Diyabet Hastalarının Umutla Beklediği Yapay Pankreas Nedir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Diyabet Hastalarının Umutla Beklediği Yapay Pankreas Nedir ?

Diyabet hastalığı pankreas tarafından insülinin üretilmemesi ya da üretilen insülinin vücut tarafından sağlıklı bir şekilde kullanılmaması sonucu ortaya çıkan ve ömür boyu süren kronik bir hastalıktır. Diyabet hastaları ömürlerinin kalan süresinde sürekli diyet ve şeker içeren yiyeceklerden mahrum kalmaktadır.

Amerika Yale Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren Doç. Dr. Eda Cengiz tam tarih vermemek suretiyle ortalama 1 yıl sonra kol saati ya da cep telefonu şeklinde yapay pankreasların hazır edilip diyabet hastalarının kullanımına sunulacağı müjdesini verdi.

Peki Yapay Pankreas Nedir ?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ( SGK ) 2013 verilerine göre ülkemizde Tip – 1 diyabet hastası 17 bin 175 çocuk bulunmaktadır. Bu sayı dünya genelinde ise 5 milyonun üzerinde olarak açıklanmıştır.

Amerika Yale Üniversitesi’nde görevli olan Doç Dr. Eda Cengiz’in başında bulunduğu proje kapsamında yapay pankreas diyabet hastaları üzerinde 3 gün boyunca denendi. Yapılan bu çalışmalar olumlu sonuçlar göstererek, projenin fotoğraflarını Amerikan Gıda ve İlaç Cemiyeti’ne ( FDA ) gönderdiklerini belirtti. Ayrıca teknoloji şiketlerinin de yapay pankreas üzerinde çalışmalar başlattığını belirten Eda Cengiz, cihazın önümüzdeki yılın sonlarına doğru piyasaya çıkacağının müjdesini verdi. Tam otomatik yapay pankreas iüretiminin se ortalama 10 yıl içerisinde olacağının altını çizdi.

yapay-pankreas-nasıl-çalışır
Yapay Pankreas Nasıl Çalışıyor ?

Şimdilik diyabet hastalılarına takılan yapay pankreaslar kol saati ya da telefon şeklinde olacağı şeklinde. Bu cihazlar üç ana bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler ;

  • Glikoz Sensörü
  • İnsülin dozunu ayarlayan elektronik hesaplayıcı
  • İnsülin dozunu arttırıp, azaltan akıllı pompa

Alıcıdaki algoritmalar sayesinde ne kadar insülin gerektiğini hesaplayıp, insülin pompasına gerekli oranda insülin dozu vermesi için sinyal gönderiyor. Bu sistem diyabet hastalarına otomatik bir şekilde insülin verdiği için, hastalar istediği yemek ve içecekleri gönül rahatlığıyla tüketebiliyor. Şu anda proje aşamasında olduğu için sadece deri üstünde bulunan yapay pankreas cihazları, 10 yıl içerisinde deri altına yerleştirilebilecek. Bu sistemler yara bandı şeklinde ya da kol saati boyutlarında olacak.

Yorum yapın