Çalı Fasulyesi Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Depolama Dönemi Nelerdir?

Photo of author

By Bilgio.Net

Çalı Fasulyesi Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Depolama Dönemi Nelerdir?

Çalı Fasulyesi kavramı yeşil fasulye, balmumu fasulyesi, İtalyan baklası, Fransız fasulyesi ve mor fasulye gibi fasulye çeşitleri için de kullanılan genel bir kavramdır. Lima fasulyesi ve fava fasulyesi için de çalı fasulyesi adı kullanılabilir. Anlayacağınız, birçok fasulye çeşidi çalı fasulyesi ası ile geçmektedir. Ekim tercihi ise size kalmış, bahçenizde hangi fasulye çeşidine ev sahipliği yapmaya karar vermek isterseniz, öncelikle nerede yaşadığınızı, hangi fasulye çeşitlerinden hoşlandığınızı ve hangi koşulların yaşadığınız yere uygun olduğunu göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

Çalı Fasulyesinin Ekim Alanı Nasıl Olmalıdır?

Çalı fasulyesi, taze fasulyenin aksine, istikrarlı bir şekilde yetişen  bir sebzedir; yani belirli bir boya kadar uzar, çiçek açar, gonca verir ve büyüme sürecini tamamlar. En verimli hasat süreci birkaç hafta sürer. Bu nedenle, bu süreç içinde küçük çaplı hasat işlerine girişirseniz, örneğin her 10 günde bir hasat yaparsanız, fasulye hasadından daha çok zevk alırsınız. Hasadı belirli aralıklarla azar azar yaptığınızda, fasulye tadının daha lezzetli olduğunu görebilirsiniz.

Çalı Fasulyesi Nasıl Ekilir?

Fasulye ekimi için çok da acele etmeyin. Ekime soğuk bir havada başlarsanız, toprağın soğukluğu bitkinin çimlenme sürecini olumsuz yönde etkiler. Örneğin, fideler birçok hastalığa karşı savunmasız kalır ya da soğuk bu bitki üzerinde öyle bir tahribata neden olur ki verimli bir hasat elde edemezsiniz. Tohumları ektiğiniz yatağın nemli olmasına özen gösterin. Toprağın nem oranını koruyan ama bunu yaparken de ıslak ve nemli toprak arasındaki farkı gözetin. Ekilecek toprağın ıslak olmaması gerekiğini unutmayın. Tohumu ektikten sonra, toprağın üzerini tırmık yardımıyla düzleyin.

Çalı Fasulyesi Yetiştirirken Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?

  • Sulama : Çalı fasulyesi büyürken suya ihtiyaç duyar. Sizin göreviniz, doğru miktarda su takviyesi yapmaktır. Çok az ya da çok aşırı miktarda su, bitkinin hastalıklara ve zararlı böceklere maruz kalmasına neden olur. Çimlenme sürecinden çiçek açma sürecine kadar geçen dönemde, bu bitkiyi düzenli olarak ve gerektiği kadar sulayın. Çiçek açma sürecinden bezelyenin tohum zarfının oluşması sürecine kadar geçen dönemde su oranını arttırın. Hasat döneminin başlangıç noktasından bitiş noktasına kadar geçen sürede su oranını daha da arttırın. Sulama oranını arttırırken, yaprakların ıslanmamasını önleyin. Unutmayın, sulama miktarını gereğinden fazla arttırırsanız pas ve kınacık gibi fasulyelerde de görülen bir takım hastalıklara neden olabilirsiniz. Özellikle de çorak topraklara ekilmiş bitkileri düzenli olarak sulamaya çalışın. Çorak topraklarda çiçeklenen fasulye doğru ve düzenli olarak sulandığında, verimli bir hasat dönemi muhakkaktır.

Gübreleme : Fasulye, tıpkı bezelye gibi baklagiller familyasının bir üyesidir. Baklagiller familyasının üyeleri büyümek ve olgunlaşmak için gübre gibi takviyelerle toprağı besleyen organizmalara bağımlı değildir, çünkü ihtiyaç duyduğu nitrojenin büyük bir bölümünü Rhizobia adlı bir bakteri ile girdiği etkileşim sonucunda elde etmektedir. Çimlenmeden sonra, bakterinin her bir bitkinin kökünde yerleşmesi için biraz zaman geçmesi gerekmektedir. Bu nedenle, ilk haftalarda tıpkı diğer bitkiler gibi fasulye de nitrojen ihtiyacının topraktaki kaynaklardan sağlar. Fasulye yetiştiriyorsanız, balık emülsiyonu gibi organik gübreleri kullanmayı tercih edin. Ekimle başlayan ilk 6 haftalık süreçte her iki haftada bir, daha sonraki süreçte ise her 3-4 haftada bir fasulye toprağını gübre ile zengileştirin.

Taze Fasulye Hasadı Nasıl Yapılır?

Hasat dönemine kadar, çalı fasulyesi çeşitlerinin hemen hemen hepsi birbirine benzer. Fasulyenin çeşidini ( taze fasulye, kırmızı fasulye ve kuru fasulye) ancak baklası elle toplanır duruma geldiğinde anlayabilirsiniz.

