kontrol altında olan ve normal reçeteyle alınan Buspon’un hem 5, hem de 10 miligramlık kapsülleri için hekimin normal reçete yazması yeterlidir.

Yorum yapın