Hararet müşürü arızası nasıl anlaşılır

Photo of author

By Bilgio.Net

Motor aksamı içerisinde çok sayıda parça bulunmaktadır. Bu parçaların hepsi belirli bir görevi yerine getirmesi amacıyla motorun içerisine yerleştirilmişlerdir. Bunlarından birisi de ısı sensörü olarak da bulunan hararet müşürüdür. Bu parçanın özelliği motorun içerisinde gerçekleşen sıcaklığı kontrol ederek gerekli noktaya bildirmesidir. Sıcaklığı bildireceği ünite’ye kısaca ECU adı verilmektedir. Motor kontrol ünitesi olarak açabileceğimiz bu kısaltmanın görevi gelen sıcaklık verilerine göre motorun ısınmasını ve çalışma durumunu hazırlamasıdır. Eğer bu parça gerekli sıcaklık değerlerini olması gerektiği gibi bu sisteme aktaramazsa motorun çalışmasında ciddi sorunlar oluşabilir. O nedenle dikkat etmekte fayda var. Bu parçanın nasıl arızalandığını ve nasıl anlaşılacağına kısaca bakalım.

Hararet Müşürü Arızası

Bildiğiniz gibi aracın gücünü ateşleme sistemi ortaya çıkarmaktadır. ECU tarafından verilen verilere bakarak ateşleme zaman aralığı belirlenmektedir. Eğer bu veriler doğru şekilde sisteme iletilmezse otomatik olarak araçta tekleme ve gaz yememe gibi sorunlar ortaya çıkacaktır. Bunun nedeni motorun ateşlemeyi ne zaman yapacağına doğru karar verememesidir. Araç içerisinde ki ısıya göre kendisini ayarlayan bir diğer parça ise yakıt püskürtme zamanıdır. Motor daha ısınmamışken daha yüksek yakıt püskürtürken motor ısındıkça bu seviye otomatik olarak düşecektir. Ancak bu da motor sıcaklığına göre kendisini ayarladığı için sistem bozulduğu anda aktarılacak yakıt miktarı da dengesini kaybedecektir. Bu gibi detaylara bakarak müşür sorunu fark edilebilir.

Bu sorunların yanı sıra egzoz sisteminde yaşanabilecek arızalardan bu sorundan olabilmektedir. Eğer egzoz kısmında tam olarak yanmamış yakıt olduğunuz fark ederseniz temel nedeni bu parçada yaşanan sorundur. En önemli ve kolay anlaşılabilecek sorun belirtisi ise motor arıza lambasının yanmasıdır. Bu lamba yandığında yapmanız gereken oto servisine giderek aracı bilgisayara bağlattırmak olacaktır. Görevliler gerekli verilere bakarak hangi parçanın bozuk olduğunu anlayarak değiştirme işlemini yapacaklardır. Hararet müşürü çok küçük bir parça olmasına rağmen otomobiller için çok büyük önem arz etmektedir. O nedenle boşlamadan mutlaka kontrol edilmeli ve hemen değiştirilmelidir. Gerekli adımlar doğru zamanda atılmazsa daha ciddi motor sorunlarının yaşanması kaçınılmaz olacaktır.

Arızanın gerekli şekilde giderilememesi halinde oluşabilecek bazı büyük sorunlar vardır. Bozulacak parçalar arasında enjektörler, bujiler, katalitik konvektör ve ateşleme sistemleri olacaktır. Bu da araç içerisinde ki farklı parçalarında zaman içerisinde bozulmasına neden olabilir. Bunu fark ettiğiniz andan itibaren tamiratı için sanayiye gitmemi ve  sorunu çözmelisiniz. Bu şekilde aracı ne kadar uzun süre kullanırsanız daha ciddi sorunlar ile karşılaşmanız kaçınılmaz olacaktır. Basit ve küçük bir parça olmasına rağmen çok büyük önem arz eden parçalardan bir tanesidir. O nedenle dikkatli olmanın çok büyük farkı olacaktır. Çünkü bu küçük parçanın değişim maliyeti çok düşük olmakla birlikte değiştirilmesi de çok basit bir şekilde uzman kişiler tarafından yapılmaktadır.

“Hararet müşürü arızası nasıl anlaşılır” üzerine 11 yorum

  1. merhaba benim aracım nissan premera 2000 motor 2000 model otomatik vites. aracım hararet yapıyor ama hararet göstergesi tam ortaya yaklaşıyor orda duruyor. eskiden tam ortaya gelirse dururdu ve hiç hararet yapmazdı fanlar bile çalışmazdı. ben 5 veya 6 tamirciye gittim herbiri bir parçayı değiştirdiler ben hararet müşüründen olabilirmi dememe rağmen bütün tamirciler hayır onla ilgisi yok dediler ve radyator , devirdaim pompası termostad kelebek kapağı en son contayı silindir kapağı sibob takımı milleri radyator kapağı vs vs değiştirdiler. ama aracımda hararet sorunu yine aynı hiç değişmedi 4 veya 5 km gittimi hararet yapıyor vites takılı kalıyor. sorun nedir bi çözümü varmı. bilgilendirirseniz sevinirim… NOT: bu arada tamirciler şanzumandan sorun vardır hararet yok dediler (ama radyatore bağlanan hortomlar taş gibi sert) şanzımancıya git dediler daha öncedende gitmiştim hararetten demişlerdi bende yine otomatik şanzımancıya gittim. bu da aynısını söyledi bu araba şuan harart yapmış motor suyu sıcak olduğundan şanzımanıda motor suyuyla soğuttuğu için şanzıman kendini korumaya alıyor vitesi takılı bırakıyor dedi.

