Çekme belgeli araç trafikte yakalanırsa ne olur ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Bir araç uzun süre kullanılmayacaksa vergi ve muayene ücreti gibi masraflardan kaçmak için çekme belgesi alınmaktadır. Peki çekme belgeli araç trafikte yakalanırsa cezası ne olur ?

Bunun bir cezası olacağı çok açıktır, aksi takdirde insanlar mali yükümlülüklerinden sıyrılmak için çekme belgesi alırlardı.

Çekme belgeli araç demek trafikten çekilmiş araç demektir. Yani kullanılabilir durumda olsa dahi karayollarına çıkma izni olmayan araçtır.

Öncelikle çekme belgesi neden alınır bilmek gerekir:

Çekme belgesi genellikle ağır kaza yapan araçlar için alınmaktadır. Bir araç ufak tefek tamir ile muayeneden geçemeyecek durumda ise başkasına satışı yapılana kadar boş yere vergi, muayene ücreti vermemek için çekme belgesi alınmaktadır.

Ağır kazalarda, sigortadan para alma durumunda sigorta şirketi sürücüden pert raporu almasını ve aracını trafikten çekmesini isteyebilir. (Madem ki araç ağır kazalı, trafiğe de çıkamaması gerekir)

Ama çekme belgeli aracı illa ki pert araç olarak düşünmemek gerekir. Araç çalınmıştır ne zaman bulunacağı belli değildir veya araç sahibi yurt dışına çıkacaktır, bu süre zarfında vergi ödemek istememektedir, böyle durumlarda sağlam araçlar için de çekme belgesi alınabilir.

Piyasada çekme belgeli araçların satışı da aynı normal araçların satışı gibi olmaktadır. Genellikle piyasa fiyatlarının epey altına satılan bu fiyatları satın alınca yeniden trafiğe sokmak için muayeneye sokmak gerekir. Çünkü çekme belgeli araç trafikte yakalanırsa 1002 TL ceza öder ve bir de araç çekileceği için bunun masrafını öder.

Çekme belgeli araç almak mantıklı mı ?

Aracın trafikten neden çekildiği bilinirse ve aracı muayeneden geçirmek için yapılacak masraf satın alırken ki ıskontoya göre hafif kalıyorsa mantıklı olabilir. Genellikle otomobil tamiratından anlayanlar için bu tür alışverişler bir fırsat değeri taşır. Çekme belgeli araç satın alınır, tamiri yapılır, muayeneden geçirilir ve masrafları ödenerek yeniden trafiğe tescil ettirilir.

Bu işlerden anlayanlar için karlı bir iştir.  Tamir konuları ile arası iyi olmayanlar için ise astarı yüzünü geçen bir süreçtir. Çünkü ağır bir trafik kazası geçiren bir araç ne kadar tamir edilirse edilsin, isterse de muayeneden geçsin arıza yapmaya elverişli olmaktadır. Çünkü hiçbir bakım, tamirat aracı ilk günkü konumuna getiremez.

Başta ifade edildiği gibi her çekme belgeli araç illa kaza yapmış araç değildir. Veya pert olacak derecede kaza yapmamış olabilir. Mesela taksiciler kasayı değiştirmek için mevcut aracı trafikten çekmek durumundadırlar. Veya araç çalındığı için trafikten çekilmiş daha sonra bulunmuş olabilir. Bu tür araçlar çekme belgesi olsa da alınabilir.

Bazen de çok sağlam görünen araçlar insanı yanıltabilir. İlk bakışta ufak kazalı gibi görünen araç detaylı inceleme sonucunda hava yastıkları açılmış veya taşıyıcı direkleri hasar görmüş olabilir.

Çekme belgeli araç trafikte yakalanırsa ne olur ?

Varsayalım ki çekme belgeli bir araç aldınız. Bunun test sürüşünü yapmak, tamirciye götürmek, muayeneye götürmek, memlekete götürmek gibi sebeplerle trafiğe çıkarmanız durumunda ceza yeme riskini göze almanız gerekir.

Çekme belgeli araçta plaka olmadığından (Çekme belgesi alınırken trafik şubesine teslim ediliyor) yakalanmak da kolaydır. Böyle bir durumda 2019 itibariyle 1002 TL ceza ödenir ve araç trafikten men edilir. Araç zaten trafikte olmadığı için trafikten men edilmenin fiili olarak bir etkisi olmasa da çekici masrafı olacaktır ayrıca 10 ceza puanı gelecektir. Bunlar haricinde çekme belgeli araç kullanmak için hapis türü bir cezası bulunmamaktadır.

Çekme belgeli araç muayeneye nasıl gider ?

Eğer çekme belgeli araç muayeneye götürülmek istenilirse trafik şubeye giderek ek 33 a formu doldurulmak suretiyle 7 günlüğüne geçici izin alınır.

Çekme belgeli aracı trafiğe sokmanın cezası 2918 sayılı Trafik Kanunu’nun 21. maddesi ile belirlenmiş olup 2019,2020 ve daha sonraki yıllarda cezada bir güncelleme olacaksa bu madde üzerinden ceza güncellenecektir.

Yorum yapın