Kekiğin Faydaları Ve Zararları Nelerdir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Kekiğin Faydaları Ve Zararları Nelerdir ?

İngilizce adı Thyme,common thyme,English Thyme,summer thyme,winter thyme,french thyme,garden thyme,Bilimsel adı ise Thymus vulgaris olan Kekik,ballıbabagiller ailesinin üyesidir.Sıcak ve güneşli bölgelerde,drenajın iyi olduğu topraklarda yetişir,kuraklığa dayanıklıdır.Dağlarda tepelerde yabani olarak yetişebilir ve yüksekliklerin soğuğuna dayanabilir.Riviera’da deniz seviyesinden 800 metre yüksekliğe kadar yayılmıştır.Mutfakta çok kullanıldığı gibi,aynı zamanda tıbbi bir bitkidir.

Kekiğin Faydaları ve Etkileri Nelerdir ?

Kekik bronşit,öksürüğe,soğuk algınlıklarına iyi gelmektedir.İyi bir antiseptiktir,hastalığa neden olan bakteri ve mantarlara karşı,diş eti iltihabında da etkilidr.Candida,cryptococcus ve aspergills de dahil olmak üzere bazı mantar türlerine etkildir.

Kekiğin uçucu yağlarından timol güçlü bir antioksidan,antiseptik ve tırnak mantarlarına etkilidir.p-simen-2,3-diol kekikte bulunan güçlü bir antioksidandır.Kekik fenolleri sindirim sistemi kaslarının gevşemesine yol açar.Sindirime,mide yanmasına iyi gelir,gaz şikayetlerini giderir,bağırsak spazmlarını önler.Karvakrol mikrop ve parazit öldürücü,tümör baskılıyıcı,spazm çözücü,iltihap-enfeksiyon giderici,karaciğer koruyucu,böcek öldürücü,anjiogeniktir.Asetilkon,esteraz baskılayıcı ve genotoksik ajanlara karşı etkileri ile bilinmektedir.Karvakrol sindirim enzimlerinin salgılanmasını arttırarak pankreası uyarır.Beyin hücrelerinde sağlıklı yağ olan omega-3 yağ asitlerini arttırır,beyin hücrelerini yaşlanmaktan korur.Alzheimer’a karşı koruyuculuğu üzerinde çalışmalar devam etmektedir.Kekik yağının kemik yıkımını azalttığı deneylerle gösterilmiştir.

İki çay kaşığı kurutulmuş kekik günlük demir gereksinimini % 20’ni sağlar.Ayrıca K vitamini ,mangan ve kalsiyum içerir.

Kekik ve mercan köşk kombinasyonunun sinerjik etki ile nükleer faktör-kB üzerinden güçlenmiş anti-enflamatuvar ve anti tümör etki gösterdiği bildirilmiştir.

Kekiğin Zararları Nelerdir ?

Kekiğin gıdalarda kullanılması veya kısa süreli ilaç olarak kullanımının güvenli olduğu bildirilmiştir.Kekik yağının cilde uygulanması bazılarında tahriş yapsa da güvenilirdir,fakat yağının ağızdan alınmasının güvenirliği ilgili yeterli kanıt henüz birikmememiştir.

Sindirim bozukluklarına iyi gelir fakat pankreatiti kötüleştirebileceğinden okut ve kronik pankreatit,gastrit ve enteritte kullanılmamalıdır.

Gebeler ve süt verenler sadece gıdalarda kullanıldğı kadar tüketmelidir.

Kekik Nasıl Kullanılır ?

Toz,sıvı ekstresi,uçucu yağı ve %1-1,15’lik infüzyonu(Çayı) kullanılmaktadır.Ağız kokusunu giderdiği için bazı ağız gargaralarına da katılmaktadır.Bitkinin toz halinde ballla karıştırılarak günde 2 gram,çay halinde 1,2-2 gram ünde birkaç kez kullanımı önerilmektedir.Midevi olarak yemeklerden önce 1 çay fincanı içilmesi önerilmektedir.Buğu-enhalasyon için kaynayan suya atılarak kullanılır.

Kekiğin Besin Değeri ve İçerdiği Maddeler

Bir yemek kaşığı (1 gram) toz halindeki kekik 3 kcal,0.1 gram protein,0.7 mg sodyum,23.6 mg kalsiyum,2.7 mg magnezyum,1.5 mg demir,2.5 mg fosfor,10.2 mg potasyum,5.3 mg selenyum,47.5 IU A vitamini,0.6 mg C vitamini,0.1 mg E vitamini,21.4 mkg K vitamini,3.4 mkg folat,0.5 mg kolin,0.1 mg mangan,0.1 mkg selenyum,2 mg fitosteroller içerir.

Kekiğin İçerinde Bulunan Aktif Bileşenler

Kekiğin uçucu yağı,timol (%20-54 arasında) ve p-simen,miresen,borneol ve linalol,ayrıca karvakrol,apigenin,narigenin,luteolin ve timonin isimli antioksidan flavonoidler ve karakteristik aromatik kokusunu veren mono ve seskiterpen karışımı içerir.

 

Yorum yapın