Cipralex nedir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Stres, kaygı, depresyon, takıntı gibi psikolojik rahatsızlıkların tırmanışa geçtiği bu günlerde Cipralex nedir sorusunu çok kişi sorumaktadır. Cipralex nedir sorusunu bu ilaçla ilgili merak edilen sorulara cevap vermek suretiyle yanıtlıyoruz.

Cipralex nedir ?

Cipralex, etken maddesi essitalopram olan ve yetişkinler için 5 mg, 10 mg, 20 mg  tablet ve çocuklar için 5 mg şurup çeşitleri olan bir antideprasandır.

Cipralex , seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’ler) olarak bilinen bir ilaç grubuna aittir . SSRI grubu ilaçlar beyindeki serotonin seviyelerini artırarak etki etmektedir.

Serotonin , serbest bırakıldığında ruh halinizi dengeleyen ve esenlik ve mutluluk duygularına neden olan bir nörotransmiterdir . Bu nedenle serotonine “mutluluk hormonu” denilmektedir.

Serotonin sinir hücreleri tarafından geri alındığı zaman etkinliğini kaybeder ve artık ruh halinizi etkilemez.

Cipralex gibi SSRI grubu ilaçlar, serotoninin sinir hücreleri tarafından yeniden emilmesini engellemektedirler. Bu sayede, serotonin seviyeleri sinapsta daha uzun süre yüksek miktarda kalır. Bu da etkilerini uzatır ve depresyon ve anksiyete semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur.

cipralexCipralex majör depresif bozukluk ve yaygın anksiyete bozukluğu olarak adlandırılan depresyon türlerini tedavi etmek için kullanılmaktadır. Cipralex bunlardan başka aşağıdaki psikolojik rahatsızlıklara da iyi gelmektedir.

  • Obsesif kompulsif bozukluk (OKB)
  • Panik atak
  • Travma sonrası stres bozukluğu
  • Adet öncesi disforik bozukluk
  • Sosyal anksiyete bozukluğu

Cipralex kullanmaya başladığınızda ilk birkaç hafta olumlu manada etkisini göremeyebilirsiniz fakat genellikle 2. haftadan itibaren ilacın etkisi artarak görülmekte ve 4-6 haftada ilacın etkisi tam düzeye ulaşmaktadır.

Cipralex’e başlayanlar genellikle bu ilacı ne kadar süre kullanacağını merak etmektedir. Tedavi süresini baştan kestirmek zordur fakat faydasını görebilmek için en az 6-8 hafta bu ilacı kullanmak gerekmektedir.

Cipralex kullanmaya başlamadan önce doktorunuza söylemeniz gereken bazı şeyler vardır. Mesela, hangi rahatsızlıklarınızın olduğunu ve ne tür ilaçlar kullanmakta olduğunuzu söylemelisiniz.

Essitalopram’a alerjiniz varsa, monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI’ler) veya kalp ritmi sorunları için ilaçlar kullanıyorsanız bunları doktora söylemeniz gerekir.

Aşağıdaki ilaç gruplarını kullanıyorsanız bunu doktorunuza söyleyiniz:

  •  Antipsikotikler (örn. fenotiyazin türevleri, pimozid, haloperidol )
  • Bazı antihistaminikler (örneğin, hidroksizin, mizolastin)
  • Bazı antimikrobiyal ajanlar (örn. sparfloksasin, moksifloksasin, eritromisin IV, pentamidin, anti-sıtma tedavisi, özellikle halofantrin)
  • Anormal kalp ritimlerini önleyen ve tedavi eden ilaçlar olan Sınıf IA ve III antiaritmikler
  • Trisiklik antidepresanlar

Bunlara ilave olarak hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız doktorunuza söylemelisiniz. Çoğu antidepresanda olduğu gibi, hamileyseniz veya emziriyorsanız, siz ve doktorunuz ilgili riskleri ve faydaları tartışmadığınız sürece Cipralex almamalısınız.

