Cipralex reçeteli mi ?

Photo of author

By Bilgio.Net

İlaçlar şifa kaynağı olabileceği gibi yanlış şekilde ve yanlış kişilerde kullanılırsa zehir hüviyetine de bürünebilmektedir. Cipralex reçeteli mi diye merak edilmektedir. Bu ilacı doktora danışmadan ve reçetesiz olarak kullanmak isteyenler bir takım risklere girmektedirler.

Cipralex reçeteli mi ?

Ülkemizde ve dünya ilaçların tamamı reçeteyle satılmaktadır. Gıda takviyesi, bakım ürünü veya kozmetik amaçlı kullanılan ürünler ise reçetesiz satılmaktadır.

Cipralex bir ilaçtır bu sebeple doktor reçetesi doğrultusunda eczanede satılmakta, internette veya maketler satılmamaktadır.

Bununla birlikte bazıları Cipralex ilacını doktor-hastane prosedürünü izlemeksizin temin etme amacı gütmektedirler.

Bu kişilerin Cipralex’i reçetesiz satın almak istemesinde kendilerine göre haklı sebepleri vardır.

Mesela Cipralex ilacını boşalma süresini artırmak amacıyla kullanmak isteyenler vardır. Konunun detayını merak edenler ŞU yazıyı okuyabilirler.

Cipralex’in yan etkileri arasında boşalma süresinin uzaması gibi bir unsur olduğu için ilacın etkilerinden değil de yan etkilerinden istifade etmek isteyenler doktor prosedürünü atlayarak bu ilaca ulaşmak istemektedirler.

Bu kişiler Cipralex’i reçete ettirmek istese hangi doktora gideceğini ve kendisini nasıl bir süreç bekleyeceğini bilemediklerinden kolay yolu seçmek istemektedirler.

Diğer bir grup içinde bulunduğu depresif hal veya anksiyete bozukluğunun farkına varmasına rağmen psikiyatriste gidip ilaç yazdırdığı vakit bu bilgiler e nabızda çıkacak diye endişe edenlerdir.

Bir kişinin geçmişinde psikolojik sorunlar yaşaması kendisi ve başkaları için utanılacak, saklanılacak bir şeymiş gibi algılayanlar bulunmaktadır.  Bu sebeple doktora gitmek istememektedirler ama ilaca ihtiyacı olduğunun da farkındadırlar. Buna çözüm olarak internetten araştırma yapıp rahatsızlığına göre reçetesiz ilaç arayanlar bulunmaktadır.

Bir de geçici olarak üzüntü, mutsuzluk yaşayıp modum düzelsin diye reçete etsin diye reçetesiz antidepresan arayanlar vardır.

Örneğinden sevgilisinde ayrılmış bir kişi üzüntümü hafifletir, ayrılık acısını azaltır diye Cipralex kullananlar vardır.

Diğer bir kesim madde bağımlılığı eğilimi olup kafa yapar ümidiyle Cipralex kullananlardır. Cipralex’i yüksek doz kullanarak veya alkol ile karıştırıp içerek değişik bir kafa yakalamayı düşünenler vardır. Halbuki bunu yapmak ölümcül riskler baındırmaktadır.

Son olarak sırf hastane-doktor eziyeti çekmek istemeyenler de Cipralex’i reçetesiz satın almak istemektedirler. Bu kişiler uzun süredir Cipralex kullanmaktadırlar ve sırf bu ilacı yazdırmak için gününü heba etmek yerine parasını verip eczaneden almak istemektedirler.

Cipralex reçeteli bir ilaçtır ve doktora danışmadan kullanılması hastanın sağlığı için zararlıdır.

Cipralex hangi reçete ?

Cipralex beyaz reçeteli bir ilaçtır. Bazı antidepresanlar yeşil, uyuşturucu mahiyeti de olanlar da kırmızı reçetelidir. Cipralex bunlara göre daha hafif mahiyette olduğundan beyaz reçetelidir.

Cipralex hangi ilaç grubu?

Cipralex  SSRİ grubu antidepresandır. SSRİ açılımı seçici serotonin geri alım inhibitörü demektir. Bu grup antidepresanlar salınan serotonini faaliyetini bitirince geri bırakmayarak aktif kalmaya zorlayan ilaçlardır.

Bunu mesaisi bitmesine rağmen patronu tarafından zorla fazla mesai yaptırılan işçiye benzetebiliriz. Normalde beyin serotonin salgılanmasını gerektirecek bir şey algıladığı vakit hücrelerdeki serotonin aktif kalır daha sonra serotoninin mesaisi sonlanınca hücreler tarafından emilir ve parçalanarak başka maddelere dönüşür.

Cipralex serotonin hormonunun geri emilmesini bloke ettiği için serotonin işlerliğini sürdürür.

Depresyon veya kaygı sorunu yaşayanlarda serotonin miktarı e aktivitesi düşüktür. Bu sebeple serotonin aktivitesin artırılması hastayı tedavi etmektedir.

Peki serotinin ne işe yarar derseniz,

Bu hormon mutluluk, huzur ve sakinlik veren, canlılık ve hareketlilik sağlayan bir hormondur. Bu hormonun seviyesi ve aktivitesi artınca psikolojik sorunlarda rahatlama olmaktadır.

Cipralex reçetesiz alınır mı ?

Cipralex beyaz reçete ile satılan bir ilaç olmakla birlikte reçete olmadan da satılabilmektedir. Cipralex’i reçetesiz satın aldığınız zaman SGK katkısından (reçeteyle satın alsanız ilacın %80-90 lık kısmını devlet ödemektedir) mahrum kalmaktasınız.

