Gebelik Döneminde Vajinal Akıntılar ve Nedenleri Nelerdir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Gebelik Döneminde Vajinal Akıntılar ve Nedenleri Nelerdir ?

Her kadının şikayet ettiği akıntıların pek çok çeşidi vardır. Bu akıntıların bir kısmı çok normal, bazıları ise bir hastalığın belirtisi olabilir.

Vajinal akıntılar, kadınların jinekologlara başvurma nedenleri arasında hemen her zaman önde bulunan oldukça can sıkıcı bir sorundur. Kadınlarda vajinal akınyıya neden olan bir dizi patalojik durum mevcut, ancak hemen belirtmek gerekir ki her kadında fazla olmasa da bir miktar vajinal akıntı olması doğaldır. Buna fizyolojik vajinal akıntı diyoruz. Bu, kadınlık hormonu olan östrojenin önderlik ettiği bir dizi fizyolojik olay sonunda gerçekleşir. Açıkçası her sağlıklı kadın biraz nemlidir. Vajinanın kuruması hormon yetersizliğinin belirtilerinden biridir. Gebelik sırasında vajinal akıntı artar. Akıntı ek koruyucu kullanmayı gerektiriyorsa ve vulva derisinin de tahrişine neden oluyorsa, anne adayı mutlaka doktora başvurmalıdır.

Normal Akıntıların Özellikleri Nelerdir ?

Fizyolojik vajinal akıntı, rahimden ve vajinal köken alan salgılar, epitel hücreleri ve bakterilerinden oluşur. Bu tanımdan da anlaşılabileceği gibi sağlıklı kadınlarda da vajina steril değildir, belli bir mikrobik florası vardır. Bu bakterilerin büyük çoğunluğunu döderlerin basilleri adı verilen ve vajinanın sağlıklı olması için gerekli olan yararlı bakteriler oluşturur. Döderlerin basillerinden başka zaman zaman hastalığa yol açabilen bakteriler de bulunur. Çeşitli mantar türlerine de sağlıklı vajinalarda sıklıkla rastlanmaktadır. Bu mantarlar, yararlı bakteriler azalırsa ( örneğin antibiyotik kullanımı nedeniyle ) üreyebilir ve hastalık tablosu meydana getirebilirler.

Normal akıntı genellikle berrak beyaz ve kokusuzdur. Kaşıntı ve yanma gibi belirtilere yol açmaz. İki regl döneminin ortasına doğru giderek artan, iplik gibi uzayabilen berrak bir akıntı gözlenir. Yumurtalama olayından sonra yeni periyodun ikinci döneminde akıntı hafif krem rengi alır ve biraz sertleşir. Akıntıdaki bu değişiklikler fizyolojik olmakla beraber bazı kadınları ürkütmektedir.

gebelikte-vajinal-akıntı-nedenleri
Normal Olmayan Akıntılar Nelerdir ? Özellikleri Nelerdir ?

Bunların büyük çoğunluğunu enfeksiyon hastalıkları oluşturmaktadır. Bu enfeksiyonlar genellikle vajinada, bazen de serviks adı verilen rahim boynunda yerleşirler.

Pamukçuk ( Mantar ) : Pamukçuk hastalığında vajinal akıntı beyaz renklidir ve peynir veya yoğurt parçaları içeriyor gibidir. Akıntıya şiddetli kaşıntı eşlik eder. Gebelikte tahriş ve akıntı fazlalığının en önemli nedenidir. Etkeni, candidada albicans denilen mantar türünden bir canlıdır. Bu organizma genellikle normal sağlıklı erkek ve kadınların cildinde bulunur. Fakat belirtileri ve rahatsızlığı sıcaklık, nemlilik ve vajinal salgıda şeker bulunmasıdır. Genellikle tahriş fazladır ve özellikle geceleri yatakta rahatsız eder. Birçok etkili tedavi şekilleri vardır. Mantarın tedavisi gerek fitiler gerekse ağızdan alınan ilaçlarla günümüzde oldukça kolaydır. En iyi bilineni nistatindir. Vajinaya her gece bu maddeden bir ovül konulması ve bir hafta sabah akşam deriye nistatin sürülmesi, belirtilerin süratle kaybolmasını sağlar. Ne var ki, zaman zaman hastalık tekrarlayabilir. Ovül ve krem hazır bulundurulmalı, belirtiler tekrar görülür görülmez tedaviye başlanılmalıdır.