Cipralex’e başlamadan önce, aşağıdaki durumlardan veya hastalıklardan herhangi birine sahipseniz bunları doktorunuza söyleyiniz:

  • Bipolar bozukluk (manik depresyon)
  • Diyabet
  • Uyuşturucu bağımlılığı veya intihar düşünceleri
  • Epilepsi
  • Hızlı veya düzensiz kalp atışı, bayılma, bayılma veya ayağa kalkarken baş dönmesi
  • Kalp hastalığı veya yüksek tansiyon
  • Karaciğer veya böbrek hastalığı
  • Kanda düşük sodyum seviyeleri
  • Nöbet geçirme öyküsü
  • Felç
  • Kolayca kanama veya morluk geliştirme eğilimi

Cipralex’in hastalıklarda kullanım dozu nedir ?

  1. Depresyon için günde tek doz 10 mg ile başlanır, ihtiyaç duyulursa 20 mg’a kadar çıkabilir.
  2. Panik atak için ilk hafta 5mg ila başlanır, daha sonra günde 10 mg’a yükseltilir. Gerekirse günde 20 mg’a kadar çıkabilir.
  3. Sosyal anksiye bozukluğu için günde 10 mg önerilmektedir. Duruma göre günde 5mg’ye düşürülebilir veya 20 mg’ye çıkarılabilir.
  4. Obsesif kompulsif bozukluk için günde tek doz 10 mg kullanılır, yeterli gelmezse 20 mg’a kadar çıkarılabilir.

Cipralex mucizesi nedir ?

Psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ilaçların tıbbi gelişimi devam etmekte olup Cipralex yeni nesil antidepresanlardan biridir.

Yeni nesil antidepresanlar eski nesil antidepresanlara göre daha az yan etkilere sahip olmakta, daha kısa süreli ve etkili tedavi uygulayabilmektedirler.

Bu sebeple Cipralex gibi yeni nesil antidepresanlar “mucize” olarak takdim edilmektedir. Bir ilacın mucize olarak takdim edilmesi kısmen abartı olarak gözükse de önceki ilaçlardan daha üstün özelliklere sahip olması nedeniyle Cipralex gibi ilaçlara mucize ilaç denmektedir.

cipralex mucizesiEski nesil antidepresanların yan etkileri oldukça ağırdı ve bir rahatsızlığı tedavi ederken bazen daha büyük hasarlara yol açabiliyordu. Örneğin kaygıyı gidermek için reçete edilen bazı antidepresanlar  hastanın bilinç düzeyini sosyal yaşamında zorlanacağı derecede azaltabiliyordu.

Veya uzun süreli kullanılan bir antidepresan kalbe veya böbreklere ciddi derece zarar verip hastanın mevcut hastalığına yeni hastalıklar ekleyebiliyordu.

Bu sebeple psikolojik sorunu olan hastalardan bazıları ilaç kullanmamak için tedaviyi reddediyor ve psikolojik sorunlarıyla yaşamayı seçebiliyordu.

Ciprolex’i mucize olarak tanımlamaya gerekçe gösterilen sebepler şunlardır:

Öncelikle Ciprolex, her ne kadar bıraktıktan sonra kısa süreli yoksunluk şikayetlerine yol açsa da bağımlılık yapmıyor, tedavi sonlanınca kolayca bırakabiliyor. Yani bir kere başlayınca ömür boyu bu ilaca mahkum olmuyorsunuz.

Ciprolex beyaz reçeteli bir ilaç ve bağımlılık yapan yeşil reçeteli ilaçların faydasına yakın bir fayda görebiliyorsunuz.

İkincisi Ciprolex de eski nesil antidepresanlar gibi kalp, böbrek ve karaciğer gibi organlara zarar verebiliyor ama şiddeti yüksek değil. Yani psikolojik rahatsızlıkları tedavi ederken hastanın başına daha büyük dertler açmıyor.

Üçüncü olarak Cipralex’i mucize olarak tanımlamanın bir diğer sebebi bu ilacın meydana getirdiği, uyuşukluk, sersemlik hissinin tolere edilebilecek boyutta olması hastanın yaşamını sürdürmeye engel olmamasıdır. Bazı antidepresan türleri hastayı o denli uyutuyor ve uyuşturuyor ki hasta işini yapamıyor, işinden ayrılmak zorunda kalıyor, yaşayacağı hayatı yaşamıyor, sürekli uyuyor ve uyumadığı zamanlarda da bilinci bulanık şekilde yaşıyor. Eskiden bu tür şeyler yaşayan bir kişiye artık hem kaygıların yok olacak hem de yaşamına sorunsuz devam edebileceksin dense bunu mucize olarak kabul ederdi.

