Kaban, Mont, Ayakkabı, Deri ve Süet Ürünlerin Bakımı Nasıl Yapılır ?
Kış gelince dolapların üst raflarından, yatakların altlarından çıkıp hayatımızın merkezine otururlar. Kabanlar ve montlar. Bir çoğu, sıcak havalarda gördükleri umursamaz muameleden mustarip, ilgi açlığı içinde sizden alaka beklerler. Kaldırırken temizlemeyi unuttuğunuz bir leke, dolapta oluşmuş kat izleri, solmuş renkler vb. sorunlar hiç de çözülmeyecek problemler değildir aslında.
Kürk Ürünlerin Bakımı Ve Temizliği Nasıl Yapılır ?
- Beyaz kürk üzerine un veya nişasta serpip hafif ovalayın. Sonra silkeleyip, sirkede ıslatılmış bez ile silin. Böylece kürkünüzün parlaklığı artar.
- Yağlı lekeyi, sabun köpüğü kullanarak fırçalayıp çıkartabilirsiniz. Deriye köpük değmemelidir. Köpüğü kürkten, ıslatılmış bezle silebilirsiniz.
- Kelebek ( güve ), ceviz yapraklarını, kuru portakal kabuğu kokusunu sevmez.
- Kürk ve deri ürünleri saklamak için poşet kullanmayın. Poşetler hava almadıkları için ürününüze zarar verir. Sezon bittiğinde, deri ve kürk eşyanızı keten yahut pamuk torbalara koyun; böylece nefes alabilmelerini sağlayın.
- Beyaz kürkünüzü lacivert renkli torbada saklarsanız sararmasını önlemiş olursunuz.
- Koyun derisi cekette sigara kokusu gibi değişik, kötü bir koku varsa, ceketi balkona asmanız gerekir. Bir başka yol da, naylon bir poşetin dibine nane yaprakları yahut poşet çay koyup, eşyayı poşette 3 gün bekletmektir.
Deri Ürünlerin Bakımı Ve Temizliği Nasıl Yapılır ?
- Deri giysilerinizi, sezon bittikten sonra, önce limonla, sonra gliserinle silin. Gliserin deri tarafından emildiği zaman, giysiyi üzeri yünlü bezle silin ve dolaba kaldırın.
- Açık ve koyu renk deri eşyaları birbiriyle temas ettirmeyin.
- Eğer deri eşyalarınız sertleşmişse, hintyağı sürerek birkaç saat bekletebilirsiniz.
- Deri mont ve ceketlerinizi yenilemek için portakal kullanın. Taze portakal blendırdan geçirin ve gazlı bezin içine koyarak, derinin yüzeyini silin.
- Deriden kopmuş ufak bir parçanın açtığı gediği oje yardımıyla onarabilirsiniz. Hasarlı yere oje sürün ve kopmuş kısmı yapıştırın.
Süet Ürünlerin Bakımı Ve Temizliği Nasıl Yapılır ?
Yağmur lekelerini süet üründen çıkarmak için telli veya kauçuk fırça kullanın. Bu ürünlerdeki tozdan ve kirden bant yardımıyla kurtulabilirsiniz. Yapışkan tarafı kirli olan yere yapıştırarak ürünü temizleyin. Çok fazla bastırmayın. Suni süette dikkatli olun, yüzeyi bozulabilir.
Süetinizde yeniymiş gibi bir görünüm sağlamak için, sünger üzerine biraz tuz koyup, yüzeyi hafifçe ovalayın. Bu işlemi çok dikkatli yapın.
Eskimiş süeti, ılık süt ve kabartma tozu ile ( 200 ml süt için 1 tatlı kaşığı kabartma tozu ) temizleyin. Siyah süet eşyaları iyi görünmeleri için karbon kağıdı ile silebilirsiniz.
Şapkalar ve Berelerin Bakımı Ve Temizliği Nasıl Yapılır ?
Örgü beyaz bere patates nişastasıyla, deri şapka kuru soğanla temizlenir.
Eldivenlerin Bakımı Ve Temizliği Nasıl Yapılır ?
- Beyaz eldiveni temizlemek için, 200 ml sütün içinde 1 tatlı kaşığı karbonatı eritip, eldiveni bu karışımla silin.
- Deri eldiven sadece temiz değil, daha yumuşak olmalı. Deri eldivenin parlak olması için yumurta akı kullanılır.
- Deri veya süet eldivenlerdeki bazı lekeler lastik sürerek çıkabilir.
- Eğer ıslanmış eldiven veya ayakkabı kaloriferde kurutulmuş ve sertleşmişse, tekrar yumuşak ve esnek olması için hintyağı veya bitkisel yağ sürün. Bütün gece bırakın. Yağ yerine gliserin de kullanabilirsiniz.
- Yeni aldığınız eldiven küçük geliyorsa, nemli beze sararak 2-3 saat beklettikten sonra giyin. Eldiveniniz biraz açılacaktır.
