Hipotiroidi nedir

Photo of author

By Bilgio.Net

Tansiyon düşmesi nedenlerinden biri de hipotiroidi denilen hastalıktır. Hipotiroidi vücudun gereği kadar tiroit hormonu üretmemesi durumudur. Bahse konu tiroit hormonları vücudun enerjiyi depolaması ve kullanabilmesini sağlayan triodotironin (T3) ve tiroksin (T4) denilen hormonlardır.

Hipotiroidi belirtileri

Halsizlik, sık sık tansiyon düşmesi, enerjisiz hissetme, beyinsel aktivitelerde yavaşlama, sürekli yorgun hissetme, vücutta depolanan enerjinin kullanılamaması nedeniyle kilo alma, kadınlarda adet düzensizliği, sindirim sisteminin yavaşlamasına bağlı kabızlık gibi belirtiler hipotiroidi belirtileridir.

Hipotiroidi nedenleri

En sık görülen sebep vücudun bağışıklık sisteminin tiroit bezine saldırıp, hormon üreten bu bezi yıpratmasıdır. Vücudun neden kendi kendine saldırdığına açıklama getirmek kolay değildir.

Hipotiroidinin diğer nedenleri tiroit bezinin cerrahi operasyon ile alınması, herhangi bir sebepten zarar görmesi, başka tiroid bezi hastalıkları için kullanılan ilaçların yan etkileri, iyot alımının yetersiz olması, guatr tedavisi, doğuştan tiroit bezinin olmaması şeklinde sayılabilir.

Hipotiroidi tanısı nasıl konur

Kan testi yapılarak TSH ve T4 seviyesi ölçülür. TSH yüksek çıkarsa T4 düşük çıkarsa hipotirodi olasılığı vardır. Ayrıca tiroit bezinize saldıran otoantikorların seviyesine bakılarak da tanı koyulabilir.

Hipotiroidi tedavi edilmezse ne olur

Çocuk ve bebeklerde görülürse gelişme ve zeka geriliğine yol açar. Hipotiroidi zihinsel ve bedensel yavaşlığa neden olur, hayat başarısını düşürür. Kolestrolü artıran bir etkendir.  Tedavi edilmezse kalp hastalıklarını tetikleyebilir.

Hipotiroidi tedavisi nasıl yapılır

Hipotiroidi hastalığının tedavisi için T4 hormonunun laboratuvarda üretilmiş hali ilaç şeklinde verilir. İlaca başlanıldığı zaman düzenli kullanmaya, hatta ilacı değiştirmemeye dikkat edilmelidir. İlacın sonraki zamandaki dozu TSH tesit sonuçlarına göre belirlenir.

Kadınlarda daha fazla görülen hipotiroidi hastalığı özellikle 60 yaş üzerinde fazlaca görülmektedir.

Yorum yapın