Kıtasal Sürüklenme, Dünya’nın Gelecekteki Haritalarını Nasıl Etkileyecek ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Kıtasal Sürüklenme, Dünya’nın Gelecekteki Haritalarını Nasıl Etkileyecek ?

Kıtaların, Dünya üzerinde sürüklendiği fikri, kesinlikle en akıl karıştırıcı düşüncelerden biridir ve bu gerçek yüz yıl önce meteoroloji uzmanı Alfred Wegener tarafından ortaya atılmışken bunu gözden kaçıran ayrıcalıklı akademisyenler için üzülmemek elde değil. Günümüzde okul kitapları bile, dünyanın son birkaç yüz milyon yılda değişen yüzünü gösteren haritalar içeriyor. Kıtasal kayma, ayaklarımızın altındaki magmanın öfkeli akıntılarıyla tetiklenerek devam ediyor. Uydudan yapılan ölçümlere göre, Avrupa ve Amerika kıtaları birbirlerinden yılda birkaç santim oranında uzaklaşıyor.

Çeşitli kıtaların ilerlediği farklı yönler göz önüne alındığında dünyanın gelecekte neye benzeyeceğini tespit etmek kolay iş değil. Ancak Arlington, Teksas Üniversitesi’nden Profesör Christopher Scotese ve meslektaşları ile bir deneme yaptılar ve olağanüstü sonuçlara ulaştılar.

Yaklaşık elli milyon yıl sonra gerçekleşecek en çarpıcı değişim Akdeniz’in yok olması olacak. Çünkü Afrika, denizle dolan boşluğu kapatacak ve Avrupa ile birleşecek. Amerika ve Avrupa birbirlerinden daha da uzaklaşacaklar ancak Avrupa Birliği’ne muhalif olan İngilizler, Birleşik Krallığın Avrupa’ya yine dahil olmayacağını öğrenince sevineceklerdir: Hatta Scotese’nin hesaplamalarına göre 250 milyon yıl sonra, dünyanın tüm kıtaları birleşip bir ‘’ süper kıta ‘’ oluştururken, Britanya yine Avrupa’ya katılmayı reddediyor olacak.

Yorum yapın