Defne Nedir? İçerdiği Bileşikler, Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Photo of author

By Bilgio.Net

Defne Nedir? İçerdiği Bileşikler, Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Defnenin İngilizce Adı : Laurel, Bay Laurel

Defnenin Bilimsel Adı : Laurus nobilis L.

Defne Hakkında Bilgiler

Defne yaprakları tıbbi olarak yüzyıllardı kullanılmaktadır. Eski tedavi amaçlı kullanım etkileri günümüzde ispatlanmamıştır. Birçok tür defne vardır fakat sadece ‘’Laurus nobilis’’in sağlık faydaları bulunmaktadır. Taze ve kurutulmuş halde veya ılık suda demlenerek kullanılmaktadır.

Defnenin İçerdiği Bileşikler Nelerdir?

Defne yaprağı uçucu yağı 1,8 sineol (ökaliptol), 1-p-menten-8-eitil asetat, linalol, sabinendir. Yapraklar % 1,3 uçucu yağ içerir. Bu uçucu yağ % 45 ökaliptol, % 12 diğer terpenler, % 3-4 seskiterpenler, % 3 metil öjenol ve diğer pinenler, felandren, linalol, geraniol ve terpinol içerir.

Yaprak uçucu yağı güçlü bir antioksidandır. Laurik ve palmitik asit içerir. Meyvesi % 30 yağ, % 1 uçucu yağ içerir ( terpenler, seskiterpenler, alkoller ve ketonlar).

Defnenin Faydaları ve Etkileri Nelerdir?

İdrar söktürücü ve kusturucu etkisi vardır. Enfeksiyonlarda salgılamayı azaltır, hastalık kaynaklı terlemeyi azaltır. Defne lapası veya banyosu yaranın kapanmasını ve iyileşmesini sağlar. Romatizma ağrılarında kullanılır. Sıklıkla hastalığa sebep olan mikrop ve mantarlara (Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Aspergillus fumigatus and Candida albicans) karşı etkilidir. Kan şekerini, kolesterol ve trigliseridi düşürdüğü gösterilmiştir. Bu konuda daha derin araştırmaların yapılması beklenmektedir. Defnenin içerdiği ‘’magnolialid’’in atopik dermatit ve astım gibi lgE aracılı tip 1 hipersensitivite reaksiyonlarını baskılamada kullanılabilecek bir aday madde olduğu bildirilmiştir.

Defne yaprağındaki spirafolid maddesi, sinir sistemini koruyucu etkilere ve nörodejeneratif hastalıkların tedavisine katkı potansiyaline sahiptir. Defne ektresinin mideyi koruyucu olduğu gözlenmiştir. Defne kaynaklı asetil kamferol glikozidleri, antibakteriyal ajan be Na/K Atpaz inhibitörü olarak kullanım potansiyeline sahiptir.

Defnenin Zararları ve İstenmeyen Etkileri Nelerdir?

Bazı türleri ise zehirli olabilmektedir. Dağ defnesi (Kalmia latifolia) zehirlidir. Kaliforniya defnesi (Californian laurel ve Umbellularia californica) merkezi sinir sistemine hasar verip solunum depresyonu yapabilir.

Yorum yapın