Cipralex beyinde ne yapar?

Cipralex, seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’ler) adı verilen bir ilaç sınıfına aittir. Bu ajanlar, serotoninin (5-HT) serotonerjik nöronların presinaptik terminallerine geri alınmasını engelleyerek nöronal sinapslarda serotonin düzeylerinin artmasına neden olur.

Diğer SSRI’larla karşılaştırıldığında, potensi nedeniyle nispeten hızlı bir etki başlangıcına sahip gibi görünmektedir.

Cipralex  endojen 5-HT’nin bağlandığı aynı bölge olan serotonin taşıyıcı üzerindeki ortosterik (yani birincil) bağlanma bölgesine bağlanarak serotonerjik aktiviteyi arttırır ve böylece yeniden serotoninin presinaptik nörona alınmasını sağlar.

Aşağıdaki resimde Cipralex kullanmadan önce sonraki beynin dinlenme durumundaki sinir ağları trafiğini göstermektedir. Turuncu ve kırmızı bölgelerde yoğun trafik, açık sarı ve yeşil yerlerde yoğun olmayan bir sinir trafiği bulunmaktadır.

Yukarıdaki resimde görüldüğü üzere Cipralex kullandıktan sonra beynin dinlenme durumundaki sinir trafiği azalmaktadır.

Beynin dinlenme durumunda dahi sinir ağlarında bir trafik bulunmaktadır. Bunu bilgisayarın arka planında çalışan uygulamalara benzetebiliriz.

Depresyon veya kaygı sorunları yaşayan kişilerde beynin dinlenme durumunda dahi yüksek bir sinir trafiği bulunmaktadır. Çünkü kişi bilinç altında yaşadığı veya yaşayacağı sorunları dert etmekte, beyin bunlara çare üretmeye çalışmaktadır.

Bu durum beynin normal çalışmasını olumsuz etkilemektedir. Bilgisayarın arka planında çalışan uygulamalar örneğine dönersek, eğer arka planda çok sayıda uygulama çalışıyorsa basit bir Word belgesi açtığımızda dahi bir yavaşlık hissederiz.

Cipralex’in beyinde yaptığı şey serotoninin aktif kalma süresini artırmak suretiyle bu hormonun verdiği mutluluk etkisi sayesinde olumsuz düşünceler ve kaygılar maskelenmekte bu sebeple kişi kendini daha iyi hissetmektedir.

Cipralex nasıl tedavi eder?

Cipralex beyindeki serotonin hormonu düzeyini artırarak tedavi eder. Bu hormon beyindeki negatif düşünceleri ve duyguları azaltır ve kişi kendini daha iyi hisseder.

Depresyon hali veya kaygı bozukluğu, takıntı yaşayan kişilerde olumsuz şeyleri düşünme, bunlarla başa çıkamama durumu bulunmaktadır. Hastalar bir şeyi düşünerek çare bulmaya çalışırlar, bulamayınca olumsuz düşüncelere daha fazla odaklanırlar, yine çare bulamayınca daha fazla odaklanırlar ve bu bir kısır döngü haline gelir.

Cipralex bu kısır döngüyü kırmak suretiyle hastanın kendini toparlaması için zemin hazırlamaktadır. Hastanın tedavisi için yalnızca ilaç kullanması genellikle yeterli değildir. Hastanın tedavisi için aynı zamanda bu süreçte olumlu gelişmeler de yaşanması ve etrafından destek alması gerekmektedir.

Cipralex ne zaman etkisini gösterir ?

Cipralex, ilacı kullandıktan sonra beyin üzerinde etki etmeye başlar fakat kişinin bu etkileri algılayabilmesi için en az 1-2 hafta geçmesi gerekmektedir. Maksimum etkiye ulaşması için ise yaklaşık 4 hafta gerekmektedir.

