Kuyruk sokumu kırığı ne kadar sürede geçer

Photo of author

By Bilgio.Net

Kuyruk sokumu kemiği tıpta koksiks olarak kemik olup bu kemikte çatlak veya kırık olduğunda alçıya alarak tedavi etme seçeneği olmadığından kırığın iyileşme süreci hastalar açısından oldukça zahmetlidir.

Kuyruk sokumu kırığı çoğunlukla düşme veya trafik kazası gibi nedenlerle oluşur. Normal doğum yapan hanımlarda doğum esnasında ıkınma ve zorlanma nedeniyle de kırık oluştuğu görülmüştür.

 Kuyruk sokumu kırığı ne kadar sürede geçer ?

Çatlayan kuyruk sokumu kemiğinin kaynaması yaklaşık olarak 6 hafta sürer. Bu 6 haftanın ilk üç haftasında hastanın oturması kesinlikle yasaktır. Bu süre zarfında yüzü koyun yatması ve ağrı kesicilerini ağrı oldukça alması gerekir.

Bu nedenle kuyruk sokumu kemiğinde hastalara genellikle 3 hafta (21 gün) istirahat verilir. Sonraki 3 haftada ise hastanın mümkün olduğu kadar oturmamaya çalışması ve oturacaksa da oturma simidine oturması gerekir.

Bazı kuyruk sokumu kırıklarında iyileşme süresi artabilir. Kemik kaynasa dahi ağrısı aylar veya yıllar sonra dahi hissedilebilir. Bu bölgedeki sinirler oldukça hassastır ve şiddetli kırıklarda veya kırığın tedavisinin uygun şekilde yapılmaması halinde hastayı 2-3 yıl rahatsız edebilir.

Kuyruk sokumu kırığı nasıl anlaşılır ?

Ağrının şiddetine göre kuyruk sokumu bölgesindeki sancının kaynağının kırık mı olduğu veya sadece bir batma mı olduğu söylenemez. Kuyruk sokumu kemiği birkaç tane ince ve hassas kemiğin bir arada olduğu bir yapı olup travmaya bağlı olarak çatlama, kırılma veya yerinden çıkma ihtimali kolaydır.

Futbol oynarken bölgeye gelen sert bir tekme ve sandalyeden kalça üzerine düşme gibi basit nedenlerle dahi kırık oluşabilir.

Bazen de uzun süre oturmaya bağlı olarak (uzun yolculuklar veya masa başı işler nedeniyle) kuyruk sokumunda batma görülebilir. Hamilelik döneminde veya kilo alımı sonrasında bölgeye binen yükün artışıyla kronikleşen sancılar da görülebilir.

Yukarıda sayılan faktörlerin tamamı kişide az veya çok ağrı yapar ve kuyruk sokumu bölgesinde sinirler yoğun bir şekilde bulunduğu için bu ağrılar rahatsız edici derecede olabilir.

Kesin teşhis üç boyutlu tomografi ile konabilmektedir.

Kuyruk sokumu kırığında tedavi metotları

Başka bölgelerde kırık kemiğin düzgün kaynaması için alçıya alınır. Kuyruk sokumu kemiği kırığında bu seçenek yoktur. Ayrıca kırık ile birlikte çıkık veya kayma da olabilir. Çıkık veya kayma var ise bunun düzeltilmesi gerekir. Kırık ise hastanın en az üç hafta sadece hayatını yüzü koyu yatması ve daha sonra da ağrı geçene kadar fazla oturmamaya çalışması ile kendiliğinden iyileşir.

Hastanın bir süre oturma simidi kullanması gerekir. Kırığın iyileşme süresince kırığın durumunun incelenmesi ve kuyruk sokumu kemiğinde kayma olup olmadığının gözlenmesi için görüntüleme teknikleri kullanılır.

Bazı hastalarda kuyruk sokumu ağrıları uzun süre devam edebilir bu durumda enjeksiyon tedavisi ile ağrılar dindirilmektedir.

 

Yorum yapın