Karnabahar Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Depolama Yöntemleri Nelerdir?

Photo of author

By Bilgio.Net

Karnabahar Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Depolama Yöntemleri Nelerdir?

Karnabahar uzun yıllar boyu sebzelerin sultanı olarak tanımlanmıştır. Karnabahar lahanagillerden olan diğer sebzelerle kıyaslandığında, olumsuz dış etkenlere karşı daha dayanıksız bir sebzedir; herhangi bir olumsuzluğun yaşanması durumunda hemen pörsür. Karnabahar için olumsuz sayılabilecek koşulların arasında ilkbahar mevsiminde havanın serinlemesi, yazın havanın aşırı sıcaklaşması ve yılın herhangi bir döneminde kuraklıkla karşı karşıya kalınması bulunmaktadır. Lahanagillerin içinde dona karşı en hassas sebze karnabahardır. Tüm bu olumsuzluklar göz önüne alındığında, karnabaharın lahanagiller familyasından olan sebzelerin içinde en nanemolla sebze olarak düşünülebileceğini söyleyebiliriz. Ama yine de karnabahara sofralarımızda yer vermeden edemeyiz.

Karnabaharın Ekim Yeri Nasıl Olmalıdır?

En az 6,5 seviyesinde olan bir pH değeri karnabahar için uygundur ancak karnabahardan azamı düzeyde verim almak ve kök hastalıklarından korunmak isteyenler bu seviyeyi 6,8-7,2’ye kadar yükseltebilir. Bu seviye nötr değere yakındır, toprak ise biraz tatlıdır.

Karnabahar Nasıl Ekilir?

Karnabahar, çimlenme için gerekli olan 21 derecelik ( ve üstü ) sıcaklığın elde edidiği kapalı bir mekanda yetiştirilebilir. Ekim işlemini takip eden ilk zamanlarda sıcaklık en az 16 derece olmalıdır. Karnabahar son dondan bir ay önce sebze tavalarına ekerseniz, 4-5 hafta geçmeden fideleri bahçeye taşıyabilirsiniz. Fideleri yerleri değiştirilebilir duruma geldiğinde özel fide tepsilerinin üzerinden alarak 5 cm’lik fide yetiştirme hücrelerinin içine nakledin. Bu dönemde toprağın nemli hafif ama sabit kalmalıdır.

Ekim işine, ilk mahsuller için ilkbaharın ortasında ‘’ doğrudan ( bahçe toprağına ) ekim ‘’ metodu ile başlayabilirsiniz. Sonbahar mahsulü için ise yaz sonlarında ekime başlayabilirsiniz.

Karnabahar Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İlkbaharın son donunun yaşandığı sıralarda bahçe topraklarının bir hafta süresince iyice işledikten sonra, karnabahar fidelerini tohum ekimini takip eden 4. Haftanın sonunda bahçenizdeki toprağa alın. Toprak değiştirme işlemini dikkatlice yapın aksi takdirde karnabahar köklerine zarar verebilirsiniz.

  • Sulama ve Gübreleme : Sebze yetiştirme süresi boyunca sulama işlemini düzenli olarak sürdürün. Karnabahar büyümek için topraktaki besin maddelerine ihtiyaç duyan bir sebzedir. Sulama esnasında toprağa gübrelenmiş çay, suyla karıştırılmış balık emülsiyonu ya da varak çözeltileri ekleyebilirsiniz.
  • Renk Açma (ağartma, blanşi ): Renk açma tekniği gelişmekte olan karnabahar başlarına yansıyan ışık miktarını sınırlandırır. Bu teknik genellikle beyaz renkli sebzeler için kullanılmaktadır. Renk açma tekniği sonucunda karnabahar daha hoş ve daha beyaz bir görünüm kazanır, tadı daha da lezzetlenir; özellikle sıcak havalarda karnabaharın üstünde oluşan o kabarcıklı dokunun oluşumu bu teknik sayesinde önlenmiş olur. Rengi kendi kendine açılan sebzelere bile uygulanabilen bu teknik sebzelerin tat ve renginin kalitesini arttırır. Karnabahar başı 5-7,5 cm’ye ulaştığında bu tekniği uygulayabilirsiniz. Karnabahar yapraklarını karnabahar başının üzerine doğru örtün ve yaprakları kauçuk bir bant veya sicim yardımıyla sabitleyin.

Karnabahar’ın Hasat ve Depolama Yöntemleri Nelerdir?

Yaprakları renk açma işlemi için bağladıktan sonra, karnabahar başlarının olgunlaşıp olgunlaşmadığını her gün kontrol etmeniz gerekir. Sıcak havalarda, yaprakların bağlanmasından sonraki 4 gün içinde hasat işlemi yapılabilir. Soğuk havalarda ise bu 10 günü bulur. Önerilen sürelerden daha uzun bir süre beklemeyin, aksi takdirde karnabahar başlarının çürümeye başladığını görürsünüz.

Karnabahar başı muntazam bir görünüm kazandıktan sonra hasada başlanılabilir. Karnabahar başını oluşturan beyaz parçacıklar çiçek çiçek birbirinden ayrılmadan önce hasada başlanmalıdır. Mor renkli lahanaların baş kısmı beyaz renklilerinki kadar muntazam değildir bu nedenle mor renkliler brokoliyi andıran bir görünüm aldığında toplanabilir.

Karnabahar hasattan sonra bir kök mahzeninde ya da buzdolabında 1 ay kadar mıhafaza edilebilir ancak hasattan hemen sonra tüketilen karnabahar daha lezzetli olur.

En Kaliteli Karnabahar Çeşitleri Nelerdir?

Karnabahar sıcak ve soğuk havalara karşı hassastır. Ziraat mühendisleri soğuk ve sıcağa karşı dayanıklı karnabahar çeşitleri geliştirmişlerdir. Bu çeşitler sebzecilik konusunda uzmanlaşan insanlar için olduğu kadar yeni başlayanlar için de idealdir çünkü karnabahar başlarının büyüklüğü aynıdır ve tatları hayli lezzetlidir. Early Dawn, Andes, Snow Crown ve Fremont çeşitleri soğuk ve sıcak havalara karşı dayanıklıdır.

Yorum yapın