Opera Şarkıcıları Gerçekten Şarkı Söyleyerek Şarap Kadehlerini Çatlatabilirler mi ?
Ünlü soprano Dame Nellie Melba, bu numarayı gerçekleştirerek ün kazandı ve 1971 yılında kaset yapımcısı Momorex, Ella Fitzgerald’ın hem canlı söylerken hem de kaset kaydıyla camları çatlattığı gerçeğinden yola çıkarak çok başarılı bir reklam kampanyası başlattı ( şirket hala bugün bu iddiasının arkasındadır).
Doğru bile olsa sadece titreşen havanın katı bir camı çatlatabileceğine inanmak güçtür. Bunu ancak basit ama son derece güçlü rezonans olayıyla açıklayabiliriz. Rezonans olayına göre, nispeten zayıf titreşimler bile doğru frekansa ayarlandıklarında mucizeler yaratabilirler. Buna klasik bir örnek çocuk parklarındaki salıncaklardır: Küçük bir çocuk bile, sadece doğru anda iterek bir yetişkini metrelerce havaya yükseltebilir. Şarap kadehinde ise nispeten karı bir moleküler yapıya sahip kaliteli kristal kadeh kullanılır. Kadehin doğal tonlama frekansını öğrenmek için üzerine bir kez tıklatılır, sonra da aynı notaya çıkılır. Eğer bir şarkıcının sesi yeterince istikrarlı ve güçlüyse camın içine rezonans ses dalgaları gönderecek ve camı çatlatacaktır.
Tüm bunlar insanın aklına, aynı şeyin Tevrat’taki Erika şehrinin duvarları için de geçerli olup olmadığı sorusunu getirebilir. Bu hikayede, şehrin duvarları borazan ve insan sesleriyle yıkılır. Bunun gerçek olması pek mümkün görünmüyor: Duvarların doğası ve şekli, gerekli rezonans yaratmaya uygun değildir. California, Westminster’lı ses danışmanı David Lubman kısa süre ince duvarların sadece hem gürültü nedeniyle yıkılmış olma olasılığını araştırdı. Hesaplarına göre, Erika’nın taşlarına ya da kerpiç duvarlarına zarar vermek içinm gerekli akustik gücün, borazan ve kuşatmaya giden bir ordunun yarattığı güçten en az bir milyon kat daha yüksek olması gerekiyordu. Bu da akla, bu efsanenin, şehri kuşatırken orduyu cesaretlendiren psikolojik etkisine metaforik bir referans olduğunu getirdi.