Fibroadenom Ağrısı Nasıl Olur

Photo of author

By Bilgio.Net

Genellikle genç yaşlarda ki kadınlarda göğüste görülen iyi huylu kitlelere fibroadenom adı verilmektedir. Kitle elle yapılan muayene sırasında ele gelir ve bu ele gelen kitle kadının büyük bir endişe yaşamasına neden olur. Doktor mamografi ve ultrason gibi ileri tetkikler ister.  Mamografi yapıldığında etrafı düzgün bir kitle tespit edilir. Ultrason sırasında ise bu kitlenin içine bakılır ve eğer içinde kanlanma görülüyorsa fibreadenomun büyüme eğilimi olduğunu gösterecektir. Kadınların %10’nunda görülen fibroadenom ağrı yapmaz ama bazı kadınlarda ağrı hissi görülebilmektedir. Fibroadenom ağrısı nasıl olur sorusuna da bu kadınlar göğüste rahatsız edici bir ağrı olarak cevap vermektedirler. Hormanlardan etkilenen yapısı olması ile fibroadenom adet dönemlerinde ve hamilelikte büyüyebilir. Bu durumda hassasiyet ve ağrı daha çok artabilir.

Fibroadenom Alınmalı mı?

Memede fibroadenom kadınların genç yaşlarında karşılaştıkları bir hastalıktır. Bu kitle iyi huyludur ve yaş ilerledikçe küçüldüğü gözlenir. Menapoz sonrasında ise tam olarak yok olur. İyi huylu olması ile çoğu zaman alınmasına gerek görülmez ama içinde kanlanma olan ve boyut olarak büyüklüğü ile kişiye rahatsızlık verecek fibroadenomların alınması gerekmektedir. Bir kez alındığında tekrar olmayacak diye bir durum kesin değildir. Kimi vakalarda tekrar fiboradenom oluştuğu görülmektedir. Bilinen bir ilaç tedavisi yoktur. Ağrı yaptığı durumlarda ağrı kesici kullanılması tavsiye edilmektedir. Ameliyat ile alınmasına karar verildiğinde hastaya genel anestezi uygulanır ameliyat yaklaşık olarak 1- 1,5 saat sürer. Hasta bir gece gözlem altında tutulur. Fibroadenom hastalarının düzenli olarak takip edilmeleri gerekmektedir.

Fibroadenom Boyutu

Fibroadenom boyut olarak genelde 1-2 cm olurlar ama bundan daha küçük olabildikleri gibi 15 cm olacak kadar büyüyebilirler. Boyutu büyüdüğünde ya da yapısal olarak değişiklik göstermeye başladığında ameliyat kesin olarak yapılmalıdır. Regl dönemlerinde ve gebelik dönemlerinde büyüdüğü için rahatsızlık hissi verebilir. Özellikle gebelik dönemlerinde büyüme göstereceği için doktorunuz takip edecektir. Şüpheli bir durum olduğunda biyopsi yapılması istenir kitleden alınan örnek incelenir. Fibroadenomlar iyi huylu kitlelerdir ve kansere dönüşmezler. Yine de bu ihtimale karşı hasta takip altında tutulmalıdır.

Yorum yapın