Çevre Dostu Ev Nedir ? Özellikleri Nelerdir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Çevre Dostu Ev Nedir ? Özellikleri Nelerdir ?

Karbondioksit salımların yol açtığı küresel ısınmaya ilişkim korkutucu raporların yanısıra artan petrol ve doğalgaz fiyatları ev yapımında enerji tasarrufu ön plana çıkarmıştır.

Geleneksel evlerin yıllık ısınma ihtiyacı 80-300 kW-saat/m2 arasında değişir. İhtiacın 80 kW-saat)m2 altında olduğu evler düşük enerjili evler olarak nitelendirilir. ‘’ Üç litrelik evler’’ metrekare başına üç litreden az yakıt kullanır ve genellikle ısınma ihtiyacı 40 kW-saat/m2 altında kalır. Pasif enerjili evlerin yıllık ısınma ihtiyacı 15 kW-saat/m2’nin altındadır.

Artı Enerjili Ev

Fotovoltaik donanımın bulunduğu artı enerjili evlerde kullanılandan daha fazla enerji üretir. Bu artık enerji bir genel güç kaynağı sistemine verilebilir. Artı enerjili evlerin ve çevreye dost diğer evlerin elverişli enerji dengesi kusursuz yalıtımın ve konut teknolojisinin yanı sıra alternatif enerji kaynaklarını kullanmaya ağırlık veren mimarinin sonucudur.

Yalıtım ve İnşaat Malzemesi

Ekolojik evlerin çoğu ahşaptır; çünkü ahşabın son derece yararlı yalıtkan özellikleri vardır. Ahşap yenilebilir bir hammadde olduğu için de çevre dostudur. Çatı ve dış duvarlarda hurda kağıttan ya da kenevirden yapılmış selüloz gibi yalıtkan elemanlara da yer verilebilir. Üç kat sırlı yalıtkan pencereler güneş ışığının içeriye girmesini sağlarken, ısının dışarıya salınmasını önler. Bu etki yaşam alanlarının mimari tasarımıyla güçlendirebilir. İyi tasarımın bir örneği oturma odasındaki büyük cam pemcerelerin güneye bakmasıdır. Pasif enerjili evlerde bu türden bir güneş ısıtması rahat bir oda sıcaklığı elde etmek için yeterlidir. Küçük pencereli yatak odalarının kuzeye bakması gerekir. Ekolojik evlerin çoğunda çatıya kurulmuş fotovoltaik donanımla güneş enerjisi kullanılır. Bu durumda çatu yüzeyinin yönü güneye dönük olur.

Konut Teknolojisi

Güneş teknolojisi dışında, ısıyı korumayı sağlayan havalandırma sistemleri, jeotermal enerjiye dayalu ısıtma sistemleri, yağmur suyu toplama birimleri ve güneş enerjisiyle su ısıtma düzenekleri ekolojik evlerin önemli bileşenleridir. Atık su toplama sistemleri bu suyun verdiği sıcaklıkta temiz suyu ısıtmaya yarar.

Ekolojik İnşaat

Ekolojik inşaat kendisini evlerin enerji dengesiyle sınırlamaz. Bir binanın bütün ‘’yaşam döngüsü’’nü hesaba katmak gerekir. Ekolojik inşaat, temel inşaat malzemelerinin sağlanmasıyla ve binada kullanılacak parçaların yapılmasıyla başlar. Yapı malzemelerinin hem kullanışlı, hem de ileride yeniden kullanılabilir olması göz önünde tutulur. Evin yıkılmasından sonra inşaat malzemelerinin geri dönüşüme uygun olması bir başka hedeftir. Ekolojik inşaat enerji tasarrufunun olası en iyi yolunu bulmaya ve yenilebilir ham maddeleri kullanmaya çalışır.

Yorum yapın