Frenk Soğanı Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Saklama Yöntemleri Nelerdir?

Photo of author

By Bilgio.Net

Frenk Soğanı Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Saklama Yöntemleri Nelerdir?

Frenk soğanı bahçede yetiştirildiği gibi pencere kenarındaki saksıda içinde de yetiştirilebilir. Peki ya sorun nerede? Frenk soğanı bazen bahçenin bir kısmını istila edebilir yani tohumları bahçeye yayılabilir. Ancak bunu bir sorun haline getirmemiz lazım çünkü Frenk soğanı tohumlarını dökmeden önce çiçekler hemen kesilebilir.

Frenk Soğanının Ekim ve Yetiştirme Yöntemleri Nelerdir?

Tohumdan yetişen Frenk soğanlarının hasat edilmesi için belirli bir büyüklüğe ulaşması beklenir. Bu nedenle birçok çiftçi tohum yerine fide almayı tercih etmektedir. Ekimi ilkbahar mevsiminde yaparsınız, Frank soğanının 3 yıl ( yani 3 sebze yetiştirme sezonu ) boyunca yetişme sürecini sürdürdüğünü görürsünüz. 3 yıl sonra Frenk soğanı kümelerini ayırın ve fazladan çıkanları ya yeniden ekin ya da kullanın.

Gübre ya da suni gübre ile zenginleştirdiğiniz toprağın içine ekim yapabilirsiniz. Ek gübre kullanmanıza gerek yoktur. Frenk soğanını çiçek bahçesine ekerseniz, bahçenizin daha hoş bir görünüm kazandığını görürsünüz.

Frenk Soğanının Hasat ve  Saklama Yöntemleri Nelerdir?

Frenk soğanlarını serin bölgelerde büzülerek tepeden köke doğru kurur. Ancak sıcak bölgelerde, Frenk soğanının yıl boyu yeşil rengini ve canlılığını koruduğunu görürsünüz. Belirli bir büyüklüğe gelen yaprakları hemen toplayabilirsiniz. Yaprakları makasla ya da tek tek elinizle toplayabilirsiniz. Ayrıca yaprakları tek tek toplamak yerine Frenk soğanını kümeler halinde kırpıp kesebilirsiniz. Çiçeklerin tadı ve kokusu yapraklara göre daha keskindir. Frenk soğanı çiçeklerinin tadı soğanı andırır. Çiçekler açar açmaz toplanmalıdır.

Frenk soğanı taze olarak kullanabilir, salatalarınıza ekleyebilirsiniz; ekşi krema,  yağ ya da ev yapımı peynir ile birlikte salata ya da cips sosu hazırlayabilirsiniz.

En Kaliteli Frenk Soğanı Çeşitleri Nelerdir?

Hoş Frenk Soğanı : ince ve uzun yaprakları vardır. Diğer çeşitlere göre daha fazla talep görmektedir.

Purly : bu çeşidin iri ve kalın yaprakları vardır, yapraklar uzun ve düzdür.

Yorum yapın