Hıdırıllez Bayramı Neden Kutlanır ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Hıdırıllez Bayramı Neden Kutlanır ?

Hıdırellez ya da diğer adıyla Hıdrellez Türk dünyasında ve diğer coğrafyalarda kutlanan mevsimsel bir bayramdır.Aynı zamanda Hızır Günü olarak da adlandırılan bu günde Hızır ile İlyas’ın buluştukları gün olarak sayılır.

Hıdırellez günü Miladi takvime göre 6 Mayıs,Rumi takvime göre 23 Nisan olarak kabul edilmektedir.6 Mayıs’ta başlayıp 4 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini,8 Kasım ile 5 Mayıs arasında kalan günlere ise Kasım Günleri yani kış mevsimini oluşturur.Bu yüzden 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gecenin kış mevsiminin bitip yaz mevsiminin başladığı gün olarak kabul edilir.

Hıdırellez’in Hikayesi Nedir ?

Hıdırellez’in hikayesi kısaca şöyledir; denizlerin ermişi İlyas ile karaların ermişi Hızır’ın buluşacağı gece olarak kabul edilir.Her yıl zamanı gelince buluştuklarına inanılır. Eğer olurda buluşmazlarsa deniz denizlikten çıkar,toprak bütün özelliğini kaybeder.O zamanda tek bir canlı doğmaz,üremez,uçmaz ve konmaz.Diğer bir deyişle kıyametin habercisi olarak anılmaktadır.

Yine rivayetlere göre,her yıl 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece Hızır ve İlyas dünyanın herhangi bir yerinde buluşurlar.Buluştukları yerde bahar çok farklıdır.Orada hiçbir insan,hayvan ya da diğer bir canlı ölmez.Çiçekler daha çok çiçek verirve boyları olağandan daha büyüktür.İneklerin verdikleri süt daha bereketlidir.Gökyüzü sanki bir başka mavidir.

O gece batıdan ve doğudan iki yıldız doğar.Hızır ve İlyas’ın buluştukları tepeye kayarak gelirler ve orada birleşip Hızır ve İlyas’ın üzerine ışık olup yağarlar.Hızır ve İlyas buluşup el ele tutuştukları zaman dünyada zaman durur.Rüzgar esmez,dereler ve akarsular akmaz,insan ve diğer canlıların damarlarındaki kan bile durur.Kısaca Dünya bir anda ölür.Sonra herşey yeniden uyanıp bir yaşam patlaması yaşanır.Hıdırellez’in hikayesi kısaca böyledir.

Hdırellez Nasıl Kutlanır ?

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi ülkemizde Hıdırellez 6 Mayıs günü kutlanır.

Hıdırellez kutlamaları genellikle yeşillik ve ağaçlık alanlarda,dere veya ırmak kenarlarında ya da bir türbenin yanında kutlanabilir.O yüzden bu yerlere Hıdırlık adı verilmektedir.

Hıdırellezde bahara girildiği için baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti veya kuzu ciğeri yeme adeti bulunmaktadır.Taze kuzu eti yemenin insana sağlık ve iyilik getireceğine inanılır.Bu günlerde yeşillik alanlardan çeşitli çiçek ve ot toplanır.Toplanan bu otların kaynatılıp içilmesi durumunda bütün hastalıklara iyi geldiğine inanılır.Yine toplanan bu bitkilerin suyuyla kırk gün boyunca yıkanılması durumunda vücudun gençleşip güzelleşeceğine inanılır.

Hdırellez gecesinde bolluk ve bereket getirdiğine inanılan çok sayıda inanış bulunmaktadır.Bunların başında;

  • Hzır’ın bereket ve bolluk getireceği inancıyla yiyecek kaplarının,ambarların ve para keselerinin ağzı açık bırakılır.
  • Ev,araba,bağ,bahçe isteyen insanlar,istemiş oldukları eşyanın ufak bir modelini gül ağacının altına bırakırlar.
  • Diğer bir inanış ise istemiş oldukları dilekleri kırmızı kurdele yardımıyla gül ağacına asarlar.
  • Bazı insanlar Hıdırellez gecesinde ateş yakarlar.Yine aynı şekilde dilekte bulunup,yaktıkları bu ateşin üzerinden atlayarak tutmuş oldukları dileklerin kabul olmasını beklerler.

Anadolu’nun bazı yörelerinde Hıdırellez günü yapılan duaların ve dileklerin kabul olması için,sadaka verilir,oruç tutulur ve kurban kesildiği görülmüştür.

 

Yorum yapın