Bazen ilaç kullanmadan psikolojik sorunların üstesinden gelmek mümkün olmayabilmektedir. Cipralex yaygın görülen bazı psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bir antidepresandır.
Antidepresan kullanımına halkımız eskiden beri sıcak bakmamakta, bir çokları anti depresanların yeterince etki etki etmediği veya yan etkilerinin faydalarının önüne geçtiği şeklinde kanıya sahiptir.
Antidepresanlar hakkındaki bu olumsuz düşüncenin başlıca sebebi bazı hastaların henüz ilacın faydasını göremeden ilacı bırakmış olmasıdır.
Çoğu ilaç aynı gün içinde veya en geç etkisini gösterirken antidepresanlarda etki gösterme süresi daha uzundur ve bazen bir antidepresanın tam anlamıyla fayda etmeye başlaması birkaç hafta hatta daha uzun süre alabilmektedir.
Bir çok antidepresanın yan etkileri faydalı etkilerinden daha önce kendini göstermekte ve zaten henüz ilaçtan istifade edememiş kişiyi ilacından soğutmaktadır.
Bkz. Cipralex yan etkileri ne zaman geçer ?
Öte yandan antidepresan kullanan bir çok kişi ilacın tam olarak ne tür etki edeceğini bilmeden ilacını kullanmaktadır. Bir ilaç hakkında büyük beklentilere girildiği zaman ilaç etkisini gösterse dahi etki etmedi zannedilmektedir.
Cipralex 20 mg ne kadar sürede etki eder ?
Cipralex ilacının başlangıç dozu genellikle 5 mg olup vücudun verdiği yanıta göre bu miktar 20 mg’ a kadar çıkabilmektedir. Doz artım süreleri arasında genellikle en az 4 gün bulunmakta, dolayısıyla Cipralex’e 5 mg ile başlayan birinin günlük 20 mg’a çıkması en az iki hafta sürmektedir.
Cipralex’in etken maddesi olan essitalopram işlev görmeye ilacı ilk kullandıktan birkaç saat sonra başlamakta ise de essitalopram etken maddesinin somut sonuçlar ortaya koyması için çok daha uzun süre gerekmektedir.
Peki essitalopram ne yapar ?
Bu madde, beynin ruh halini ve düşünceyi kontrol eden alanlarında önemli bir rolü olan serotonin hormonunun etkinliğini artırır. Bunu da salgılanan serotonin maddesinin sinir uçlarına geri dönüşü bloke ederek yapar.
Bir çok ağrı kesici, uyku ilacı veya sakinleştirici ilaç genellikle birkaç saat içinde tesir ederken essitalopram etken maddesine sahip olan Cipralex bu kadar hızlı etki etmez.
Eğer daha hızlı etki etseydi yan etkilerinin yüksekliği nedeniyle hastalar bu ilacı kullanamazdı. Bunun yerine serotonin seviyesini yavaş yavaş artırarak etkisini zamana yayar.
Hastalar Cipralex’in faydalı etkilerini ilaca başladıktan en az bir iki hafta sonra hissetmeye başlarlar ve bu etki de yeterli bir etki değildir. İlacın tam etki etmesi ilaca başlandıktan sonra 4-6 hafta sonrasıdır.
Bu süre geçince hasta iyileşecek diye bir şey yoktur. İlk 4-6 hafta geçince ilaç tam etkisini göstermeye başlar ve hasta iyileşene kadar ilacı kullanmak gerekmektedir.
Bazı hastalar Cipralex’in ne zaman etki edeceğini bilmedikleri için bu kadar sabredemeyip ilacı kesmektedirler.
Cipralex’in faydalı etkilerini artıran, faydalı etkilerini hızlandıran faktörler
Terapi
Cipralex reçete edilen bir hastanın aynı zamanda terapi alması da gerekebilir. Çünkü psikolojik rahatsızlıklar için tek başına ilaç kullanmak çoğu zaman yeterli olmamaktadır.
Psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde ilacın yanı sıra tedaviyi destekleyecek bazı hususlara da ihtiyaç vardır.
Bunlardan birisi psikolojik terapi olup psikolojik terapi Cipralex ilacın etki etme süresini ve iyileşme süresini de kısaltan bir faktördür.
Fiziksel yaşam koşullarının iyileştirilmesi
Cipralex’in faydalarını artıran diğer bir faktör hastanın olumsuz yaşam koşullarının düzeltilmesidir. Hiç kimse sebepsiz yere psikolojik rahatsızlık sahibi olmaz, hastanın bu duruma gelmesinin bazı sebepleri bulunmaktadır.
Bu konuda hastanın bireysel çabası yeterli olmayabilir. Yakınları bu konuda hastaya destek olmalı ve hayatında bir takım fiziksel iyileşmelere katkı sunmaları gerekmektedir.
Egzersiz ve sağlıklı beslenme
Cipralex ilacının faydasını artıran diğer bir husus ise düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenmedir. Kaygılarıyla, korkularıyla baş edemeyen, depresyon, takıntı veya fobileri bulunan kişilerin ortak sorunu sağlıklı beslenme ve egzersiz konusunda isteksiz olmalarıdır.
Halbuki beslenme kalitesinin artırılması ve yeterli miktarda egzersiz ve fiziksel hareket yapılması vücudun hormonal dengesine büyük katkı yapmaktadır.