- Eldiveniniz boya veriyorsa içine biraz talk pudrası koyun ve ovalayın. Sonra silkeleyin.
Kadın Çantasının Bakımı Ve Temizliği Nasıl Yapılır ?
Kadın çantalarının bakıma ihtiyacı vardır. Yanlış saklama koşulları çantanın ömrünü kısaltır ve görünümünü bozar.
- Çanta, saklamadan önce, tozdan ve kirden arındırmak için nemli süngerle silinir. Zor girilen bölümleri dış fırçası yardımıyla temizlenebilir.
- Çantanızın kumaş kısmını ve astarını sabunlu süngerle silin. Sonra ıslak bezle sabunu temizleyin. Kalan lekeleri de limonlu ve tuzlu su yardımıyla silebilirsiniz.
- Deri çantanızdaki detayları ıslak süngerle temizleyin, kurutun. Kuruduktan sonra krem veya ayakkabı parlatıcısı sürün.
- Deri ve rugan çantalarınızı, şekillerini kaybetmemeleri için içine gazete kağıdı doldurup saklayın.
- Kumaş çantalarınızı saklamak için yuvarlayarak saklayın.
- Çantalarda en fazla hasarı saplar görür. Çantayı saklamak için katlarken, saplarını katlamayın.
- Rugan çantada su lekesi varsa, lekenin üzerine şeffaf oje sürün.
- Çanta veya ayakkabı fermuarı takılıyorsa tamiri kolaydır. Bunun için, eski dış fırçası yardımıyla fermuar dişlerini temizleyin ve yağlı krem sürün. Aynı şekilde kuru sabun, mum veya parafin kullanabilirsiniz, böylece fermuarın kapanması ve açılması kolay olacaktır.
Ayakkabı Bakımı Ve Temizliği Nasıl Yapılır ?
- Deri ayakkabı çok sık yıkanmamalıdır. Su, derinin yapısını bozar.
- Eskiyen deri ayakkabınızın görünümünü portakal kabuğu ile silerek canlandırabilirsiniz.
- Ayakkabı boyanız bittiğinde acilen ayakkabılarınızı parlatmanız gerekiyorsa, eski bir kozmetik krem yardımıyla ayakkabılarınızı parlatabilirsiniz.
- Kahverengi ayakkabınızı kahve telvesi ile temizleyebilirsiniz. Kahve telvesini gazlı bezin içine koyarak ayakkabınızı silin. Ardından kadife ile parlatın.
- Ayakkabınızın boyası çatlamışsa ve giyilmez hale geldiyse, çöpe atmadan önce bir kurtarma yöntemi daha deneyin. Asetonla ıslatılmış pamuk ile üst boya tabakasını, çok dikkatli silin. Üst tabakası eriyince pamuğa geçen boya, çatlakları kapatır.
- Süet ayakkabının daha kolay temizlenmesi için, önce buhar üstünde tutun sonra fırça ile temizleyin.
- Rugan ayakkabılarınızda çizikler varsa, renk uyumu sağlamak kaydıyla tırnak ojesiyle çizikleri kapatabilirsiniz. Bu işlemi yapmadan önce ojenin ayakkabınıza zarar verip vermeyeceğini kontrol etmeyi unutmayın.
- Ayakkabınızın parlaklığını koruması için, zaman zaman yüzeyine yumurta akı sürün.
- Ruganın çatlamaması için, ayakkabınıza hintyağı veya keten yağı sürerek, 15 dakika sonra flanel bez ile silin. Kalorifer yanında kurutmayın.
- Yeni ayakkabınızı biraz genişletmek istiyorsanız, topuk kısmını içten kolonya ıslatıp giyin ve dolaşın.
- Taze patates kabukları da ayakkabı genişletmeye yardımcı olabilir. Patates kabuklarını yıkayın, kurutun ve gece boyunca ayakkabıların içine koyun.
- Islak gazete kağıtlarını ayakkabınızın içine doldurarak da genişletebilirsiniz. Fakat şunu unutmayın. Genişletme işlemi ayakkabılarınızın görünümünü bozabilir.
- Deri ayakkabınızdaki dikiş ayağını rahatsız ediyorsa, kalın havlu alıp dikiş üzerine koyarak, birkaç kez çekiç ile hafifçe vurun. Dikiş yumuşayacak ve incelecektir.
- Yeni ayakkabı ve çorabınız, içine saç spreyi sıkarsanız boya vermeyecektir.
- Bazen, kaçınılmaz olarak, ayakkabılarda değişik koku oluşur. Bu kokudan kurtulmak için ayakkabının içine aromalı tuz ( banyo tuzu gibi ) koyun. Tuz, hem kokuyu çeker hem de ayakkabıyı dezenfekte eder.
- Ayakkabınızın topuğundaki çivi ayağınıza batıyorsa ayakkabınızın tabanlığını kaldırın. Çıkan çivinin üzerine raptiye batırarak tabanlığı yerine koyun.