Havuç Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Depolama ve Hasat Yöntemleri Nelerdir?

Photo of author

By Bilgio.Net

Havuç Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Depolama ve Hasat Yöntemleri Nelerdir?

Toprağınızın üzerinde çalışıyor ve sebze yatakları hazırlıyorsanız, bu yatakların ilk sırasını havuca ayırın. Büyüklük, şekil, tat ve elde edilen mahsul bakımından sıralar halinde istiflenen havuçlarla geniş ve derin sebze yataklarının içine istiflenen havuçlar arasında farklılıklar vardır. Sebze yataklarının ilkinden toplayacağınız güzelim havuçlar, diğer sebzelerinizi de bu şekilde yetiştirmeniz için sizi şevklendirecektir.

Havuç’un Ekim Yeri Nasıl Olmalıdır?

Sebze yatağını sonbahar aylarında düşen yaprakları da kullanarak zenginleştirin. Sebze yatağınızı ilkbaharda hazırlamayı planlıyorsanız, tohum ekme işleminde birkaç hafta önce bol miktarda gübre kullanın.

Havuç Nasıl Ekilir?

Toprak sıcaklığının 24 derece olduğu dönemlerde havuç tohumu bir hafta içinde filizlenir. Hava ne kadar soğuk olursa, çimlenme de o kadar yavaşlar. Toprak sıcaklığı 7 derecenin altına düşerse, çimlenme hiç olmayabilir. Havuç, sırık fasulyesi ya da domatesin ekildiği dönemde ekilebilir.

Havuç tohumları düzgün bir şekilde istiflenmeyi zorlaştıracak kadar sert ve küçüktür. Çiftçiler bu sorunla karşılaştıkça yeni yeni çözüm yolları üretmiştir. Bu çözüm yollarını ben de denedim ama sonuç pek de olumlu değildi. Bence havuç için en iyi ekim şekli saçma yoluyla tohum ekmektir. Saçma yoluyla ekimi havuç için hazırladığımız yatakların içine yapabilirsiniz. Bu metodun uygulanması sadece birkaç saniye sürmektedir ancak tohumların seyreltilmesi işlemi saatlerce sürebilir. Tohumları kahve telvesi ve vermikülit ile karıştırmayı da denedim. Bu işimi biraz daha kolaylaştırdı. Ama yine de tohumların düzensiz bir şekilde dağılmasına engel olamadım. Bence kaplanmış tohumlarla uğraşmak aslında daha kolay ama filizlenen tohumların güneş ışığına çıkmadan ince patlaması gerekir. Tohum bandı kullanmak da iyi bir fikir olabilir ama benim için oldukça pahalı olduğunu söylemeliyim.

Havuç Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tohumları ne kadar dikkatli ekersem ekeyim, seyrelte işlemi illa ki gerekiyor. Havuçlar büyürken birbirine çok yaklaşır, ama bu durum havucun kalitesini bozacak kadar büyük bir soruna neden olmaz. Bazen aralarında hiç mesafe kalmayacak kadar birbirine yaklaşan havuçların bodur kaldığını görürsünüz. Bu havuçlar tığ gibi ipince görünür, şekilleri bozulmuştur.

Havuç köklerinin serin, sebze kısmının ise ılık kalması gerekir. Toprak sıcaklığı 24 dereye ulaştığında, havuçların boyu kısa kalır ve lezzeti azalır. Havucun büyümesi için gerekli olan sıcaklık koşullarını sağlamak için koruyucu özelliği olan organik saman ve çayır tabakaları kullanın. Bu şekilde ilkbahar sonu ve yaz aylarında havucun kök kısmını aşırı sıcaklıktan korumuş olursunuz. Havucun kök kısmını koruyucu tabakalarla örtme işlemine gerek duyduğunuz sürece devam edebilirsiniz. Bu işlem için kullanacağınız saman ve çayırın yanı sıra, İsviçre pazısı gibi koruyucu yaprakları olan bir sebzeyi de tercih edebilirsiniz. Geniş yapraklı sebzelerin kullanılması ile toprak serinler ve yaprakların gölgesi altında kalır.

Havuç’un Hasat ve Depolama Yöntemleri Nasıl Olmalıdır?

Gevşek topraklarda, havucu üst kısmından tutarak çıkarabilirsiniz. Havucu çıkarırken üst kısmı kırılıyorsa, toprağı bir bahçe bıçağı yardımıyla dikkatlice gevşetebilirsiniz. Havucun yapraklı kısımlarını kökün 2,5 cm üstünden tutarak çıkarın. Hasar görmüş ya da şekli bozulmuş olan havuç köklerini çıkarıp atın. Bu kökler sağlıklı bir şekilde depolanamaz. Şekli bozulmuş olan kökleri kullanmak istiyorsanız, hemen tüketmek üzere buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Depolamak üzere ayırdığınız havuçları nemli toprağa ya da talaşa bulayarak tabakalar halinde temiz bir çöp kovasının, bir kutunun ya da plastik bir kabın içine istifleyin.

En Kaliteli Havuç Çeşitleri Nelerdir?

  • Nantes : Bahçeye tohum ekip dikmeyi seven çiftçilerin uzun yıllar boyu favorisi olan bu havuç türünün tatlı, çıtır çıtır ve lezzetli bir tadı vardır. Bu havuçların şekli silindire benzer ve sosisi andırır, uç kısımları ise küttür. En iyi Nantes çeşitlerinin içinde Bolero, Napoli, Sweetness II, Nelson, Mokum ve Scarlet Nantes’i sayabiliriz.
  • İmparator : Uzun ve sivri görünümdeki bu havuç çeşidine süper marketlerde sık sık rastlayabilirsiniz. Hasadı ve nakliyesi kolay olan bu havuç çeşidinin lezzeti diğerlerine göre daha azdır. Diğer havuç çeşitleri çıtır çıtır iken, imparator türü havuçlarda bu özelliğe daha az rastlanır. Bu grupta yer alan en kaliteli çeşitlerin arasında Nevis ve Artist’i sayabiliriz. Bu havuç çeşitleri Nantes türü havuçlarla melezleştirilmiştir.
  • Bebe Havuç, Mini Havuç : farklı şekillerdeki bu lezzetli ve minik havuçları taze tüketmek en iyisidir. Geniş kapsamlı bir türdür, çünkü küçük olan her havuç bu kategoriye dahildir. Thumbelina,Minicore, Amsdor ve Parmex bu tür havuçlardandır.
  • Chantenay : Bu havuçların kullanım alanı oldukça geniştir. Havuçlar etine dolgundur, uç kısımları küttür. Chantenay türü havuçlar taşlı ve ağır topraklarda düzgün şekillerini muhafaza edebilir. Bu havuç türü bu yönüyle diğer havuçlardan ayrılır. Chantenay Imperial bu gruba dahil değildir.
  • Danvers : Hemen hemen her bölgede bulunan bu havuçların şekli Chantenay havuçlarının şekline benzer, ama boyları daha uzundur. Tatları lezzetlidir ancak Nantes’in tadı bu çeşitten daha tatlıdır. Danvers Red-Cored ve Danvers Half Long çeşitleri bu gruba dahildir.

Yorum yapın