Cipralex, hastadaki psikolojik sıkıntıyı serotonin hormonunu daha fazla çalıştırarak sağlamaktadır. Hastanın düzgün beslenmesi ve egzersiz yapması hormonal dengeyi sağlamaya yardımcı olur ve Cipralex’in olumsuz yan etkilerini azaltacağı gibi faydalarını artırmada kaldıraç etkisi yapar.
Sosyalleşmek
Sosyalleşmenin verdiği haz ve eski arkadaşlarla, yakınlarla iletişime geçmenin oksitosin hormonunu harekete geçirmesi nedeniyle hasta daha çabuk iyileşir. Çünkü aynı serotonin gibi oksitosin de mutluluk veren bir hormon olup hastanın iyileşme sürecini destekler.
Doğada vakit geçirmek
Yaban hayatı, kırlara çıkmak serotonin kalitesini ve miktarını artıran bir faktördür. Dolayısıyla Cipralex’in faydalı etkisilerini çabuklaştırmaktadır.
İbadet yapmak
İnanç ve tevekkül insan psikolojisine her zaman destek olmuştur. İbadet ise inancı destekleyen temal taşlardandır.
İnanmanın verdiği huzur, Cipralex’in faydalı etkilerini pekiştirmektedir.
Cipralex ne için kullanılır, faydalı etkileri nelerdir ?
Cipralex’in yaygın kullanım alanı depresyondur. Çoğunlukla majör depresyon için kullanılsa da bir çok depresyon türü için Cipralex reçete edilebilmektedir.
Depresyon insanın yaşadığı olumsuz hadiseler karşısında çaresiz kalması ve ruhi çökkünlük içine girmesi halidir. Bunun sonucunda hastada sürekli karamsar ve üzüntülü bir hal vardır ve bu hal düşüncelerini ve davranışlarını etkiler.
Şöyle ki kendisini sevindirecek gelişmeler karşısında bile hasta kayıtsız kalır. Aynı zamanda kendini yalnız hisseder. Adeta olaylardan ve kişilerden kendini soyutlaştırmış durumdadır. Aynı zamanda herhangi bir eyleme girişecek cesareti, motivasyonu bile yoktur.
Depresyon hastaları sürekli yalnız kalma isteğindendiler ve yemek pişirmek veya ütü yapmak gibi rutin işler için bile isteksizdirler. İlaç kullanmadan, etrafından destek almadan bu süreci atlatmaları zordur, hatta çoğunlukla süreç kötüye doğru ilerler.
Depresyon hastalarının ruh dünyaları karanlıktır ve Cipralex mutluluk verici, harekete geçirici etkileri olan serotonin hormonunu cebren aktif kılarak depresyon hastasının karanlık ruh haline bir mum yakar.
Cipralex’in mutlu ettiği söylenemez ama derin hüznünü hafifletir, üzerindeki karabulutları dağıtarak daha mantıklı düşünmesi ve fiziksel olarak kendini daha iyi bir konuma getirmesi için gereken hareket için itici güç sağlar.
Cipralex’in diğer yaygın kullanım alanı kaygı bozukluklarıdır. Bunlardan en önemli olanı yaygın anksiyete bozukluğu olup uzun süredir devam eden ve hastanın ilaçsız baş edemeyeceği miktarda kaygı bozukluğu yaşamasıdır.
Serotonin hormonunun sağladığı sakinlik ve huzur hissi, kontrol edilmez düzeyde olan kaygıların şiddetini azaltmakta ve hastanın yaşam kalitesini artırmaktadır.
Cipralex ayrıca fobiler için de kullanılır. Fobi, bir kişinin bir şeyden abartılı şekilde korkması ve çekinmesi anlamına gelir. Çoğunlukla çocukluk döneminde yaşanan bazı travmalar kişileri bazı nesne veya olaylara karşı aşırı derecede hassas hale getirmekte ve fobi geliştirmesine yol açmaktadır.
Cipralex’in verdiği sakinlik ve huzur fobi ve korkuları yatıştırarak kişinin korkularıyla daha kolay yüzleşmelerini sağlamaktadır.
Cipralex panik atak olarak bilinen ve nedeni bugüne kadar anlaşılamamış olan panik durumu için de kullanılmaktadır. Hastalarda ölüm veya başka sebeplere karşı içlerinde aniden yüksek derecede korku gelişir ve nefes alma düzenleri değişir.
Düzensiz ve fazla nefes almaları beyin fonksiyonlarını kötüleştirir ve bu sebeple hasta daha fazla paniğe kapılır. Bu kimseye panik anında yararlı olabilecek şey Cipralex’in sağladığı serotoninin verdiği yatıştırıcı histir.
Cipralex ne zaman iyi gelir?
İlacın etkisini göstermeye başlaması için 1-2 hafta, etkinin maksimum düzeye geçmesi için 4-6 hafta gerekir. Hastanın tam olarak ne zaman iyileşeceği ise hastalığına ve hastaya göre değişmektedir.
Ne zaman ki hasta kendini iyi ve psikolojik sorunlardan kurtulmuş hisseder. Bunun üzerinden 6 ay geçene kadar hasta Cipralex’i kullanmaya devam eder ve dozunu kademeli olarak düşürerek bırakır.
Cipralex cinsel isteksizlik yapar mı ?
Bazı hastalarda Cipralex cinsel isteksizliğe neden olmaktadır. Bu konuda şu yazımızda detaylı bilgi verilmiştir.
Bkz. Cipralex ne zaman etki eder ?
Bkz. Cipralex yan etkileri ne zaman geçer ?