Dengesiz tansiyon, yüksek tansiyondan beter bir durumdur. Bazı kişileri tansiyonu hep çıkma, bazılarının ki ise düşme eğilimindedir. Bu kişiler hallerini bildikleri için ona göre tedbir alırlar.
Bazıları ise hem tansiyon yükselmesi, hem tansiyon düşmesi yaşayan kişilerdir. Bu kişilere tansiyonunu ölçmeden müdahalede bulunmamak gerekir.
Eğer yakınınızda birisi fenalaşmış ise ve yanınızda da tansiyon aleti yoksa o kişiyi önce istirahat ettirmek gerekir. Böyle durumlarda sarımsaklı ayran verilir. Sarımsak düşük tansiyonu çıkaran, yüksek tansiyonu düşüren bir bitki olarak anılır. Gerçekte ise sarımsağın bu yönlü etkisi çoğunlukla plasebodur.
Yani kişi sarımsağı kendine iyi geleceğini düşünür ve morali yerine gelir, rahatlar. Böylece tansiyon da normale döner. Sarımsağın içindeki etken maddeler kısa sürede kana yeterli tesiri yapamasa da keskin kokusu ve sarımsağın iyi geleceği inancı sayesinde hasta kendine gelir.
Tansiyon nedeniyle fenalaşan birine, eğer konuşabiliyorsa son birkaç dakikasını ve şikayetlerini sormak gerekir. Uzun yoldan geldim, karnım aç diyorsa muhtemelen düşmüştür. Tuzlu ayran içirmek gerekir.
Falancaya kızdım, yokuş yordu beni diyorsa tansiyonu çıkmış demektir ve limon suyu verilir. Elleri ve yüzü soğuk su ile yıkanır.
Şikayetleri baş dönmesi, dizlerinin bağı çözülmesi şeklindeyse tansiyon düşmesi yaşamıştır. Şikayetleri nefes darlığı, göz kararması, baş ağrısı şeklindeyse tansiyonu çıkmıştır.