Enginar Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Depolama Dönemi Nelerdir?

Photo of author

By Bilgio.Net

Enginar Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Depolama Dönemi Nelerdir?

Enginar ‘’çok yıllık ‘’ bir bitkidir. Bu btki yılın herhangi bir zamanında üretilebilir. Akdeniz bölgesinde yaygın olarak üretilen enginar Amerika’da da oldukça popüler bir sebze haline helmiştir. Kuzey Amerika’da Kaliforniya’nın kıyı kesimleri enginar üretimi için oldukça verimlidir. Diğer bölgelerde yaşıyor ve enginar yetiştirmek istiyorsanız daha fazla dikkat ve enerjiye ihtiyacınız olduğu hususunda sizi şimdiden uyaralım.

Enginar’ın Ekim Yeri Nasıl Olmalı ?

Bulunduğunuz bölgede kış mevsimi süresince hava sıcaklığı -10 derece altına inmiyorsa, uzun yıllar boyu enginar yetiştirmeye devam edebilirsiniz. Enginar çok yıllı bir bitkidir ifadesi de zaten bu özelliği nedeniyle kullanılmaktadır. Enginar yaprakları ilk yıl açar ancak tomurcuk vermez. İkinci yıl yaz sonuna doğru bitkinin tomurcuklandığını görürsünüz. Sıcak ve kuru bir iklime sahip bölgelerde örneğin Amerika’nın güneybatı bölgelerinde, tomurcukların birinci yılda açmış olduğunu görebilirsiniz. Ancak bu yerlerde tomurcuk kalitesinin çok yüksek olduğu dönem bahar aylarıdır. Sıcak bölgelerde enginar bitkisinin 3-5 yıl süresince tomurcuk vermesi beklenmektedir. Soğuk kış şartlarında hüküm sürdüğü bölgelerde ise, enginar üretimi bir ekim dönemi içine sığdırarak Tabiat Ana’yı kandırabilirsiniz.

Enginar Nasıl Ekilir?

Tohumu yayvan bir kaba ya da bir saksıya ekin. Saksının bulunduğu yerde sıcaklığın 21-27 derece olmasına dikkat edin. Çimlenme 12 gün içinde başlayacaktır. Bitki ilk yapraklarını vermeye başladığında, saksıyı 10 cm derinliğindeki başka bir saksıya aktarın. 10 cm derinliğe sahip olan bu saksının bulunduğu yerde sıcaklığın gün boyunca 16-21 derece, geceleri ise 10-16 derece olmasına özen gösterin. Ilıman bölgelerde, ekimi takip eden 6 haftanın sonunda, bitkiyi bahçeye alabilirsiniz. Yani ekim işleminden 6 hafta sonra enginarı bahçenizdeki toprağa taşıyarak, etrafını tahtayla çevirebilirsiniz. Eğer soğuk bir bölgede yaşıyorsanız, kışın bahçenizde enginar yetiştiremezsiniz. Bu nedenle enginarınızı evinizdeki geniş bir saksıya dikerek Tabiat Ana’yı kandırabilirsiniz.

Enginar Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Gübreleme : Derin bir köke sahip olan enginarlar gübre ile zenginleştirilmiş topraklarda yetiştirilmelidir. Toprağınıza ayda bir gübre ya da balık emülsiyonu gibi organik gübre desteği verin.
  • Sulama : Enginar yetiştirdiğiniz süre boyunca sulama işlemine düzenli olarak devam edin.

Enginar’ların Hasat ve Depolama Dönemi

Yenilebilecek durumda olan olgun bir enginar goncası sert ve sağlam bir görünüme sahip olur, rengi çok hoş bir yeşil tonudur. Gonca açılmaya başladığında, bu görünüm yavaş yavaş değişir. İlk olgunlaşan gonca, enginarın en üst bölgesinde yer alan goncadır. Birkaç gün sonra diğer goncalar da yavaş yavaş açmaya başlar. En son açan gonca, ilk açan goncalara göre daha büyük olur.

Keskin bir bıçak kullanarak, enginarın tabanını kesin. Enginarın tadını alarak yemek yemek istiyorsanız, hasat işlemini soğuk ve nemli havalarda gerçekleştirin. Enginarın goncalarını 2 hafta boyunca muhafaza edebilirsiniz.

Enginar’ların Kışlık Bakımı Nasıl Yapılır?

  • Sıcak Bölgelerde : Hasat işlemine sonbaharın sonuna doğru başlayın. Tam toprak seviyesinin altından keserek çıkardığınız bitkinin üzerini organik saman ya da kuru yaprak örtüsü ile kapatın.
  • Soğuk Bölgelerde : Toprak seviyesinin 30 cm altından ayırarak çıkarmaya çalıştığınız enginarın üzerini ince organik bir saman tabakasıyla örtün. Enginarları çok büyük konteynrlarıniçinde muhafaza edin. Gerekirse, kovaların üstünü yağmur suyuna dayanıklı bezlerle örtün.

En Kaliteli Enginar Çeşitleri Nelerdir?

  • Yeşil Küre : Çok yıllık bitkiler grubuna girer ancak bu enginar çeşidinin rakipleri de mevcuttur.
  • Kraliyet Yıldızı : Verdiği goncalar yeşil küre cinsi enginarın goncalarında 3 kat daha fazladır.

Yorum yapın