Hiç kimse emek verip, ter akıtıp daha sonra da masada kaybetmeyi istemez. Web sitesi işlerinde de bu böyledir. Belli bir emek ve masraf yaptıktan sonra içeriğine güvendiğimiz sitemizin vasat sitelerin altında kalmasını istemeyiz.
Arama motoru denilen SEO web sitesini arama motoruna prezantabl şekilde tanıtmayı amaçlar. Bu da arama sıralamalarındaki yerinizi iyileştirir. Fakat SEO nasıl yapılır, SEO denilen şeyin etkisi ne kadardır bunu iyi bilmek gerekir.
Kaliteli bir içeriğe sahip siteniz var ise ve kategorinizin rekabeti düşük ise SEO işlerine fazla kafa yormadan işinize bakabilirsiniz. Ama rekabeti yüksek bir sektörde içerik sunuyorsanız rakiplerinizin dirseklerine karşı siz de dirseğinizi göstermelisiniz.
İç SEO, dış SEO’dan önce gelir ve daha önemlidir. İç SEO bozuk ise dış SEO’dan fayda gelmez. Peki nedir iç SEO ? Bu konu hakkında SEO uzmanı kişilerden net cevap almak zordur. Onlar mesleklerinin sırrını paylaşmaktan kaçınabilirler.
Aslında SEO’nun mantığı basit ve kolaydır. Ama webmasterlar bu düz yolu keşfetmek için bir çok dolambaçlı yolu arkalarında bırakmışlardır. SEO konusunda vereceğim bazı küçük ip uçları işinize yarayacaktır.
İç SEO nasıl yapılır
Web sitenizi arama motorları “iyi” tanısın istiyorsanız işe önce temiz ve işe yarar tema seçmeyle başlayınız. Warez, kırık, uyduruk beleş temalarla yola çıkarsanız baştan kaybetmiş olursunuz. Seçtiğiniz tema fazla sorgu içermemeli, temiz kodlanmalı ve açığı bulunmamalıdır. İnternette rastgele gezinirken denk gelip indirdiğiniz tema bu vasıfları taşımıyor olabilir. Temanın albenisi olmalı ama siteyi de yavaşlatmamalıdır.
İkinci husus sitenin link yapısıdır. Kalıcı ayarlarda bunu ayarlamalısınız. Nasıl yapıldığını sonraki yazımda anlatacağım.
Üçüncü hususun sırrı bir önceki satırda saklı. Arama motorları bir sayfaya girdikten sonra hemen çıkan ziyaretçi yerine siteyi dolaşan ziyaretçileri seviyorlar. Ben de ne yaptım, kalıcı link ayarlarının nasıl yapılacağını sonraki yazımda anlatacağımı söyledim. Şimdi siz sonraki yazımı da okumak isteyeceksiniz. Demek ki iç SEO sadece yazıya link almak vermek değil, içerikle de desteklemekmiş.
Dördüncü husus ise yazılarda faydalı, yani işe yarayan bilgileri iyi serpiştirmektir. Mesela sonraki yazıda vereceğim kalıcı link bağlantısı gayet değerli bir bilgi. Sadece kuru laf kalabalığı yapsa idim siz sıkılacaktınız.
Beşinci husus yazılara merak unsurunu eklemek. Böylece hem bu yazıyı okumak isteyecek hem de sonraki yazıyı okumak isteyeceksiniz. Site için hayati olan kalıcı link bağlantısını merak ediyorsunuz ama bu yazıyı yarıda bırakıp gidemiyorsunuz. Çünkü ne anlatacağımı merak ediyorsunuz. Bu yazıda verdiğim bazı bilgiler de sonraki yazıda olmayacak. Örneğin anahtar kelime kullanımı…
İç SEO’nun kalbi anahtar kelime kullanımıdır. Anahtar kelimeleri doğru kullanarak sitenizi vezir de edersiniz, yanlış kullanıp rezil de…
Yazıyı buraya kadar okuduysanız ne anlattığımı da biraz anlamışsınızdır. Mesela SEO nedir, arama motorlarında nasıl yükselebilirim, doğru kalıcı link bağlantısı ne olmalı gibi şeyle anlattım değil mi ? İşte bu kelimeleri etiketlere gireceğim. Bunları sizin gözünüze soktum mu hayır. Gene gene tekrar ettim mi, biraz öyle ama çok abartmadım sanırım.
Yedinci husus ise okuyucuları fazla baymamak. Bu nedenle yazı yaklaşık 500 kelime olunca bırakıyorum ve İç SEO’nun can damarı olan linkleme konusunu ele almak için sizi diğer yazıma davet ediyorum.
Güzel, faydalı bir paylaşım.. Teşekkürler