Metpamid mide bulantısı için kullanılan ucuz fiyatlı jenerik bir ilaçtır. Etken maddesi Metoklopramid HCL’dir. Piyasada mg tablet halinde satılanı ve şurup formu vardır.
1 yaşın altındaki bebeklerde ve 30 kilogramın altındaki çocuklarda tablet yerine şurubunun kullanılması gerekir. Metpamid tableti kullanırken yaş ve kilograma göre ayarlama yapmak gerekir. Bu yüzden kullanmadan önce prospektüsünü okumak yararlı olacaktır.
Metpamid tablet hangi durumlarda kullanılır ?
Metpamid tablet mide bulantısı için kullanılır. Genellikle şu sorunlar için kullanılmaktadır.
Kemoterapi ve radyo terapiden sonra mide bulantısı olur bunu önlemek için kullanılır.
Migren hastalığında baş ağrısının yanında kusma şikayetleri görülebilir. Ağrıkesici ilaçların emilimini artırmak amacıyla migren hastalarına Metpamid verilir.
Araba tutması nedeniyle mide bulantısı ve kusma şikayetleri olan kişiler yolculuktan önce Metpamid alabilirler.
Mide üşütmesi veya soğuk algınlığı gibi durumlarda midesi bulanan hastalara kusmayı önlemek için verilir.
Metpamid ne işe yarar ?
Metpmid antiemetik bir ilaçtır. Metpamidin içeriğinde bulunan metoklopramid, beyinde mide bulantısı ve kusma faaliyetlerini düzenleyen bölge üzerinde etkinlik göstererek mide bulantısı hissini baskılar.
Metpamid aç mı tok mu kullanılır ?
Metpamid tablet yemek yemeden yarım saat kadar önce bir miktar su ile birlikte ağızdan alınır. Metpamid şurup da açken içilir. Eğer yiyeceklerle birlikte veya tok karna alınırsa uyuşukluk ve uyuklamaya neden olur.
Metpamid tablet 9-18 yaş arasındaki kişilere (30-60 kilogram ağırlığındakiler) her seferinde yarım tablet olmak üzere mide bulantısı şikayetlerinin dozuna göre günde en fazla 3 kere kullanılır.
Metpamid tablet 15-18 yaş arasındaki kişilere (60 kilogramın üstünde) her seferinde bir tablet olmak üzere şikayetlerin yoğunluğuna göre günde 1,2 veya 3 kere alınır.
Yetişkinlerde her öğünden yarım saat önce (günde maksimum 3 tablet) 1’er tablet aç karnına alınır. Metpamid alınması unutulursa diğer öğünde çift doz alınmaz, unutulan doz atlanır. Metpamid tablet her alındığında kusuyorsa veya yan etkileri çok şiddetliyse doktora danışılmalıdır.
Çocuklarda Metpamid kullanımından sonra istemsiz kasılma, yüksek ateş, nefes almada güçlük, boğazda-dilde şişme gibi şikayetler olursa doktora danışınız.
Kullanım süresi en fazla 5 gündür.
Yan etkileri
En yaygın yan etkisi uyuklamadır. Diğer yan etkileri kas kasılmaları, titreme, tansiyon düşmesi, ishal ve kuvvetsizlik şeklinde sayılabilir.