Öğrenciler İçin Cv Hazırlamada Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Photo of author

By Bilgio.Net

Bir mesleğe atılmak veya öğrencilik sürecinde bölüm veya üniversite için hazırlanması gereken ön başvuru evrakları arasında yer alan ve gelecek hedefleri ile birlikte kişinin genel özelliklerinin derlendiği bilgi notuna CV denilir. Bir CV hem içerik hem de hazırlandığı kağıt konusunda temiz ve özenli hazırlanmalı ayrıca yazım kuralları doğrultusunda etkili bir yazı şekli ile yazılmalıdır. Elektronik ortamda hazırlanacak CV için bu dipnotlar geçerlilik arz eder.

Bir CV Neleri İçermelidir?

Öğrenciler için cv hazırlama sırasında ihtiyacınız olanlar;

  • Düzenli ve lekesiz bir A4 kağıdı
  • Az ve öz genel bilgileri içeren içerik )
  • Kişisel özellikle
  • İletişim bilgileri
  • Eğitim ve staj bilgileri

Olmazsa olmaz bilgiler olarak CV’de yer almalıdır. Bu bilgiler içerisinde isim soyad ve muhakkak imza gereklidir.

Bu bilgilerin dışında ek olarak;

  • Hobiler
  • Askerlik durumu
  • Referanslar ek bilgi olarak sunulmalıdır.

CV Hazırlama Yöntemi Var Mıdır?

Latince Curriculum Vitæ kelimelerinin baş harflerinden kısaltılan CV dikkat edilen iki yöntem den biri kullanılmalıdır. BU yöntemlerden biri sondan başlanarak hazırlanan eğitim geçmişine yönelik bilgiler şeklinde olan zamansal özgeçmiş veya gruplandırılarak hazırlanan ve işlevsel olarak adlandırılan özgeçmiş şeklinde olmalıdır.

Her iki yönteme uygun CV örneklerine internet sitelerinden erişmek mümkün.

Etken Bir Cv Nasıl Hazırlanmalıdır

Anlatım dili sade ve anlaşılır olmalıdır. Detaylardan kaçınılarak ancak her önemli konuya değinilerek özet şeklinde hazırlanmalıdır. Cümleler kısa tutulmalıdır. Uzun cümleler hem konuyu dağıtır hem de okuyanı sıkar. Eğitim ve staj bilgileri (yabancı dil, sertifikalar, stk üyelikleri vs) özellikle belirtilmelidir. Öğrencinin amaç ve isteği net ve açık vurgulanmalıdır. Matbu CV başvuru formlarında fotoğraf yeri ayrılmıştır (matbu olmayan bir form şeklinde kendiniz hazırlayacak olsanız bile) ceket, kravat, ütülü gömlek, düzgün traşlı ve düzgün taranmış bir saç şekli ile çekilen fotoğrafı ilgili alana muhakkak yapıştırmak gerekir. Görsel etki yaratacaktır. Farklı konseptlerde bir Cv başvurusu klasik başvuru şekillerinden daha dikkat çekici etki yaratacaktır. Bunun için farklı bir yöntem bulma fikri artı değer katacaktır CV’ye

CV Kaç Sayfa Olmalıdır?

Uzun yazılar her zaman sıkıcı olur. Özellikle de konu dışına çıkılan ve sonuca bir türlü ulaşılmayan yazılar. Bu konuya hassasiyet gösterilerek en azami 2 sayfa olacak şekilde CV hazırlanması önerilir. 2 sayfalık CvV’ye özellikle bir üst yazı eklemek faydalı olacaktır. CV’yi hazırlayan kişi hakkında olumlu intibah bırakacaktır.

Yansımanız olan CV hazırlarken tüm incelikleri göz önünde bulundurmak gerekir. Öğrenciliğin gerektirdiği her alan için ayrı bir CV hazırlamak gerekir. Elektronik ortamda gönderilecek Cv’nin tek adrese veya kişiye gönderilmesine dikkat etmek gerekir. Yani genel geçerlilik değil hedefe odaklanmak yansıtılmalıdır.

CV Hazırlarken Yapılan Hatalar

CV hazırlarken başlık atmak en çok yapılan hatalar arasında yer alır. Başlık atmadan kişisel bilgileri belirtmek gerekir. Talep edilecek konuya değinmek gerekir. Yazım şeklini cümlelerde değiştirmemek ve belli standartta yazmak. İmla ve yazım kurallarına uymamak, CV’yi ya çok uzun yada çok kısa tutmak ve eksik bilgi yazmak, özensizlik gibi hatalar yapmaktan kaçınmak gerekir.

Cv hazırlama ile ilgili merak ettikleriniz için https://cvhazirlama.cool/ adresini inceleyebilirsiniz.

Yorum yapın