GMO free ne demek ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Bazı hazır gıdalarda ve hayvan yiyeceklerinde GMO free şeklinde bir ifade görmüşsünüzdür. GMO free ne demek, ne anlama gelir, bunları merak ediyorsanız makaleyi okumaya devam ediniz.

GMO free ne demek ?

GMO kısaltması İngilizce “genetically modified organism” yani genetiği değiştirilmiş organizma demektir. GDO ile aynı anlama gelen kısaltmadır.

GMO genetik yapısı  laboratuvarda transgenik teknolojisi veya genetik mühendisliği kullanılarak değiştirilmiş bitki, hayvan veya mikroorganizmalara verilen addır.

Canlılardan geleneksel melezleme yöntemleriyle yeni türler elde edilebilmekte olup geleneksel melezleme yöntemleriyle üretilen canlılar (örneğin, bazı kedi, köpek cinsleri) GMO kapsamına girmemektedir.

GMO ile elde edilen şeyler nelerdir ?

GMO teknolojisi kullanılarak üretilen başlıca şeyler şunlardır:

Yonca, kanola, mısır, pamuk, papaya, soya, şeker pancarı, sarı kabak / kabak, bazı hayvansal ürünler, mikroplar ve enzimler, patates

Hazır gıda yapımında kullanılan bazı GDO’lu malzemeler şunlardır:

Amino asitler, alkol, aspartam, askorbik asit, sodyum askorbat, sitrik asit, sodyum sitrat, etanol, tatlandırıcılar (“doğal” ve “yapay”), yüksek fruktozlu mısır şurubu, hidrolize bitkisel protein, laktik asit, maltodekstrinler, melas, monosodyum glutamat (MSG), sakaroz, dokulu bitkisel protein (TVP), ksantan zamkı, vitaminler, sirke, maya ürünleri

Eğer satın aldığınız hazır gıdada veya hayvan yeminde yukarıda sayılanlardan en az biri var ise üründe GMO olabilir. Bir üründe GMO olmadığını ifade etmek için paket üzerlerinde GMO free ifadesi yer almaktadır.

GMO free, bu üründe GDO yok anlamına gelmektedir.

 

Non-GMO ne demek ?

Non-GMO, GMO free ile aynı anlamda olup, ürünün imalatında GDO’lu bir madde kullanılmadığını ifade etmektedir.

Ürün paketlerine GMO free veya Non-GMO şeklinde bir ifade yazabilmek için ürünle ilgili olarak Non-GMO sertifikasının alınması gerekmektedir.

Hayvan mamalarında ve yemlerinde GMO içerikli ürün kullanılması zararlı mı ?

Evcil hayvanlarda kanser ve metabolik hastalıklar sokak hayvanlarına nazaran fazlaca görülmekte olup bunun başlıca sebebinin hayvan mamalarının üretimi aşamasında kalitesiz ve GDO’lu malzemelerinin kullanılması olduğu düşünülmektedir.

Bununla birlikte GDO’lu malzemeler kullanılarak elde edilen mamaların kanser veya metabolik hastalıklara neden olduğuna yada bu riskleri ne derece artırdığına dair bir bilimsel çalışma bulunmamaktadır.

Bugüne kadar GDO ile alakalı yapılan bilimsel çalışmalar genellikle biyoteknoloji şirketleri tarafından yapıldığı için açıklanan sonuçlar fazla güvenilir değildir. (Bazıları GDO’yu aklamak için yapılmıştır)

Besi hayvanlarında GDO’lu yem kullanılıyor olması tedirgin edici bir durum olmakla birlikte ülkemizle bunun denetiminin yeterli derecede olduğuna dair şüpheler bulunmaktadır.

Besi hayvanlarında GDO’lu yem haricinde hormon, antibiyotik gibi daha zararlı maddelerin kullanılıyor olması, hayvan yemleri imalatında, hayvan artıkları ve mermer tozu gibi maddelerin kullanılıyor olması nedeniyle hayvan yemlerinde kullanılan yonca, mısır gibi bitkisel maddelerin GDO’lu olup olmaması pek araştırılmamaktadır.

Ayrıca GMP nedir başlıklı makaleyi okumanızı tavsiye ederim.

Hayvanseverlerin önem verdiği başka bir mesele olan cruelty free konusuna da Cruelty free ne demek ? başlıklı makalede değinilmiştir.

İLGİLİ YAZILAR:

Gmp nedir ?

Cruelty free ne demek ?

Yorum yapın