Cipralex kullanıp iyileşenler var mı ?

Cipralex kullanıp iyileşenler var. Bunlardan bazılarının sorunları nüksettiği için Cipralex veya benzeri ilaç kullandığı olmuştur. Bazıları ise Cipralex’ten fayda görmekle birlikte tam iyileşme sağlayamamıştır.

Psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde ilaç tek başına yeterli gelmeyebilmekte, bunu iyi arkadaşlık ilişkleri, sosyal çevreden destek almak, iyi bir aile yaşantısı, iyi bir iş hayatı gibi unsurların desteklemesi de gerekmektedir.

Cipralex cinsel yan etkileri var mı ?

Cipralex’in cinsel yan etkileri bulunmaktadır. Bazı erkeklerde boşalmayı geciktirmektedir. Bu durumu lehine çevirebilenler olduğu gibi çoğu kullanıcı bundan rahatsızdır. Cipralex sertleşme sorunlarına da yol açabilmektedir.

Cipralex cinsel yan etkileriCipralex’in cinsel yan etkileri kişinin fiziksel durumuna ve kullanım dozuna göre değişmektedir. Bazı hastalarda ciddi bir sorun olmamaktadır.

Cipralez kadınlarda da cinsel soğukluk ve orgazm olamam sorunlarına neden olabilmektedir.

Cipralex mutluluk verir mi?

Cipralex kişiye sahte bir mutluluk verir. Yani kişiyi mutlu hissettirir ama bu tam anlamıyla bir mutluluk değildir. Hastanın gerçek manada mutlu olabilmesi için tedavisini tamamlaması gerekmektedir.

Cipralex içmeyince ne olur?

Cipralex içmeyince kısa süre içinde yoksunluk belirtileri başlar ve yaklaşık olarak bir iki hafta devam eder. Cipralex içmeyince baş dönmesi, karıncalanma, uyku sorunları, uyanıkken kabus görme, kaygılanma, yanma hissi, elektrik şoku hissi, baş ağrısı ve bulantı gibi şikayetler görülmektedir.

Cipralex sakinleştirici mi?

Cipralex sakinleştirici değildir antidepresandır.

Cipralex kaygıyı arttırır mı?

Cipralex kaygı ve kaygı sorunlarını azaltmak için kullanılır. Fakat ilacı kullanmaya başladıktan sonra ilk 1-2 hafta tam tersine kaygıyı artırdı hastalar da olmaktadır. Cipralex in kaygı verme şeklinde yan etkisi vermekle birlikte zamanla bu yan etki geçer. Geçmezse doktroa başvurulmalıdır.

Ayırca Cipralex’in hastaya intihar düşünceleri getirdiği de bilinmektedir.

Cipralex kaygıyı azaltır mı?

Cipralex düzgün ve yeterli kullanımda kaygıyı azaltır.

Cipralex zararlı mı?

Her ilaç gibi Cipralex’in de bir takım yan etkileri bulunmaktadır. Doğu kullanıldığında zararları ve yan etkileri azalmaktadır.

Cipralex, böbrek ve karaciğere zarar verebilen, kalp ritmini bozabilen bir ilaçtır. Yrıca hastaların ilaç etkileşimlerine karşı dikkatli olması gerekmektedir.

Cipralex uyuşturucu mu?

Cipralex uyuşturucu bir ilaç değildir.

Cipralex hemen bırakılır mı?

Cipralex hemen bırakılmaz. İlacı bırakmak için hastanın kendini iyi hissettiği, psikolojik sorununun üzerinden 6 ay geçtiğini teyit etmesi gerekir.

Cipralex bırakılırken doz düşürülerek 1-2 haftalık süreçte kademeli olarak bırakılır.

Cipralex gece içilir mi?

Cipralex sabah veya akşam günün aynı saatinde içilir. Eğer saatinde içilmesi unutulursa yatmadan önce içilebilir. Eğer yattıktan sonra gece hatırlanırsa içilmez, ertesi gün aynı saatince içilir. Yani ilaç alınmaz, geceye kadar unutulursa o gün atlanmış olur.

Cipralex kasılma yapar mı?

