Kuzu Kulağı Nedir ? Faydaları ve Zararları Nelerdir ?
İngilizce Adı : Sheeps Sorrel
Bilimsel Adı : Rumex Acetosella
Kuzu Kulağı Nedir ?
Salatada, peynir mayalamada kullanılır, yaprakları limonumsu ve hoş bir aromaya sahiptir.
Kuzu Kulağının İçerdiği Maddeler Nelerdir ?
Kuzu kulağı beta karoten, tartarik asit, antrakinonlar ( krizofanol, emodin, rhein ), hiperozid ve kersetin gibi glikozidler, tanenler, mineraller, A, B kompleks, C,D,E,K ve P vitaminleri, organik asitler ( oksalik, tannik, tartarik e sitrik asitler ) antrakinon bileşikleri ( aloe – emodin, rein ) fitoestrojenler içerir. Ana aktif maddesi antrakinon emodin, rein ve fizikondur.
Kuzu Kulağının Faydaları ve Etkileri Nelerdir ?
Çevresel kirlilik ve toksinlere karşı güçlü bir koruyucudur. Antrakinonlar hafif müshil etkisi olan, safra akımını, bağırsaklarda su ve mukus salınımını artıran, sindirimi kolaylaştırarak gıda emilimini arttıran etkilere sahiptir. Antiseptik – streptokok ve stafilokok gibi bazı mikro organizmaların üremesini önleyici özelliğe sahiptir. Kuzu kulağı kan dolaşımını güçlendiren, sinir sistemi için gevşetici, C vitamini eksikliğinden kaynaklanan skorbütü kanseri ve ishali önleyici özelliklere sahiptir. Düşük dozlarda ishal kesici, yüksek dozlarda laksatif etkilidir. Kanser ve AIDS hastalığında kullanılan ‘’ essiak ‘’ çayının içindeki dört bileşenden biridir. ‘’ Essiac ve Flor – Essence ‘’ gibi çeşitli bitkisel formülasyonlara katılmaktadır.
Kuzu Kulağının Klinik Laboratuvar Testlerine Etkisi
İdrar hacmini fizyolojik olarak arttırır.
Kuzu Kulağının Zararları ve İstenmeyen Etkileri Nelerdir ?
Yüksek dozlarda kullanıldığında ishal, idrar renginde değişiklik, böbrek ve karaciğer hasarı, böbrek taşı oluşumu, karın ağrısı, ishalin sebep olduğu potasyum eksikliğine sebep olur. Oksalat içerdiğinden böbrek taşı olanlar kullanmamalıdır.