Ortodonti Nedir? Ortodonti Uzmanı Nasıl Olunur?

Photo of author

By Bilgio.Net

Ortodonti, yanlış konumlanmış ve hizalanmış dişlerin tedavisi ile ilgilenen bir diş hekimliği dalıdır. Bir kişinin dişleri, aşırı kalabalık, asitmerik ve çarpık olmakla beraber yanlış bir şekilde hizalanmaş olabilir.

Bu etkenler de yeme veya konuşmalarda farklı sorunlarına neden olabilir. Bu gibi problemlerde, dişlerin pozisyonunu yavaşça değiştirmek, estetik bir görünüm kazandırmak ve diğer bozuklukları gidermek için ortodontik tedaviler önerilir.

Ortodonti tedavisi, daha iyi bir gülüşe sahip olmak isteyenler için kozmetik amaçlı da kullanılabilir. Tüm bunlarla beraber bazı kişiler maloklüzyon ile de doğabilir veya bu durum zamanla, çocuklarda parmak emme gibi alışkanlıklar veya yaralanma yoluyla da elde edebilir.

Sorun ne olursa olsun, erken tedavi bu sorunların giderilmesi için oldukça önemlidir. Maloklüzyon, uzun vadede ciddi boyutta ağız sağlığı sorunlarına neden olabilir

Ortodontist Kimdir?

Ortodonti, diş hekimliğinin bir bölümüdür. Ortodontist ise çenelerin ve dişlerin nasıl hizalanacağı konusunda uzmanlaşmış bir diş hekimidir.

Dişleri yanlış hizalanmış veya bir tür düzeltmeye ihtiyaç duyan insanlara yardım etmek için önemli konumlara sahiptirler. Ortodontistler, insanların dişleri hakkında daha az endişeli hissetmelerine yardımcı olma gücüne sahiptir. Gülümsemeleri iyileştirmeye yardımcı olurlar ve çalışmalarıyla hastalarına özgüven verirler.

Hastaların genel diş hekimleri, dişleri düz olmadıklarında ve onları etkilediklerinde veya bu sorunların hastayı, gelecekte olumsuz bir şekilde etkileyebileceklerini düşündükleri zaman ortodontistlere yönlendirirler. Uygun olmayan bir ısırık ve bir hastanın dişlerinin çarpık olması bir takım sorunlar yaratabilir. Ağrı veya rahatsızlık olmasa bile hasta, daha estetik ve düz bir diş ile görünüşünü geliştirmek isteyebilir.

Ortodontistler genel olarak, kişinin görünüşünü, zorluk ve ağrı çekmeden yiyecekleri çiğneme kabiliyetini geliştirmekle beraber dişleri hizalamak amacıyla tutucular ve teller gibi donanımlarla ilgilenir.

Ortodonti Uzmanı Nasıl Olunur?

İlk olarak herhangi bir üniversitenin 5 senelik olan diş hekimliği bölümünü kazanmak gerekir. Diş hekimliği fakültesi bittikten sonra ortodonti uzmanlığı için gereken çalışmaların tamamlanması gerekmektedir.

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş sınavına (DUS) girip ortodonti bölümünü kazandıktan sonra, 4 yıllık bir uzmanlık süreci başlar. 4 yıl sonra ortodonti uzmanı ya da ortodontist unvanı alınır. Tüm bunlarla beraber ortodonti uzmanı sadece ortodontik sorunlarla ilgilenmez.

Bunun haricinde hastaların sosyal hayata kazandırılmasında da etkili bir rol oynar. Bundan dolayı ortodontistler, psikoloji bilim dalıyla da iç içedir.

Ortodontik Tedavisi

Ortodontik tedavisi, çapraşık dişleri onarır, diş ile çene arasındaki uyumu sağlar, diş bozuklukları ile alakalı sorunları önlemeye çalışır ve estetik bir görünüm sağlar. Ortodontik tedavi işlemlerinde herhangi bir yaş sınırı bulunmaz. Fakat belirli yaşlara göre tedavi planlaması ve zamanı değişkenlik gösterebilir. Son zamanlarda tüm dünya ülkelerinde yetişkin ortodontisi de ciddi düzeyde popüler bir hale gelmiştir.

Ortodontik tedavisi için braketlerin kullanılması, estetik kaygı ve sorunlarını da minimuma indirir. Tüm bunlarla beraber günümüzde dişlere uygulanan Iingual ortodontik tedavisi ya da bilinen adıyla şeffaf plakların kullanılmasıyla gerçekleştirilebilen tedaviler yetişkinler için oldukça iyi bir alternatif oluşturmuştur.
Bu içerik Konya Ortodonti Uzmanı Mehmet Emre Yılmaz katkıları ile hazırlanmıştır.

Yorum yapın