Cipralex kullandıktan sonra hastada kasılma şikayeti olduysa bu serotonin sendromu belirtilerinden biridir. Cipralex kullananlarda serotonin sendromu görülebilmektedir.

Serotonin sendromunun yüksek ateş, ajitasyon, sersemlik ve eni kasılmalar gibi belirtileri bulunmaktadır.

Cipralex 5 mg yeterli mi?

Panik bozukluk ve sosyal anksiyete bozukluğu gibi rahatsızlıkların tedavisi için minimum günde 5mg gereklidir. 5 mg yeterli gelmez ise günde 20 mg a kadar doz çıkarılabilir.

Depresyon ve yaygın anksiyete bozukluğu gibi rahatsızlık için günde 5 mg Cipralex yeterli gelmez en az günde 10 mg kullanılır.

Cipralex güvenilir mi?

Eğer kullanma talimatına uygun kullanılırsa Cipralex güvenli bir ilaçtır. Eğer alerjik etkiler gösterirse, serotonin sendromu şikayetlerine neden olursa, intihar etme hissi vermeye başlarsa hasta açısından güvenli olmaktan çıkmaktadır.

Serotonin sendromu ne demektir?

Serotonin hormonu, hastada serotonin seviyesinin aşırı yükselmesi sonucu gerçekleşen bir durumdur. Serotonin sendromuna genellikle ilaç etkileşimleri (benzer etkiyi yapan serotenrjik ilaçların veya bitkilerin aynı anda kullanılması) veya Cipralex gibi serotonin seviyesini etkileyen ilaçların yüksek doz kullanılması yol açmaktadır.

Serotonnin sendromu yüksek ateş, ajitasyon, sersemlik, titreme ve kaslarda ani kasılmalar şeklinde şikayetlere neden olabilen ve ölümcül olabilen bir haldir.

Cipralex birden kesilir mi?

Cipralex birden kesilmez. Dozu yavaş yavaş azaltılarak 1-2 haftalık süreçte kesilir.

Cipralex reçeteli mi ?

Cipralex beyaz reçete ile satılan bir antidepresan olup eczaneden reçetesiz olarak da satın alınabilmektedir.

Cipralex cesaret verir mi?

Cipralex normal dozunda kullanılırsa böyle bir etki yapmaz. Fakat bazı kişiler kendini olduğundan daha iyi hissetme, daha cesur hissetme gibi yan etkilere sebep olabilmektedir. Cipralex bazı hastaları manik döneme sokabilmekte ve onları aşırı cesaretli hissettirebilmektedir.

Cipralex adet düzensizliği yapar mı ?

CDipralex’in seyrek görülen yan etkileri arasında adet düzensizliği bulunmaktadır.

Cipralex gündüz mu gece mi alınmalı ?

Gündüz alınması ve hep aynı saatte alınması önerilmektedir.

Cipralex öğlen içilir mi?

İçilebilir.

Cipralex günde iki kez kullanılır mı?

Cipralex’i doktorun önerdiği şekilde kullanınız. Bazı rahatsızlıklar için tek doz önermektedir. Bazıları için ise iki doz kullanılmaktadır.

Cipralex ritim bozukluğu yapar mı?

Cipralex, kalp ritmini bozabilir, daha önceden bu tür bir sorunu olanların dikkatli kullanması gerekmektedir.

Cipralex bırakmanın yan etkileri ne kadar sürer?

Genelde 1-2 hafta sürer fakat bazı hastalarda 2-3 ayı bulduğu bilinmektedir.

Cipralex yatmadan önce içilir mi ?

Eğer o günkü doz unutulduysa yatmadan önce içilebilir.

Cipralex yan etkileri ne kadar sürer?

Bazı yan etkiler birkaç gün veya birkaç hafta sürer. Bazı yan etkileri ise şiddeti azalır ama kalıcı olabilir. Bu durum hastadan hastaya değişebilmektedir.

Cipralex kullananlar memnun mu?

Ciralex kullananlar yaklaşık %70-80 oranda ilaçtan fayda görmektedirler.

 

Bkz. Cipralex ne zaman etki eder ?

Bkz. Cipralex yan etkileri ne zaman geçer ?

 

Yorum yapın