Bazen tedavinin ilk günlerinde akıntı hemen azalmadığı için hastaların cesareti kırılır. Tedavi tamamlandıktan sonra da biraz akıntı olacağını hatırlatmak gerekir. Tahriş hissi ise tedaviye başladıktan 1 – 2 gün sonra kaybolur. Bu nüksler sık sık oluyorsa hastada şeker hastalığı mevcut olabilir.

Trikomonas Enfeksiyonu : Gebelikte Trichomonas vajinalisin neden olduğu enfeksyon çok görülür. Sıkıntılı vajinal akıntıya ve vulva derisinde tahrişe neden olan enfeksiyon genellikle kendinde belirti görülmeyen enfekte erkekten geçer. Vajinada yerleşen trikomonas, genellikle cinsel yolla bulaşan bir parazittir. Yeşilimsi, köpüklü ve kötü kokan bir akıntı yapar. Bu hastalığın tedavisi de zor değildir, ancak cinsel yolla bulaştığı için sürekli birbirlerine geçirmeleri için her iki eş de tedavi edilmelidir. Tedavi antibiyotikle yapılır. Tabletler ağızdan alınır ve tekrarlanmaması için erkeğin de tedavi edilmesi gerekir.

Gonokok Enfeksiyonu : Gonore ( bel soğukluğu ) gebe olmayan kadınlarda görüldüğü gibi, gebelerde de olur. Tahrişe neden olmaz. Akıntı çok fazlalaşır. Sebebi gonokoktur ve vajinaya girişi için tek yol kadının enfekte bir erkekle temasıdır.

Koyu sarı ve tahriş etmeyen vajinal akıntısı olan her kadın veya eşinin enfekte olmasından şüphelenen her kadın, hemen doktora başvurmalıdır. Hastalık bir veya bir dizi penisilin iğnesi ile kolayca iyileşir. Enfeksiyon doğumdan önce temizlenmemişse, bebeğin gözleri enfekte olur ve sürekli rahatsızlık verir.

Herpes Enfeksiyonu : dudaklarda soğuk yaralar yapan herpes virüsü, bazen vulva derisini ve vajinayı da enfekte eder. Çok ağrılı küçük kabarcıklar oluşur ve sulu vajinal akıntıya neden olur. Genellikle 10 – 14 günde tedavi edilmeden iyileşir. Fakat çocuk doğmadan önce doktora başvurup enfeksiyonun tamamen geçtiğinden emin olmak gerekir. Ancak bu şekilde bebekte enfeksiyon olasılığı önlenebilir.

Gebelik Döneminde Kanlı Akıntı

Gebeliğin başında veya sonunda doğum başladığı zaman kanlı akıntı olması düşük tehdidine işarettir. Gebeliğin ortalarında hastada servikal erozyon varsa temastan sona kanlı akıntı olabilir. Servikal erozyon, servikste normal servikal mukozanın incelmesi sonucu meydana gelir. İncelen mukoza, kırmızı görünümlü ve kanamaya hazırdır. Erozyon kanlı akıntıdan başka bir zarar vermez ve genellikle gebelik sona erdikten sonra iyileşir.

Gebelik Döneminde Sulu Akıntı

Gebelik sonunda akıntı zarların yırtılması sonucu olabilir. Olayların normal seyrinde zarlar yırtılınca az miktarda berrak sıvı dışarı çıkar. Fakat bazen yırtık çok küçüktür ve bu sıvı damlacıklar halinde de gelebilir. Doğum bundan sonra çok yakın bir zamanda başlayacaktır ve mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Gebelik Döneminde Diğer Akıntı Nedenleri

Rahim boynu enfeksiyonları da vajinal hastalık olmamasına karşın akıntıya neden olurlar. Bu enfeksiyonlar jinekolojik muayene ve özel testlerle tanınabilirler. Burada da bazen eşlerin tedavisi gerekebilir.

Halk arasında ‘’ rahim yarası ‘’ olarak adlandırılan servikal ektopi durumunda da hasta artmış akıntıdan yakınabilirler. Servikal ektopi günümüzde bir hastalık durumu olarak kabul edilmemekle birlikte akıntıdan yakınan kadınlara smear testinden sonra yakma veya dondurma tedavileri uygulanabilir.

Akıntıya neden olan en ciddi hastalık ise kanserdir. Özellikle et suyu gibi kanla karışık bir akıntı varsa rahim tümörleri akla gelmeli ve mutlaka uzman bir hekime başvurulmalıdır.

Sonuç olarak een masum akıntı nedeni de hamileliktir. Bu durumda artmış akıntı doğumdan sonra geçecektir.

Yorum yapın