Örneğin Cipralex 10 mg 28 tablet ücreti 80,55 TLdir. Eğer reçeteniz yok ise bu parayı ödersiniz. Reçeteniz var ise ve çalışan iseniz bu miktarın %10’unu bir de ilacı nerede reçete ettirdiyseniz onun katılım payını öderseniz.

Cipralex sağlık ocağı yazar mı ?

Aile hekiminin beyaz reçeteli antidepresan yazma, hatta yeşil reçeteli antidepresan yazma yetkisi bulunmaktadır. Bununla birlikte yazabiliyor olmak yazmayı gerektirmez.

Aile hekimleri her ne kadar Cipralex yazabiliyor olsalar da bu ilacın önemli yan etkileri olması ve uzman tarafından reçete edilmesinin gerekli olması sebebiyle ilacı reçete etmekten çekinebilirler.

Eğer hastanın ilaç raporu var ise  düzenli olarak Cipralex kullanması gerekiyor ise aile hekimi bu ilacı reçete edebilir, aksi takdirde hastayı psikiyatriste sevk eder.

Cipralex pratisyen yazabilir mi?

Bazı koşullarda pratisyen hekimler de Cipralex yazabilmektedir. Örneğin uzman reçetesindeki süre tamamlanıncaya kadar pratisyen de bu ilacı reçete edebilmektedir.

Veya o yerleşimde ilgili uzman (psikiyatrist) çalıştıran bir hastane yok ise aile hekimliğinde çalışan pratisyen gerekli görürse Cipralex yazabilmektedir. Fakat zorunlu değildir, istese yazmaya da bilmektedir.

Cipralex hangi rahatsızlıklar için reçete edilir ?

  • Depresyon ve depresyon benzeri haller
  • Obsesif kompulsif bozukluğu (OKB) denilen saplantı hali
  • Panik bozukluk türleri
  • Sosyal anksiyete bozukluğu (insan içine çıkmaktan çekinme)
  • Fobiler
  • Yaygın anksiyete bozukluğu ve çeşitli kaygı bozukluğu türleri

Cipralex hangi ilaçlarla kullanılmaz?

  • Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan selejilin etken maddeli ilaçlar
  • Depresyon tedavisinde kullanılan moklebid etken maddeli ilaçlar
  • Linezolid etken maddeli antibiyotik ilaçlar
  • Pimozid etken maddeli antibiyotik ilaçlar
  • Kalp ritmini etkileyebilecek fenotiyazin türevleri, pimozid, haloperidol etken maddeli ilaçlar
  • Trisiklik antidepresanlar
  • Antimikrobiyal içerikli sparfloksasin, moksifloksasin, eritromisin, pentamidin etken maddeli ilaçlar
  • Sıtma tedavisinde kullanılan halofantrin etken maddeli ilaçlar
  • Anti alerjik etkili astemizol, mizolastin etken maddeli ilaçlar

Cipralex nedir kafa yapar mı ?

Cipralex mutluluk ve canlılık veren serotonin hormonu yükselterek bazı psikiyatrik problemlere iyi gelen SSRİ grubu bir ilaçtır.

İlacın kafa yapması beklenmemekle birlikte bazı hastalarda kendini olduğundan daha cesur ve mutlu hissetme gibi yan etkilere ve mani haline sokma şeklinde bir yan etkiye sebep olmuştur. Yani nadiren bazı kişilerde kafa yapmaya yakın bir hal yapmıştır.

Bununla birlikte eğer Cipralex’i kafa yapacak düzeyde kullandıysanız ölüm veya koma halinden de çok uzakta değilsiniz demektir. Dolayısıyla Cipralex kaya yapmak için kullanılmaz.

Cipralex nasıl başlanır ?

İlk adım olarak kişi psikiyatriste gitmelidir. Eğer randevu sistemi direk olarak psikiyatri bölümüne randevu vermiyorsa dahiliye gibi bir bölüm üzerinden psikiyatriye sevk yaptırmak gerekir.

Psikiyatri doktoru hastanın öyküsünü dinler ve yaşadığı olumsuzluklara kullandığı bir maddenin yol açıp açmadığını tespit etmek için kan ve idrar tahlili ister.

Hastanın öyküsüne göre başka tetkikler de isteyebilir.

Psikiyatri doktorları sırf ilaç reçete edebilmek için kendisine hikaye uyduran hastalara alışkın oldukları için birkaç kritik soru sorarak hastanın gerçekten hasta olup olmadığını anlayabilmektedirler.

Eğer doktor hastaya Cipralex reçete ettiyse hastayı düzenli olarak takip etmek isteyecektir.

Cipralex’in başlangıç dozu 5 mg’dir. Bazı rahatsızlıklar için bu doz yeterli olabilir fakat yaygın anksiyete bozukuğu veya depresyon şikayetleri için genellikle daha fazlası gerekir.

Doktor hastaya Cipralex reçete ettikten sonra etkilerini ve yan etkilerini gözlemlemek ve hikayesini hastadan duymak isteyecektir.

İlk günlerde Cipralex etkisini göstermemiş olacağından hastada olumsuz bazı yan etkiler görülebilir. Örneğin kaygının artması, bilinçte bulanıklık, intihar etme hissi gibi.

Bir süre sonra bazı yan etkiler geçecek bazıları inatla devam edecektir. İlacın etki etmesiyle birlikte kişide suni bir sakinlik ve durgunluk hali meydana gelecektir.

Bkz. Cipralex ne zaman etki eder ?

Bkz. Cipralex yan etkileri ne zaman geçer ?

Bkz. Cipralex kullananlar yorumları

Yorum yapın