Mikrodalga fırına tabak içinde yemek konulduğunda yemeğin kısa bir süre içerisinde ısındığını ama tabağın ısınmadığını görürsünüz. Halbuki normal fırında hem fırın tepsisi hem de tepsi içindeki malzemeler ısınmış olur.
Mikrodalga fırın çalışma prensibi
Mikrodalga fırınlarda magnetron adı verilen mikrodalga jeneratörü vardır. Mikrodalga fırını çalıştırdığınızda magnetron elektrik prizinden çektiği elektriği kısa boylu (12 cm) ve güçlü radyo dalgalarına dönüştürür.
Mikrodalga fırında bulunan bir mıknatıs bu dalgaları dalga kılavuzu olarak adlandırılan bir kanaldan yiyeceğin bulunduğu bölüme gönderir.
Bu esnada yiyeceğin konulduğu yer yavaşça döner ve mikrodalgaların tabaktaki yiyeceğe eşit olarak temas etmesi sağlanır.
Su, yağ ve şeker gibi maddelerin içerdiği moleküller mikrodalgaları emme özelliğine sahiptir. Mikrodalgalar bu molekülleri titreştirir ve bu da ısınmalarına sebep olur. Mikrodalga fırınlar genellikle yiyeceği neredeyse her tarafı eşit bir şekilde (karışım homojense eşit ısıtır) ısıtır.
Suyun mikrodalgaları emme özelliği daha fazladır. Bu nedenle sulu yemekler mikrodalga fırında daha kolay ısınır. Kek türü karışımlarının genelde orta kısımlarında daha fazla su yoğunluğu olduğu için mikrodalga fırında pişen keklerin orta kısımları iyi pişer. (Normal fırınlarda dışı kızarıp için hamur olma durumu yaşanabilir)
Kuru gıdaların ısınma süresi sulu gıdalara göre daha fazla olur. Eğer tabağın üzeri metal bir kapakla kapatılırsa ısınma süresi daha da uzayacaktır. Çünkü mikrodalgalar metal kapaktan yansıyıp geri döndükleri için tabağın içerisindeki yemeğe nüfuz edemezler.
Mikrodalgalar yiyeceğe ulaştıktan sonra en fazla 2 santimetreye kadar nüfuz eder. Daha derinlere gidemez. Bu yüzden mikrodalga fırınlarda kalın hamurlu kekler veya iri parçalı et yemekleri (bütün tavuk mesela) iyi pişmez.
Mikrodalga fırın tabağı neden ısıtmaz ?
Mikrodalgalar cam, plastik ve porselen gibi maddeler tarafından emilmedikleri için bu maddelerin içlerinden geçerler. Dolayısıyla cam, porselen veya plastikten yapılma bir tabak mikrodalgaya maruz kalsa dahi ısınmaz.
Metaller ise mikrodalgaları yansıtma özelliğine sahiptir. Mikrodalga fırınların kasası güçlü metal alaşımlardan yapılır. Böylece metale çarpan mikrodalgalar geri dönerek fırının içerisinde kalır.
Mikrodalga fırına konulacak tabak metalden olmamalıdır, metal tabaktan mikrodalgalar yansıyacağı için içindeki yemeğe ulaşamaz. Tabak camdan veya plastikten veya porselenden olmalıdır. Mikrodalgalar duvarlardan dahi geçebilir ve insan vücuda temas ederse zararlıdır. Bu yüzden mikrodalga fırın ile deneyler yapılmamalı, çalışırken kapağı açılmamalıdır.