Kıl Kurdu – İplik Kurdu Nedir ? Özellikleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Kıl Kurdu – İplik Kurdu Nedir ? Özellikleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Çocuklarda en çok görülen parazitlerden biri de iplik kurdu diğer adıyla kıl kurdu’dur ve hemen hemen bütün çocuklarda bir ara görülür. Bu nedenle çocuğun kakasında 3 – 6,5 milimetre boyunda küçük beyaz iplik şeklinde parazitler görüldüğünde telaşlanmak için bir neden yoktur. Çünkü iştahı etkilemez, karın ağrısına, kansızlığa ve burun kaşıntısına neden olmaz. Genellikle de hiçbir belirtisi yoktur.

Kıl Kurdu Nasıl Bulaşır ?

Kıl kurtları önce ince bağırsağın son kısımlarına gelerek burada dişleri ile döllendikten sonra, bağırsağın iç zarının içine yerleşerek gelişmeye başlarlar. Daha sonra kalın bağırsağa gelerek anüs çevresinde kaşıntı yaparlar. Kıl kurtlarının bu faaliyeti bazen kızlarda, idrar yolunda tahrişe neden olur ve mesanede pek az idrar olduğu halde aniden idrar yapma gereksinimi duyulur. Fakat böbreklerdeki ve mesanedeki bakteriyel enfeksiyonlar da buna benzer belirtiler göstereceği için çocuğu doktora götürmeden rahatsızlığı kurtlara bağlamak doğru olmaz.

Bir çocukta iplik kurdu olduğu zaman ailenin diğer bireylerinde de olması hemen hemen kesindir. Belirtileri varsa doktorun vereceği ilaçları bütün aile bireyleri tarafından aynı zamanda kullanılmalıdır.

kıl-kurdu-belirtileri
Kıl Kurdu Belirtileri Nelerdir ?

Kıl kurdunun belirtileri tipik ve tipik olmayan özelliktedir. Şiddetli vakalarda kaşıntı yapar. Kaşıntı çok ileri derecede olursa uyku bozuklukları ve sinirlilik görülür. Aynı zamanda makatta yaralara yol açar.

Kıl Kurdu Neden Olur ?

Kıl kurtları daha çok sabahları makatın ağzına gelerek yumurta yaparken, yumurtası ile kaşıntı yapan bir madde salgılar. Kaşımakla ele alınan yumurtalar, ağız yolu ile tekrar vücuda döner ve tekrar üreme şansına kavuşur.

Kıl kurdunun bu döngüsünü engellemek için tırnaklar kısa kesilmeli, tuvaletten sonra eller mutlaka sabunla yıkanmalıdır. Kıl kurdu enfeksiyonu diğer parazit enfeksiyonları gibi aynı tencerede yemek yiyeynlerde birlikte görülebileceğinden tedavi bu olasılıklar göz önüne alınarak yapılmalıdır. Dolayısıyla kalabalık yerler, besin sağlığına dikkat edilmemesi, kıl kurdunun yayılması için kolaylık ve zemin sağladığı unutulmamalıdır.

Hayvanların kıl kurtları insanlara geçmez. Yayılımı için etkin yumurtaların doğrudan insanın mide ve bağırsak kanalına girmesi gereklidir. Elbiseler, külotlar, yatak çarşafları, besinler, diğer maddelerin hepsi kıl kurdu yumurtalarının yayılmasını kolaylaştırır.

Yumurtalar, mide ve bağırsak kanalından çıktıktan birkaç saat sonra bulaştırıcı özellik kazanır ve bağırsağın alt bölümünde gelişimlerini tamamlarlar. Yumurta alınıp, yumurtlayacak düzeye çıkabilmesi için geçen süre 3 – 6 haftadır. Bu parazitin yumurtasını alan hemen herkeste, enfeksiyon kolayca gelişebilmektedir.

Kıl Kurdu Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Kıl kurdu olan bir çocukta yapılacak ilk iş çocuğun elini ağzına götürmesine mani olmak ona uzun pantolon giydirmek, yemekten önce ve sonra ellerini sabunla yıkamak lazımdır. Bu gibi çocukları diğerleri ile temas ettirmemei ve tedavi için mutlaka doktora götürülmelidir.

Yorum yapın