Geven Otu Nedir ? Faydaları Ve Zararları Nelerdir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Geven Otu Nedir ? Faydaları Ve Zararları Nelerdir ?

İngilizce Adı : Astragalus, Milk Vetch

Bilimsel Adı : Astragalus L.

Geven Bitkisi Hakkında Bilgi

Astragalusun 2500 – 3000 civarında türü vardır. Ülkemizde Geven adıyla bilinmektedir ve 450 türü bulunmaktadır. Orta Doğu’da Astragalus adsencendes, A. Gummifer, A. Brachycalalyx, A. Tragacantjus yetişir. Tıpta anavatanı Çin olan Çin geveni ( Astragalus kökü – A membranaceous/propinquus ) kullanılır. Çin ve İran tıbbında binlerce yıldır kullanıldığı halde, insan çalışmaları yeterli değildir ve henüz faydalı etkileri ile ilgili yeterli kanıt bulunmamaktadır.

Geven kökü ve gövdesi üzerinde bıçakla yapılan çiziklerden akan reçineye ‘’ kitre ‘’ adı verilmektedir.

Geven Otunun Faydaları ve Etkileri Nelerdir ?

Anioksidan, antiviral, antienflamatuvar, damar sertliğinden, diyabetten, kanserden, karaciğeri, sinir sistemini koruyucu, kan hücreleri yapımını destekleyici, bağışıklık sistemini uyarıcı, hayat uzatıcı etkilere sahiptir. Kalp hastalığı tedavisinde antioksidan özellikleri dolayısıyla faydalı etkileri bulunmaktadır. İdrar getirici etkisi vücut sıvısının atılması sonucu kan basıncının düşmesine sebep olmaktadır. Antikor düzeylerini arttırır, kanser tedavisinde beyaz küre sayısının düşmesini önler.

geven-faydalarıBakteri, virüslerle savaşır, yangıya karşı etkilidir. Geven kullanan kişiler daha az soğuk algınlığı ve gribe yakalanırlar. Kronik viral hepatit tedavisinde tamamlayıcı olarak kullanılan geven böbrek diyalizi hastalarında enfeksiyonları önler.

Kanser tedavisini tamamlayıcı olarak, soğuk algınlığı ve Herpes simpleksin sebep olduğu rahim ağzı ( serviks ) erezyonları da olmak üzere viral enfeksiyonların tedavisinde kullanılmaktadır. Sikloastragenol’den HIV’e karşı ilaç üretimi planlanmaktadır. Sıvı ekstresi, tablet halinde, kurutulmuş kök tozu ve kuru kökün kaynatılarak hazırlanmış dekoksiyonu halinde kullanılmaktadır.

Güney Doğu Anadolu’da bazı türlerin yara iyileştirme ve lösemi tedavisi gibi tıbbi amaçlarla kullanıldığı saptanmış ama bu konuda eski kayıtlara rastlanmamıştır.

Geven Otunun Zararları ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Astragalus siklofosfamid gibi bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlarla etkileşime girer, kan basıncını ve şeker düzeylerini etkiler. Bazı türleri zehirlidir.

Geven Otunda Bulunan Aktif Bileşenler Nelerdir ?

Polisakkaridler ( astragalan I, II, III ) saponinler ( astragalozid, izoastragalozid, astramembranin ), flavonoidler ( kamferol, ramnetin, ramnazitrin, kumatakenin, formononetin, ononin), amino asitler ve nadir elementlerdir. Gevenden elde edilen sikloastragenol’den ( TAT2 ) telomeraz aktivatörü imalı için çalışmalar sürdürülmektedir.

Geven kökünde fitosteroller, çinko, demir, bakır, magnezyum, mangan, kalsiyum, potasyum, molibden, sodyum, kobalt, molibden,krom, vanadyum, hatta gümüş bulunmaktadır. Organik maddeler olarak kolin, betain, glukonik asit, aromatik bileşikler, linoleik asit ve uçucu yağ saptanmıştır.

Yorum yapın