Gök Gürültüsü Nedir ? Neden Gök Gürler ?
Kış aylarında pek nadiren görülen Gök Gürültüsü, genellikle yaz aylarında havanın etkisinden meydana gelmektedir. Yaz aylarında havanın ılık ve nemli olmasından dolayı, yükselen havanın etkisiyle gök gürültüsü oluşmaktadır. Kış aylarında görülmemesinin nedeni ise, havanın alçak ve yüksek kısımlarının arasındaki sıcaklık farkı az olduğu için yıldırım, şimşek ve gök gürültüsü gibi doğa olaylarına pek rastlanılmamaktadır.
Gök Gürültüsü Nasıl Oluşur ?
Şimşek yani diğer adıyla yıldırım bulunduğu ortamdaki havayı çok kısa bir süre zarfında yani saniyenin milyonda biri kadar bir sürede yaklaşık 30,000 dereceye kadar ısıtma yeteneğine sahiptirler. Yıldırımın ısıtmış olduğu bu hava aniden genleşip, genişlemeye başlar. Bunun sonucunda normal bir atmosfer basıncının 100 katı kadar bir basınçla, ses hızından bile hızlı olan bir ses dalgaları yaymaya başlar. Bunun sonucunda ani bir patlama sesi duyulur. İşte bu sayede gök gürültüsü oluşur.
Şimşek ve yıldırım tek bir doğa olayı gibi gözükse de aslında seri bir olayın birleşiminden oluşmaktadır. Yıldırımın düşmesinden sonra yukarı doğru olan dönüş sırasında, elektrik akımı daha şiddetli olduğundan dolayı duyduğumuz ikinci ses birinci sesden daha güçlü olur.
Gök Gürültüsünün Mesafesini Hesaplama
Yıldırım veya şimşeğin görülmesinin ardından oluşan gk gürültüsünün duyulması arasında geçen süre saniye cinsinden hesaplanmaktadır. Saymş olduğunuz saniye oranı üçe bölünürse uzaklık kilometre cinsinden hesaplanabilmektedir. Bunun nedeni gök gürültüsü bize ses hızı ile ulaşırken, yıldırım veya şimşek ise ışık hızı ile bize ulaşmaktadır.
Normal şartlarda gök gürlemesini yirmi dört kilometreden daha uzun mesafelerden duymamız imkansızdır.
Çocukken çok korkardım gök gürültüsünden hatta uykularım kaçardı 🙂 Faydalı yazınızdan dolayı tşk ederim.