Taze fasulye ile lezzetli yemekler pişirmeyi istiyorsanız, mahsulünüzü doğru zamanda toplamalısınız. Toprakta çok fazla kalan fasulyeler daha sert olur, lezzetini kaybeder. Mahsulünüzü toplamak için gereğinden fazla beklerseniz, fasulyeden yeni mahsuller toplayamazsınız çünkü bu bitkinin verimi bir süre sonra tamamen tükenir.

Taze fasulyeyi en doğru zamanda toplamak için, baklasının çapına dikkat etmeniz gerekmektedir. Fasulye baklasının boyundan çapı dikkate alınmalıdır. Bakla boyu fasulyenin çeşidine göre değişebilir, ancak çapı, gelişmekte olan tohumların olgunluğu ile ilişkilidir.

 

  • Yeşil ve Sarı Kabuklu Fasulye : Bu fasulye çeşitlerini, baklaları 6-10 mm çapına geldiğinde toplayabilirsiniz. Bu ölçüm, yaklaşık bir kurşun kalemin kalınlığına tekabül eder.
  • Fransız Fasulyesi : Birçok insan tarafından en lezzetli çalı fasulyesi çeşidi olarak tanımlanan Fransız fasulyesi, baklası 3 cm çapına ulaştığında toplanabilir. Fransız fasulyesinin tığ gibi ince iken toplanması tavsiye edilir. Bu bitkinin çapının büyümesi için ne kadar uzun süre beklenirse, fasulyenin de o kadar sertleştiği ve kılçık yülü haline geldiği görülmektedir.

 En Kaliteli Taze Fasulye Çeşitleri

  • Nikel Fasulyesi : Üst baklaları küçük, yumuşak ve lezzetli bir Fransız fasulyesi çeşididir. Nikel fasulyenin diğer fasulye çeşitlerine göre olumsuz çevre koşullarına daha dayanıklı olduğu söylenebilir.
  • Vernandon Fasulyesi : Uzun bir Fransız fasulyesi çeşididir. Baklası yumuşak ve gevrektir.
  • Slenderette : Tatlı ve lezzetli bir fasulye türü olan slenderette sebzecilik alanında da bu isim ile bilinmektedir. Kılçığı yoktur, taneleri sert değildir. Baklası tanse sayısı bakımından zengindir. Bu fasulye çeşidi birçok zirai hastalığa karşı dayanıklıdır.
  • Etli fasulye : Bu fasulye çeşidi yıllardır birçok çiftçinin gözbebeği olmuştur. Adının etli fasulye olmasının nedeni fasulye tanelerinin büyük ya da başka bir ifadeyle ‘’etine dolgun’’ olmasıdır. Bu tür fasulyeler hastalıklara karşı dirençlidir, hasadı soğuk hava ve verimsiz toprak gibi olumsuz koşullarda bile verimlidir.
  • Altın Sarısı Fasulye : Sarı renkli baklalardan oluşan bu fasulye çeşidi adını renginden almıştır. Oldukça yumuşaktır ve zirai hastalıklara karşı dayanıklıdır.

 Kuru Fasulye Hasadı Nasıl Yapılır?

Kuru fasulye hasadı, fasulyenin baklası olgunlaştığında ve tamamen kuruduğunda yapılır. Hava sirkülasyonu kuru fasulye için oldukça önemlidir. Hava sirkülasyonu yetersiz olursa, baklalar daha kurumadan çürür. Bu nedenle fasulyeleri sıra sıra ekerken dikkatli olmalı, fasulye sıraları arasında yeteri kadar boşluk bırakmalısınız. Böylece hava sirkülasyonunun oluşmasını sağlamış olursunuz. Bitkinin yaprakları ve baklası tamamen kuruduktan sonra yağmur yağarsa, fasulyeyi kökü ile birlikte topraktan çıkarın ve kökünden tutarak düzgün sundurmanın üzerine asın.

 

En kaliteli Kuru Fasulye Çeşitleri Nelerdir?

Etna, Kara Kaplumbağa, Jakop Sığın, Alacalı Sarı Göz, Maine Sarı Göz, Vermont Kızılcığı, Asker, Kara Hindistancevizi, Andrew Kent.

 

Barbunya Hasadı Nasıl Yapılır?

Barbunya fasulyesi de tıpkı çalı fasulyesi gibi yetiştirilir ancak hasadı daha geçtir. Barbunya fasulyesinin baklası yumuşak ve etine dolgun olur. ‘’Ateş Dili ‘’ adı verilen fasulye çeşidi, daha çok taze iken yani tam olgunlaşmadan da yenilebilir. ‘’Flambeau’’ adı verilen çeşidi de dahil olmak üzere hemen hemen her taze fasulye çeşidi kuru fasulye olarak kullanılabilir. Soğuk bölgelerde lima fasulyesi yetiştirmek istiyorsanız, barbunyayı tercih edin çünkü lima fasulyesi sıcak havayı sever. Kuzeyde yaşayan çiftçilerin lima fasulyesini istedikleri miktarda yetiştirememesinin tek sebebi budur.

 

En iyi Barbunya Çeşitleri Nelerdir?

Flambeau, Flageolet, Chevrier Vert, Borlotto, Etna

 

Yorum yapın