    Yanıtla
      • hayır arıza lambası yanmıyor. bugünde araç yukardaki belirtilerin aynısını yapmaya başladı teklemeye başladı pat pat pat diye troktor gibi çalışmaya başladı ve sıkışık tirafikte otomatik vites takılı kaldı ve bi kerede stop etti

        Yanıtla
        • Hararet müşürü arızalı olsaydı büyük olasılıkla arıza lambası da yanardı.. Devirdaim pompası, radyatör, termostat değişmiş. Motor soğutma suyu eksik değilse sorun belki vantilatör kayışının gevşekliği ile alakalı olabilir. Bir ihtimal şanzıman arızası da olabilir. Şanzıman arızasına ustasının bakması gerekir.

          Yanıtla
  2. kayış gevşek değil dediler en son başka bir otomatik şanzumancıya gittim. bana şanzuman soğutmasını motor suyundan ayırırım radyatorün önüne yağ soğutucu takarım sorun kalmaz vitesin sorunsuz değişir dedi ama bu aracın şuan hararet yapmış ben bu sorunu gidersem bile bu arabaya bu şekilde binme motora zarar verirsin dedi. bu arada serviten 450 tl ye orjinal müşür aldım. taktırdım şimdi sorun hiç bir şekilde değişmedi yine aşırı ısındı ve firenler sertleşti. hararet göstergesi yine tam ortaya gelmiyor eskiden tam ortada düm düz dururdu. motor beyninde sorun olabilirmi ?

    Yanıtla
    • beyinde arıza olma ihtimali, aklınıza en son gelmeli.Arıza lambaları yanmıyorsa beyin de sorun yoktur.

      Yanıtla
  3. formlardaki bazı arkadaşlar tüp beyninden dolayı araçları hararet yapmış tüpçüye gidip yaptırmışlar sorun düzeldi diye yazıyordu. peki tüpün beyninden olabilirmi? tüpü taktıralı 1bucuk sene oldu daha garantisi bitmedi landrenzo markası.

    Yanıtla
    • Artık sizin arızanın durumunu biz de merak ediyoruz. Çözüm bulabilirseniz bunu okuyucularımıza duyuracağız. Tüpün beyninden hararet olabilir mi, doğrusu bilmiyoruz.

      Yanıtla
  4. internetten bugün lazer temassız gigital ısı ölçer aldım denedim araç motor soğukken 10 15 dk rolanti devrinde çalıştırdım fanlar devreye girdi sonra ölçüm yaptım radyatorun önündeki motor kısmu 156 derece motorun üst kapak 97 derece radyator ve hortumları 98 derece gösteriyordu. motora giren tekli buji kablosuda 256 dereceyi gösteriyordu. yani 10 dk içinde rolantide böyle olduysa dışarı çıksam dolaşsam araç alev alev yanacak. araç garajda yatıyor iyi bir tamirci bulup bu olayı çözersem neden olduğunu bende burdan paylaşacağım benim başıma gelenler başkasının başınada gelmesin. yardımlarınız için teşekkürler…

    Yanıtla
  5. tekrar merhabalar. aracım tüp taktırdıktan sonra geçensene kışa girerken kendiliğinden gaz veriyordu tüpçüye gittim kelebek contasından felan dediler tamircide yaptırdım yine veriyordu tüpçü yola çıktı bilgisayarla ayarlama yaptı oldu sandım bu kışa girerken yine gaz vermeye başladı yine gittim tüpçüye yine kelebek contası veya maf sönsörü dedi bende yine tamirciye gittim araba sıcaktı akşam arabayı bırak sabah buz gibiyken bilgisayara bakıp anlayayım dedi baktım tam anlamıyor başka tamirciye gittim adam yola çıktı bi sürüş yaptı geldi direk gaz telini yağladı baktı yine takılma var çıkardı değiştirdi gaz teli kopmuş yıpranmış o yüzden takılı kalıyormuş ve araba gaz veriyormuş. ben yolda giderken bazen aşırı gaz verdiğinden firenler bile tutmamaya başladı ama şimdi saat gibi oldu aracım ısınma problemide kalkdı ve vitese takılma olayıda kayboldu gibi görünüyor 1 haftadır kullanıyorum sorun yok. sanırım sorunun nedeni gaz teliymiş ben fren yaparken motor gaz yediği için aşırı ısınma yapıyor oda hararet ve vites takılmasına neden oluyor. umarım tekrar bu sorun çıkmaz çıkarsa yine yazarım burdan.

    Yanıtla

Yorum yapın